غلام‌رضا کیامهر

به مصداق آن که می‌گویند دیکته نانوشته غلط ندارد، در فهرست بالابلند خدمات دوره کنونی مدیریت شهری تهران برخی موضوعات در خور ایراد و انتقاد به چشم می‌خورد که علاوه بر تحمیل هزینه‌های سنگین بر بودجه شهرداری، انجام آنها از نقطه نظر اکثریت شهروندان تهرانی نمی‌تواند چندان توجیه‌پذیر باشد. صرف هزینه بسیار سنگین برای سنگ‌فرش کردن پیاده‌رو‌های خیابان‌های شهر که طی سال چندین نوبت توسط سازمان‌های متولی آب و برق و گاز و تلفن به دفعات حفاری می‌شود، احداث مجموعه بسیار پرهزینه نمایشگاهی در بخش وسیعی از اراضی سابقا مشجر بوستان گفت‌و‌گو به خاطر برگزاری چند نوبت نمایشگاه در طول سال و اخیرا اجرای پروژه پرهزینه و دردسرساز تعویض پلاک املاک و مستغلات در سطح شهر تهران از جمله اقدامات در خور ایراد و انتقاد در کارنامه درخشان عملکرد مدیریت کنونی شهر تهران است که شهرداری تهران می‌تواند از طریق انجام یک نظرسنجی بی‌طرفانه توسط موسسات مستقل مردمی از میزان نارضایتی شهروندان تهرانی در اجرای چنین پروژه‌ای آگاهی پیدا کند.

اولین ایراد و اشکالی که بر پروژه تعویض پلاک املاک و ساختمان‌های تهران وارد است، اینکه شهرداری تهران و روابط‌عمومی‌های مناطق بیست‌‌و‌دوگانه آن قبلا در این‌باره هیچ‌گونه توضیح و اطلاعی که توجیه کننده ضرورت آن باشد به شهروندان تهرانی ندادند. وسعت و دامنه بی‌اطلاعی ساکنان شهر تهران از ماجرای تعویض پلاک ساختمان به‌حدی بود که اکثریتی از آنها هفته‌ها بعد از تعویض پلاک ساختمان منزل مسکونی یا محل کار خود از آن بی‌خبر بودند و در مکاتبات پستی همچنان همان شماره پلاک‌های سابق را در متن نشانی پستی خود ذکر می‌کنند. برگشت داده شدن بسیاری از مراسلات پستی مردم حاکی از آن است که مجریان طرح تعویض پلاک‌ها حتی از انجام هماهنگی‌های لازم با ادارات پست در سطح شهر تهران هم غفلت ورزیده‌اند.

ایراد اساسی دیگری که بر پروژه تعویض پلاک‌ها وارد است، تفاوت فاحشی است که میان شماره پلاک‌های قبلی و کنونی به چشم می‌خورد و متاسفانه در این‌باره هم هیچ‌گونه توضیحی به شهروندان تهرانی داده نشده است. مثلا در یک خیابان شماره پلاک ساختمانی که از بدو احداث ۷۵ یا ۸۴ بوده در جریان تعویض پلاک به شماره ۱۸ و ۲۷ تغییر کرده و علاوه بر آن شماره پلاک‌های زوج به فرد و پلاک‌های فرد به زوج تبدیل شده است و هیچ شهروندی دلیل این همه تغییر شماره پلاک ساختمان محل سکونت و محل کار خود را نمی‌داند.

بحث‌هایی که در هفته‌های اخیر میان نمایندگان شورای اسلامی شهر و شهرداری تهران درباره علت و نحوه تعویض پلاک ساختمان‌ها و هزینه بسیار سنگین اجرای این پروژه درنظر گرفته حکایت از نبود هماهنگی لازم میان دو نهادی بود که هر دو مسوولیت مستقیم در مدیریت امور شهر تهران دارند.

احتمالا از نقطه نظر برخی شهروندان تهرانی این عدم اطلاع‌رسانی قبلی در خصوص پروژه تعویض پلاک‌های ساختمان‌های شهر تهران می‌تواند نوعی نادیده گرفته شدن‌شان و جایگاه آنها از سوی مدیریت شهر تهران تلقی شود که یقینا بروز و شیوع چنین احساسی در اذهان شهروندان به همکاری و همدلی فی‌مابین آنها و مدیریت شهری تهران که آن هم دغدغه شهروند محوری و محله محوری دارد، خدشه وارد خواهد ساخت.

مسلما شهرداری تهران دلایلی برای این قبیل اقدامات خود دارد، اما آیا بهتر آن نیست که قبل از اجرای هر پروژه‌ای درباره چند‌و‌چون و دلایل توجیهی اجرای آنها به شهروندانی که با عوارض و مالیات‌های خود هزینه‌های شهرداری را تامین می‌کنند، توضیح کافی داده شود و اصولا آیا بهتر آن نیست که یک شهردار شهروند محور قبلا درباره اولویت پروژه‌هایی که قصد اجرای آنها را دارد نظرسنجی و نیازسنجی کند.یقینا در آن صورت بر مسوولان محترم شهرداری تهران معلوم خواهد شد که بسیاری از پروژه‌‌های عمرانی و فرهنگی انجام شده در عین اهمیتی که دارند، جزو اولویت‌های انتظاری شهروندان محسوب نمی‌شوند. این وظیفه‌ای است که متاسفانه شهرداری‌های مناطق تهران و روابط‌عمومی‌های آنها در انجام آن سخت غفلت ورزیده‌اند.