دنیای اقتصاد- مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران با بیان اینکه قیمت زمین در بافت‌های فرسوده به مراتب ارزان‌تر از حاشیه شهرها است، در گفت‌وگویی با «دنیای اقتصاد» تصریح کرد که عقلایی است از این بافت‌ها برای احداث خانه‌های دولتی استفاده شود. به گفته چمران، مساله استفاده از بافت‌های فرسوده به جای زمین‌های بکر یک راهبرد است. رییس شورای عالی استان‌ها «راهبرد جدید» برای اجرای مسکن مهر به دولت ارائه کرد

ساماندهی مسکن مهر در بافت‌های فرسوده

متن پیشنهاد روسای شورای کلان‌شهرها به دولت درباره طرح تحول اقتصادی

معصومه ایمانی

در حالی که نگاه دولت برای احداث مسکن مهر به حاشیه شهرها دوخته شده است، روسای شورای کلان‌شهرها، پروژه ملی مسکن مهر را فرصت خوبی برای توجه مسوولان به بافت‌های فرسوده موجود در داخل شهرها می‌دانند. تا جایی که رییس شورای‌عالی استان‌ها با ارائه یک راهبرد جدید به دولت درخصوص نحوه اجرای «مسکن مهر» خواستار توقف واگذاری زمین در خارج از حریم شهرها به تعاونی‌های مسکن شده است. در این راهبرد تاکید شده مسکن مهر به دلیل منطقی و اقتصادی باید در بافت‌های فرسوده ساخته شود.

مهدی چمران در گفت‌و‌گو با دنیای اقتصاد با تاکید بر اینکه انتقادی به سیاست‌های دولت در حوزه ساخت مسکن ندارد تصریح کرد: دولت می‌تواند به راحتی از بافت‌های فرسوده برای احداث مسکن استفاده کند اما از آنجا که بافت فرسوده دردسر دارد و مسوولان هم مایل هستند زمین آماده را آماده‌سازی کرده و برای ساخت‌ به تعاونی‌ها واگذار کنند لذا مشاهده می‌شود در طرح مسکن مهر از زمین‌های اطراف شهرها استفاده می‌شود.

چمران در این گفت‌و‌گو با تشریح جزئیات طرح خود گفت: «قیمت زمین در بافت‌های فرسوده به مراتب ارزان‌تر از زمین‌های حاشیه شهرها است، بنابراین عقلانی است که از مناطق فرسوده شهر برای ساخت‌وساز استفاده شود.» رییس‌شورای عالی استان‌ها افزود: در صورت استفاده از زمین‌های موجود در بافت‌های فرسوده ضرورتی ندارد دولت در خارج از شهر و در زمین‌های بکر، شهرسازی کرده و دوباره زیرسازی لازم و ایجاد تاسیسات در آنجا را پیگیری کند.

البته چمران، این سخنان را به عنوان رییس شورای‌عالی استان‌ها بیان می‌کند و در نهایت دیدی فراتر از شهر تهران دارد، وی تصریح کرد: «استفاده از بافت‌های فرسوده، برای طرح‌های دولتی خانه‌سازی فقط مخصوص تهران نیست و در تمام کشور می‌توان از آن استفاده کرد، مثلا در بازار تاریخی کرمان، تمام سراها مخروبه شده است، این در حالی است که بافت تاریخی اطراف این بازار، بهترین نقطه شهر است ولی به جای استفاده از فضای ایجادشده، این طرف و آن طرف مسکن می‌سازند و در نتیجه بافت مرکزی اکثر شهرها تبدیل به بیغوله شده است.»

رییس شورای شهر تهران تاکید دارد: مساله استفاده از بافت‌های فرسوده به جای زمین‌های بکر یک راهبرد است.

به اعتقاد چمران، باید بافت فرسوده موجود در شهرها را به اراضی ذخیره تبدیل کرد و سپس شروع به ساخت‌و‌ساز در آنها کرد، چراکه این کار به نفع شهر و اقتصاد شهری است.

وی با اشاره به اینکه در تهران فضایی برای ساخت‌و‌ساز جدید وجود ندارد، گفت: استفاده از بافت‌های فرسوده به نفع شهر است چراکه زیرساخت‌های لازم در این بافت‌ها وجود دارد و در صورت استفاده از آنها، شهر گسترش پیدا نکرده و ترافیک آن کنترل می‌شود.» رییس شورای اسلامی شهر تهران در ادامه گفت‌و‌گو خاطرنشان کرد: در حال حاضر دولت به خرید زمین و ساخت مسکن در اطراف شهرها اقدام می‌کند و امکانات زیادی را با هزینه‌های بسیار به این مناطق منتقل می‌کند، در حالی که بافت‌های فرسوده در مرکز شهرها تبدیل به آشغال‌دانی شده است، لذا با وجود همه تاسیسات شهری در مرکز شهر، نیازمند توجه دولت به این بافت‌ها هستیم. مهدی چمران تاکید کرد: ایجاد تاسیسات در خارج از شهرها، تنها باعث بزرگ شدن شهرها می‌شود. ضمن اینکه بازسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده از نظر مقاوم‌سازی و زیست‌محیطی بسیار اهمیت دارد.

طرح‌تحول اقتصادی و اولویت به بافت‌های فرسوده

بافت‌های فرسوده و بازسازی و نوسازی مناطق و محلات فرسوده شهر تهران چنان مدنظر رییس شورای شهر تهران است که وی در اجلاس روسای شوراهای کلان‌شهرهای ایران در شهر اصفهان نیز این موضوع را مورد اشاره قرار داده است. چمران درخصوص جزئیات نشست اصفهان به دنیای اقتصاد گفت: بررسی طرح‌تحول اقتصادی یکی از موضوعات مورد بررسی در اجلاس روسای شورای کلان‌شهرهای کشور بود.

چمران در این خصوص به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: «در اجلاس روسای شوراهای اسلامی کلان‌شهرها، طرح‌تحول اقتصادی دولت مورد بررسی قرار گرفت و نظرات به دولت و مجلس برای اجرای بهتر طرح ارائه شد.»

وی تاکید کرد: «ساخت‌و‌سازها و میزان آنها در طرح تحول در این اجلاس مورد بحث قرار نگرفت و فقط در اجلاس روسای شوراهای اسلامی کلان‌شهرها اولویت دادن به نوسازی و بازسازی بافت‌های فرسوده را در بخش مسکن طرح‌تحول اقتصادی به دولت و مجلس پیشنهاد دادیم.»

رییس شورای اسلامی شهر تهران یادآور شد: «در طرح تحول اقتصادی، درصدهایی را برای کمک به ساخت مسکن در نظر گرفته بودند که ما در اجلاس روسای شوراهای اسلامی کلان‌شهرهای کشور پیشنهاد دادیم که این درصدها به بازسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده اختصاص یابد.»

موضوع نوسازی بافت‌های فرسوده در هفته‌های اخیر مورد توجه مسوولان شهری قرار گرفته است، اکنون در تهران با در نظر گرفتن سه شاخص ناپایداری، ریزدانگی و عرض معابر ۵درصد بافت فرسوده وجود دارد که شهرداری تهران برنامه‌هایی را برای اصلاح و نوسازی آنها در دستور کار دارد. این برنامه‌ها در عمل با رشد کندی در حال انجام است و فقط ۴۰۰واحد مسکونی در سه سال اخیر نوسازی شده است.