دنیای اقتصاد- به گفته معاون وزیر مسکن، عدم پیشرفت در پیشبرد مرحله ساخت‌وساز مسکن مهر باعث تصمیم جدیدی توسط دولت شده است که بر اساس این تصمیم، ضلع دیگری به نام انبوه‌سازان نیز به این طرح اضافه می‌شود. وی می‌گوید برای پروژه‌هایی که انبوه‌سازان می‌سازند، الزامی نیست که تعاونی‌ها واحدها را خریداری کنند بلکه گروه‌های کوچک‌تر سه تا پنج نفره نیز می‌توانند برای خرید به انبوه‌سازان مراجعه کنند. انبوه‌سازان زمین‌های ۹۹ ساله را به مسکن تبدیل می‌کنند

طرح تحول به مسکن مهر رسید

نحوه معافیت تعاونی‌های مسکن مهر از ساخت‌وساز

خواجه‌دلویی: انبوه‌سازان خلاء مالی مردم را پر می‌کنند

فرید قدیری

استخدام انبوه‌سازان توسط وزارت مسکن برای تبدیل زمین‌های ۹۹ ساله به آپارتمان‌های قابل سکونت محتوای «طرح تحول» در مسکن مهر است که با اجرای آن از امروز مسیر حرکت تعاونی‌های مسکن تغییر می‌کند.

وزارت مسکن سرانجام مسوولیت سنگین ساخت‌وساز روی زمین‌های ۹۹ ساله را تقبل کرد تا با واگذاری آن به انبوه‌سازان نه زمین صاف و بدون ارزش بلکه خانه ساخته شده را به تعاونی‌ها تحویل دهد. با اجرای طرح تحول در مسکن مهر سازمان‌های مسکن و شهرسازی ۳۰ استان کشور موظف می‌شوند با یکسری انبوه‌ساز صاحب صلاحیت برای ساخت مسکن بر روی زمین‌های ۹۹ ساله وارد مذاکره شوند و بعد از آنالیز قیمت ساخت با آنها برای شروع عملیات قرارداد ببندند. انبوه‌سازان نیز در قالب این قرارداد متعهد می‌شوند در زمان مشخص واحدهای مسکونی را ساخته و آنها را با همان قیمت ساخت به تعاونی‌های مسکن تحویل دهند. با روش جدید، تعاونی‌های مسکن هیچ‌گونه مسوولیتی اعم از نظارت یا دخالت در ساخت‌وساز ندارند و کافی است آورده‌ای زیر ۱۰میلیون تومان را فراهم کنند. اما حسن تغییرات ایجاد شده در مسیر مسکن مهر برای مردم فقط به سلب مسوولیت آنها از ساخت‌وساز خلاصه نمی‌شود. در طرح تحول تدوین شده برای این پروژه ملی تدابیری نیز برای ناتوانی مالی اعضای تعاونی‌ها در نظر گرفته شده است: «انبوه‌سازان از دولت اجازه دارند در هر مرحله از پیشرفت پروژه و به هر میزان که اعضا پول کم آوردند، تامین مالی کنند و در زمان تحویل واحدها بسته به نظر مشتری (متقاضیان مسکن مهر) آورده‌شان را به صورت وام به او منتقل کنند یا در قالب مشارکت با متقاضی وارد شوند.» تغییراتی که از امروز ساختار مسکن مهر را متحول می‌کند هم می‌تواند در قالب پاسخ دولت به آرزوی دو ساله انبوه‌سازان برای ورود به این پروژه تحلیل شود و هم در قالب جمع بندی دولت نسبت به اینکه با واگذاری یکسری زمین به مردمی که کوچک‌ترین تجربه و شناختی از ساخت‌وساز ندارند، نمی‌توان انتظار صاحبخانه شدن آنها را داشت. انبوه‌سازان در روزهایی که رکود سراسر بازار مسکن و حتی بازارهای مرتبط را فرا گرفته، با پیشنهاد دولت برای ساخت یک‌میلیون واحد مسکونی مواجه شده‌اند که حالا با پاسخ مثبت به این پیشنهاد کارشان دوباره رونق خواهد گرفت.

از سوی دیگر دولت نیز که تا پیش از این خود را فقط به تامین زمین اجاره‌ای و پرداخت ۱۴میلیون تومان وام متعهد کرده بود، اکنون بنا دارد یک قدم بزرگ جلو بیاید تا پروژه مسکن مهر تا چند ماه آینده عملکردی قابل دفاع داشته باشد.

طرح تحول مسکن مهر اگر درست و کامل به اجرا دربیاید، سه مجموعه مردم، دولت و انبوه‌سازان هر کدام به نحوی از مزایای آن بهره‌مند خواهد شد. منوچهر خواجه دلویی معاون وزیر مسکن در این‌باره گفت: در چند ماه اخیر تعداد زیادی از تعاونی‌ها مراجعه کردند برای دریافت واحدهای آماده به جای دریافت زمین اجاره‌ای و با توجه به اینکه برای برخی از تعاونی‌های مسکن مهر امکان مدیریت و کنترل بر ساخت‌وساز وجود ندارد، تصمیم گرفته شد که انبوه‌سازان در ساخت مسکن مهر به صورت متمرکز حضور پیدا کنند.

خواجه‌دلویی در گفت‌وگوی ویژه شبکه دو سیما شرط واگذاری زمین‌های ۹۹ ساله به انبوه‌سازان را استفاده از فن‌آوری‌های نوین عنوان کرد و افزود: سازندگان انبوه باید بر سر قیمت ساخت ابتدا با سازمان مسکن هر استان به تفاهم برسند و واحدها را باید به قیمت تمام شده به متقاضیان واگذار کنند. وی تصریح کرد: انبوه‌سازانی که بر روی زمین ۹۹ ساله کار می‌کنند تا قبل از مرحله فونداسیون اجازه فروش به تعاونی را ندارند.

معاون وزیر مسکن در ادامه تاکید کرد: برای پروژه‌هایی که انبوه‌سازان می‌سازند الزام نیست که تعاونی‌ها واحدها را خریداری کنند، بلکه گروه‌های کوچک‌تر (۳ تا ۵ نفر) نیز می‌توانند به انبوه‌سازان مراجعه کنند. خواجه دلویی با اشاره به اینکه در شیوه جدید ساخت مسکن مهر انبوه‌سازان خلاءهای مالی مردم را پر می‌کنند، گفت: اگر در پروژه ۴۰۰ واحدی فقط متقاضی مسکن مهر به ظرفیت ۲۰۰ واحد به انبوه‌ساز مراجعه کرد در این صورت سازنده می‌تواند برای ۲۰۰ واحد دیگر قرارداد مشارکت با وزارت مسکن منعقد کند تا در نهایت به دو روش تسویه قرارداد صورت گیرد که در این صورت انبوه‌ساز می‌تواند زمین اجاره‌ای را با پرداخت قیمت کارشناسی آن در زمان واگذاری خریداری کند یا قرارداد را به مشارکت در آماده‌سازی و ساخت مسکن تبدیل کند.

رهبر: تکلیف تسهیلات باید روشن شود

ایرج رهبر، رییس انجمن انبوه‌سازان استان تهران با استقبال از طرح تحول در مسکن مهر تغییر شیوه واگذاری زمین‌های ۹۹ ساله را گامی بسیار مهم در پروژه ملی مسکن مهر ارزیابی کرد و گفت: سپردن ساخت این واحدها به انبوه‌سازان باید خیلی پیش از این انجام می‌گرفت. رهبر افزود: تعاونی‌ها تخصصی در حوزه ساخت ندارند و برای ساخت پروژه‌ای ۲۰۰ واحدی باید قراردادهای پیچیده‌ای با سازندگان امضا کنند که این کار مشکلی است. همچنین مساله تامین مالی معضل بزرگی برای تعاونی‌ها است و اگر مردم خودشان ساخت را برعهده بگیرند، شاید سال‌ها طول خواهد کشید تا پروژه تکمیل شود.ایرج رهبر در بخشی از گفت‌وگوی ویژه شبکه دو سیما در حضور معاون وزیر مسکن خواستار برگزاری نشست فوری با حضور مقامات بانک مرکزی، وزارت مسکن و انبوه‌سازان شد تا وضعیت پرداخت به موقع تسهیلات مسکن مهر روشن شود. رهبر همچنین درخواست کرد وضعیت تسهیلات روشن شود تا در مراحل اولیه ساخت، بانک‌ها وام ۱۴میلیون تومانی را بدون وقفه پرداخت کنند.

نحوه واگذاری زمین‌های ۹۹ ساله به انبوه‌سازان

وزارت مسکن از طریق سازمان‌های مسکن و شهرسازی استان‌ها زمین‌های ۹۹ ساله را تحت شرایط و ضوابطی که هفته گذشته به تایید کانون سراسری انبوه‌سازان رسیده، واگذار می‌کند. این ضوابط در ۶ ماده به شرح زیر است:

ماده ۱- سازمان‌های مسکن و شهرسازی بخشی از اراضی در اختیار خود را جهت ساخت مسکن با فناوری‌های نو و در قالب پروژه‌های ۲۰۰ واحد و بیشتر به سازندگان انبوه مسکن واگذار می‌نمایند.

تبصره: سازندگان موضوع این ماده می‌بایست دارای پروانه صلاحیت از وزارت مسکن و شهرسازی بوده و از طرف انجمن صنفی انبوه‌سازان استان معرفی شده باشند.

ماده ۲- اراضی موضوع این تفاهمنامه بدون دریافت وجه و به صورت امانی در اختیار سازندگان قرار می‌گیرد. سازندگان مکلف هستند با قیمت توافقی که با توجه به فناوری مورد استفاده و حذف مورد در هر قرارداد تعیین می‌گردد واحدهای پروژه را براساس میانگین زیربنای مفید حداکثر ۷۵ متر مربع احداث نماید. در صورت وجود تقاضا بیشتر از امکانات قابل واگذاری، انتخاب متقاضی از طریق محدود و با توجه به قیمت توافقی موضوع این ماده صورت می‌پذیرد.

ماده ۳- به طرح‌های مورد احداث در قالب این دستورالعمل، ۱۵۰میلیون ریال به ازای هر واحد در مرحله آماده‌سازی زمین و ساخت، تسهیلات بانکی پرداخت می‌گردد.

ماده ۴- پس از پایان مرحله اتمام پی، فهرست مشخصات واحدها و قیمت تمام شده آن بر اساس قیمت توافقی موضوع ماده ۲ به اطلاع متقاضیان مسکن مهر از طرف ادارات کل تعاون استان خواهد رسید.

ماده ۵- در صورتی که تا قبل از اتمام مرحله سفت‌کاری متقاضیان واجد شرایط براساس ضوابط مسکن مهر و دارای توان پرداخت براساس قیمت توافقی ماده ۲، توسط ادارات کل تعاون معرفی گردیدند، اعیانی واحدها به این متقاضیان پیش فروش خواهد شد.

ماده ۶- در صورت عدم معرفی متقاضیان مسکن مهر، از طرف سازمان مسکن و شهرسازی تسویه قرارداد به دو روش زیر انجام می‌گیرد:

الف) فروش زمین محل پروژه با قیمت کارشناسی روز زمان واگذاری

ب) ارزش‌گذاری آورده سهم سازمان (زمین) و سازنده (سرمایه ساخت) به قیمت کارشناسی روز و تبدیل قرارداد به مشارکت در آماده‌سازی و ساخت مسکن