شورای شهر ساماندهی آژانس‌های املاک را به‌عهده شهرداری گذاشت

معصومه ایمانی

شورای شهر تهران، شهرداری را مکلف کرد به‌منظور رفع معضل مسکن شهروندان فاقد مسکن به ویژه خانوارهای بدون سرپرست یا دارای سرپرست زن، برنامه جامع مداخلات شهرداری در تامین مسکن حمایتی را در راستای طرح ملی جامع مسکن تدوین کند. این مسوولیت براساس برنامه ۵ساله شهرداری تهران تعریف شده است. به نظر می‌رسد، شهرداری تهران باز هم یک قدم جلوتر از دولت در حال حرکت است و این بار در حوزه مسکن قصد مداخله مستقیم دارد و برای خانواده‌هایی که به حمایت نیاز دارند، درصدد تهیه مسکن است.

این موضوع در ماده ۱۱۳ راهبرد چهار برنامه پنج ساله شهرداری تهران با عنوان توسعه اجتماعی و ساماندهی اسکان جمعیت ذکر شده است.

به گزارش دنیای‌اقتصاد، تشکیل شورای راهبردی مسکن نیازمندان، ایجاد صندوق مسکن گروه‌های کم‌درآمد و تخصیص ۱۰درصد عوارض شهرداری به آن صندوق، زمینه‌سازی برای تشکیل صندوق توسعه ملی مسکن نیازمندان در هر منطقه و عضویت افراد کم‌درآمد در این صندوق‌ها، تدوین و برنامه‌ریزی تهیه مسکن استیجاری و مسکن اجتماعی توسط صندوق، بررسی و مشارکت در تنظیم نظام مالی تامین مسکن اقشار کم‌درآمد،‌ پیگیری برقراری سیستم وام رهنی ارزان قیمت، پیگیری عرضه زمین ارزان قیمت برای کم‌درآمدها توسط نهادهای ذی‌ربط، تشویق ساخت و ساز به نفع اقشار کم‌درآمد با استفاده از سازوکارهای بخشودگی عوارض و ارائه تخفیف‌های ویژه، بازنگری در قوانین و مقررات شهرداری در راستای تسهیل فرآیند مذکور و تلاش در جهت ایجاد فرهنگ وقف و نظام زمین اجاره‌ای طولانی مدت محورهای مورد اشاره در برنامه جامع مداخلات شهرداری در تامین مسکن حمایتی است.

بر اساس در ماده ۱۱۴ برنامه ۵ ساله شهرداری تهران نیز این نهاد مکلف است به منظور پیشگیری از گسترش حاشیه‌نشینی و سکونتگاه‌های غیررسمی و ساماندهی و منظم‌سازی حاشیه‌نشینی کنونی و حل معضل بدمسکنی با همکاری سازمان‌های گوناگون اقدام کند.

اجرای راهبرد توانمندسازی خانوار به همراه مشارکت فعال خانوارها در ارتقا و بهسازی محل زندگی خود، زمینه‌سازی برای تشکیل صندوق توسعه محلی مسکن با سرمایه اولیه ساکنان سکونتگاه‌های مذکور و پس‌اندازهای اجتماعی و منابع عمومی و کمک‌های دولتی و نهادهای عمومی، انجام مطالعات لازم برای تهیه نظام زمین مشارکتی و تجمیع قطعات کوچک زمین در کنار هم و بلندمرتبه‌سازی، به کارگیری روش‌هایی که جوامع محلی و ساکنان سکونتگاه‌های مذکور، نیازسنجی، طراحی، نظارت و اجرای پروژه‌ها نیز نقش اصلی را دارا شوند. همچنین کمک به ایجاد بازار رسمی مسکن برای افراد کم‌درآمد به منظور جلوگیری از توسعه اسکان غیررسمی و تدوین سند سیاست ساماندهی و منظم‌سازی حاشیه‌نشینی در ماده ۱۱۴ برنامه پنج ساله شهرداری مورد تاکید قرار گرفته است.

در این برنامه تاکید شده است که در راستای جلوگیری از سوداگری و کسب و کار غیرمولد در مسکن و زمین شهری، شهرداری تهران موظف است نسبت به تهیه طرح ساماندهی دفاتر خرید و فروش مسکن (بنگاه‌های معاملاتی ملکی) مشتمل بر اتخاذ تدابیر لازم جهت ممانعت از اغتشاش در بازار مسکن، بررسی و احراز صلاحیت بنگاه‌داران، تدوین نظام فنی و اجرایی بنگاه‌های معاملات مسکن و تامین خدمات حقوقی و مشاوره به طرفین معامله، حداکثر تا پایان سال اول برنامه اقدام و پس از تصویب شورای اسلامی شهر تهران به مرحله اجرا درآورد.

در بخشی از ماده‌های راهبرد چهارم برنامه پنج‌ساله شهرداری تهران نیز تاکید شده است: شهرداری تهران موظف است ترتیبی اتخاذ کند تا در طول سال‌های برنامه، از فروش عرصه املاک اداری و تجاری و مسکونی و دارایی‌های خود خودداری کرده و حتی‌الامکان صرفا حق بهره‌برداری را واگذار کند.