بسیج سراسری ساخت مسکن در تهران

انبوه‌سازان سراسر کشور در قالب قراردادی با شهرداری متعهد شدند ظرف یکسال معادل ۱۰۰۰میلیارد تومان واحد مسکونی جدید به تهران اضافه کنند گروه مسکن- سحر باباخانی: چهارهزار انبوه‌ساز از سراسر کشور به تهران می‌آیند تا ظرف یکسال حداقل ۱۷‌هزار واحد مسکونی جدید در پایتخت تولید کنند.

به موجب قراردادی که روزگذشته مابین سازمان نوسازی شهرداری تهران و کانون سراسری انبوه‌سازان امضا شد، شرکت‌های ساختمانی معتبر کشور که تعداد آنها به چهارهزار انبوه‌ساز می‌رسد متعهد شدند تا پایان سال ۸۸ حداقل‌هزار میلیارد تومان در بازار مسکن تهران سرمایه‌گذاری مسکن انجام دهند.

در این قرارداد که دنیای‌اقتصاد جزئیات آن را هفته گذشته منتشر کرد، تاکید شده بخشی از منابع مالی مورد نیاز برای ساخت و ساز توسط انبوه‌سازان باید از طریق تشکیل صندوق زمین و ساختمان در بورس تامین شود.

ضمن اینکه شهرداری نیز ۷۰۰میلیارد تومان جهت پشتیبانی از سازندگان انبوه در این پروژه در نظر گرفته است.

بسیج سراسری شرکت‌های ساختمانی برای تامین مسکن تهرانی‌ها، قدم روی فرش قرمزی است که شهرداری آن را پهن کرده است.

شهرداری تهران تسهیلات و حمایت‌های ویژه‌ای برای انبوه‌سازانی که تمایل به نوسازی بافت‌های فرسوده داشته باشند، در نظر گرفته است.

درهمین راستا مالکان خانه‌های موجود در بافت‌های فرسوده در صورت تصمیم به نوسازی ۱۴میلیون تومان وام نوسازی خواهند گرفت.

این وام با معرفی شهرداری تهران از طریق سه بانک پاسارگاد، اقتصاد نوین و سامان پرداخت خواهد شد. نرخ بهره وام مذکور ۱۲‌درصد است. به گزارش دنیای‌اقتصاد، ارائه وام‌های ۱۴میلیون تومانی با بازگشت ۱۵ ساله و سرمایه‌گذاری ۱۰۰۰میلیارد تومانی انبوه‌سازان در نوسازی بافت‌های فرسوده از جمله راهکارهای جدید جلب مشارکت و اعتماد مردم در این طرح معرفی شد.

فریدون درویش‌زاده در مراسمی که برای امضای تفاهم‌نامه بین سازمان نوسازی بافت‌های فرسوده و انبوه‌سازان سراسر کشور برگزار شد با اعلام تسهیلات جدید برای این طرح پرحاشیه گفت: اتمام طرح‌های منظر شهری برای نوسازی ۷۵۰ محله فرسوده تهران، ارائه خدمات دفاتر منطقه‌ای و معرفی متقاضیان نوسازی برای دریافت وام با تسهیلات ویژه از جمله اقداماتی است که تا پایان سال ۸۸ انجام خواهد شد.

وی درباره نحوه ارائه این تسهیلات بانکی توضیح داد: با معرفی سازمان نوسازی این وام‌ها تا سقف ۱۴میلیون تومان با روش پرداخت پلکانی در اقساط در طول ۱۵ سال به متقاضیان ارائه می‌شود و مراجعین ظرف ۱۸ تا ۳۰ ماه می‌توانند عملیات ساخت و نوسازی را به انجام برسانند.

درویش‌زاده در ادامه تاکید کرد: به دنبال آن هستیم که این وام‌ها با پایین ترین کارمزد به مردم پرداخت شود و در حال حاضر نیز برای هر وام حدود ۵۰۰‌هزار تومان، یارانه دولتی پرداخت می‌شود.

با استناد به گفته‌های رییس سازمان نوسازی در طرح فروش متری مسکن ۷۰۰۰ نفر شرکت کردند و با این مشارکت ۱۰۰میلیارد تومان سرمایه به این سازمان تعلق گرفته است.

در این میان آمار صدور پروانه‌های ساخت‌وساز نشان می‌دهد که ۱۸ الی ۲۰‌درصد پروانه‌های ساخت و ساز متعلق به نوسازی بافت‌های فرسوده است و بنا به توضیح این مقام مسوول به دنیای‌اقتصاد، امسال دومیلیون متر مربع به آمار ساخت‌وساز و صدور پروانه افزوده می‌شود و تا به امروز ۲۰‌هزار واحد مسکونی در ۳۲۶۸ هکتار بافت فرسوده ساخته شده است.

پیش‌بینی افزایش استقبال مردم از فروش متری مسکن

درویش‌زاده همچنین در پاسخ به این سوال خبرنگار دنیای‌اقتصاد که آمار فروش دوره بعد را چطور پیش بینی می‌کنید، گفت: با در نظر گرفتن این نکته که ۲۰‌درصد افرادی که در دوره اول شرکت کرده بودند، مجددا در دوره دوم نیز مشارکت داشتند پیش بینی می‌کنیم که در دوره سوم نیز با استقبال خوبی مواجه شویم.

این در حالی است که افزایش سود اوراق مشارکت نوسازی بافت‌های فرسوده به عنوان دومین طرح مکمل همچنان در دستور کار ریاست‌جمهوری متوقف مانده، ولی ریاست سازمان نوسازی اعلام کرد که در صورت عدم موافقت دولت یا ادامه این تاخیر این اوراق با سود قبلی یعنی ۱۶‌درصد به فروش می‌رسند.

تسهیلات بورسی برای نوسازان

فریدون درویش‌زاده در ادامه از تخفیف ۳۰‌درصدی زمین به متقاضیان به عنوان سیاست‌های تشویقی در کنار یک طبقه تراکم رایگان و تخفیف ۵۰‌درصدی عوارض یاد کرد و گفت: تشکیل صندوق‌های زمین و ساختمان برای نوسازی یکی دیگر از اقداماتی است که این سازمان در تعامل با سازمان بورس برای پیشرفت سریع‌ پروژه دنبال می‌کند.

رییس سازمان نوسازی با اشاره به حمایت‌های شهرداری و شورای شهر از این پروژه توضیح داد: یکی از مهمترین اولویت‌های شهرداری در کنار ساماندهی ترافیک پایتخت نوسازی بافت‌های فرسوده است، این سازمان نیز با دنباله روی از این سیاست سعی دارد با جذب منابع مالی داخلی و خارجی و انعقاد تفاهم‌نامه همکاری با انبوه‌سازان در تولید ثروت در بافت‌های فرسوده اقدامات موثری انجام دهد، چراکه این معضل با تعارفات سیاسی قابل حل نیست.

وی با اشاره به همکاری ۳۰۰میلیارد تومانی انبوه سازان در پروژه الغدیر از مشارکت ۱۰۰۰میلیارد تومانی انبوه‌سازان به عنوان حداقل سرمایه‌گذاری خبر داد و گفت: امیدواریم با همکاری ۴۰۰۰ انبوه‌ساز در سراسر کشور از همه ظرفیت‌های مدیریتی و مهندسی برای رفع این معضل استفاده شود.

ذی‌نفعان بافت‌های فرسوده

به دنبال عقد قرارداد همکاری بین سازمان نوسازی بافت‌های فرسوده و کانون سراسری انبوه‌سازان کشور شهرام سلماسی جاوید، رییس کانون انبوه‌سازان با اشاره به قشر گسترده ذی‌نفعان بافت‌های فرسوده گفت: باید به این نکته توجه کنیم که تا به امروز زندگی عادی در این مناطق وجود نداشته و شهرداری نیز به این مساله اذعان داشته که تاکنون شفاف‌سازی خوبی در انجام این طرح وجود نداشته است.

وی به معضل نوسازی لکه‌ای (یک واحد در یک منطقه) اشاره کرد و توضیح داد: بدترین نوع نوسازی که تا به امروز نیز انجام می‌شده نوسازی لکه‌ای بوده که به هیچ عنوان افزایش ارزش افزوده را به دنبال نداشته است و ما باید به دنبال راه‌حل اساسی در این رابطه باشیم.

وی حل معضل مسکن را از مهمترین دغذغه‌ها و چالش‌های انتخاباتی عنوان کرد و در این باره گفت: با افزایش مطالبات مردم در بازار مسکن باید برنامه‌های تولیدی نیز افزایش پیدا کند و نوسازی بافت‌های فرسوده به عنوان یکی از راه‌حل‌های این معضل باید مورد توجه و حمایت دولت قرار گیرد.

آسیب‌شناسی مشکلات ساکنان مناطق فرسوده

به دنبال شکایت بسیاری از ساکنین بافت‌های فرسوده برای ترس از دست دادن تنها منبع مالی زندگی این افراد، رییس سازمان نوسازی به پروژه محله خوب بخت به عنوان طرح پایلوت اشاره کرد و توضیح داد: در این طرح که با نوسازی ۲۰۰۰ واحد مسکونی آغاز شد، برخی از ساکنین دچار مشکل شدند. تجربیات این طرح در برنامه‌های بعدی مورد توجه خواهد بود، در ضمن با تشویق مردم برای مشارکت مستقیم در این پروژه با تسهیلات ویژه‌ای چون ارائه دفترچه تضمین کیفیت برای ساخت‌وساز‌ها سعی داریم، این تردیدها و مشکلات را به حداقل برسانیم.