کارنامه سال‌های 86 و 87 پروژه مسکن مهر: 2/4درصد پیشرفت فیزیکی
بانک‌ها یک ریال هم به تهران، اصفهان و مشهد وام مسکن مهر نداده‌اند
گروه مسکن- لیلا درخشان: مردم 10 استان مهم کشور با امید به وعده‌های دولت از سال گذشته تاکنون 77میلیارد و 527میلیون تومان آورده نقدی وارد پروژه ملی مسکن مهر کرده‌اند، اما دولت در مقابل این استقبال توانسته است تنها 4/2درصد پیشرفت فیزیکی را در کارنامه مسکن مهر ثبت کند.

آیا حرکت لاک‌پشتی عملیات ساخت مسکن مهر در مقابل همکاری چشمگیر دهک‌های پایین جامعه که وعده دولت را تنها راه خانه‌دار شدن می‌دانند، می‌تواند سرانجام به امیدهای مردمی پاسخ دهد؟
جدیدترین اطلاعاتی که نهاد وابسته به وزارت مسکن و شهرسازی در خصوص تامین مسکن 99ساله در اختیار خبرنگار دنیای‌اقتصاد قرار داده است، نشان می‌دهد که در 10 استان کشور تاکنون 301هزار و 503 نفر در طرح مسکن مهر ثبت‌نام کرده و حائز شرایط دریافت زمین شناخته شده‌اند. از این تعداد حدود 9هزار نفر موفق شده‌اند زمین آماده‌سازی شده را از دولت دریافت و ساخت‌وساز را روی آن آغاز کنند و مابقی همچنان در مرحله دریافت زمین هستند.
در این استان‌ها، کلیه زمین‌های ۹۹ساله قرار است در شهرهای جدید اطراف واگذار شود و در همین رابطه مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید از عدم همکاری برخی شرکت‌ها و دستگاه‌های دولتی برای تامین خدمات اولیه و زیربنایی در شهرهای جدید خبر می‌دهد.
مهدی ذاکرالحسینی می‌گوید: اگرچه شهرهای جدید مشکل آب ندارند، اما شرکت آب و فاضلاب اساسا تمایلی به استقرار در این شهرها ندارد. وی در عین حال می‌افزاید: تمام تلاش ما این است که خدمات آب، برق، گاز و... تا قبل از اتمام پروژه‌ها تکمیل شود.
به گزارش دنیای‌اقتصاد، از ۳۰۱هزار و ۵۰۳نفر متقاضی مسکن مهر در ۱۷ شهر جدید کشور، ۱۰۹هزار و ۲۳۸ نفر یک میلیون تومان آماده‌سازی زمین را پرداخت کرده‌اند اما در مقابل بانک‌ها تا این لحظه فقط به یک شهر جدید وام آماده‌سازی داده‌اند و عملا تاکنون به‌رغم تفاهم چندباره دولت و بانک مرکزی در خصوص مسکن مهر، ۹ استان بزرگ کشور در انتظار پرداخت وام بانکی هستند.
بر اساس این گزارش، دولت برنامه‌ریزی کرده 374804 واحد مسکونی مهر در 10 استان کشور ساخته شود، اما تاکنون 9097 واحد در این استان‌ها به مرحله ساخت رسیده‌اند که این پیشرفت 4/2 درصدی را نشان می‌دهد.
به گزارش دنیای‌اقتصاد و براساس اعلام شرکت عمران شهرهای جدید، در استان تهران فقط دو شهر جدید پرند و هشتگرد پیشرفت تا حدی مناسب در مسکن مهر دارند. در هشتگرد ۳هزار واحد و در پرند یک‌هزار واحد مسکونی مهر در حال ساخت‌وساز است. البته مشاهدات در این مناطق چنین آماری را تایید نمی‌کند.
شهرهای جدید اشتغالزا می‌شوند
رییس شرکت عمران شهرهای جدید در کنفرانسی خبری در پاسخ به پرسش دنیای‌اقتصاد مبنی بر اینکه چرا شهرهای جدید کارکرد خوابگاهی دارند و فاقد بسترهای اشتغال‌زا هستند، گفت: تمام هدف ما فراهم آمدن شرایط مطلوب اشتغال‌زایی در این شهرها بوده است و بر این اساس عمدتا شهرهای جدید با محوریت صنعتی ایجاد شده‌اند و در این راستا به دنبال آن هستیم تا اشتغال در شهرهای جدید توسط دستگاه‌های مربوط ایجاد شود.
این مقام مسوول در ادامه اظهارات خود در مورد سرمایه‌گذاری کشورهای خارجی در شهرهای جدید گفت: در حال حاضر شرایط بخش مسکن برای سرمایه‌گذاری خارجی بسیار مطلوب است و تاکنون سرمایه‌گذاران از مالزی، ترکیه و ایرلند برای سرمایه‌گذاری در شهرهای جدید اعلام آمادگی کرده‌اند که هم‌اکنون از میان این کشورها، کشور مالزی ساخت‌وساز در شهرهای پرند و هشتگرد را آغاز کرده است. وی سپس به پیشینه شهرهای جدید اشاره کرد و گفت: زمان آغاز فعالیت شهرهای جدید از سال 1368 بوده است که از آن زمان تاکنون 17 شهر جدید فعال و سه شهر دیگر نیز به‌عنوان مجری در کشور حضور دارند.
دنبال افزایش شهرها هستیم
در حالی که به گفته کارشناسان آمار شهرهای جدید در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا بسیار معدود است، اما در مقابل شرکت عمران شهرهای جدید وزارت مسکن و شهرسازی که نقش ستادی و سیاست‌گذار شهرهای جدید را دارد، به دنبال افزایش شهرهای جدید است. این را ذاکرالحسینی در این نشست عنوان کرد. به گزارش دنیای‌اقتصاد وی تاکید کرد: در روند اجرایی طرح مسکن مهر به دنبال این بودیم که جمعیت شهرهای جدید و تعداد آنها را افزایش دهیم که بر این اساس جمعیت شهر جدید هشتگرد از 400هزار نفر به 600هزار نفر افزایش پیدا کرد.
سرمایه‌گذاری مردمی
معاون وزیر مسکن و شهرسازی در ادامه اظهارات خود به میزان سرمایه‌گذاری مردمی در قالب طرح مسکن مهر در 13 شهر جدید اشاره کرد و گفت: تا هفته گذشته 775میلیارد و 279میلیون ریال مردم سرمایه‌گذاری کرده‌اند و مجموع وجوه وصول شده برای آماده‌سازی زمین‌های طرح مسکن مهر شامل 109هزار و 238 نفر از متقاضیان است.به گفته ذاکرالحسینی، هر ساله مبلغی بالغ بر یک تریلیون و 100میلیارد ریال در شهرهای جدید به‌منظور پروژه‌های زیرساختی هزینه می‌شود.