اقتصاد هر کشوری به مسکن وابسته است

هفته نامه لوموند دیپلماتیک درگزارشی مجموعه تحقیقات نظری اقتصاددانان درباره نگاه جوامع مختلف به مسکن را منتشر کرده است. در این گزارش نگاه مردم کشورهای پیشرفته جهان به مسکن به عنوان کالای سرمایه‌ای کاملا مشهود است و حتی اینطور عنوان شده که پدیده حباب دلال‌بازی (عاملی که باعث افزایش کاذب- قیمت‌ها در بازار مسکن می‌شود) در بازار مسکن کشورها اغلب به خاطر افزایش مداوم نیاز مسکن بوجود می‌آید.

نکته برجسته گزارش هفته نامه فرانسوی تشریح نقش گسترده بخش مسکن در اقتصاد کلان کشورهایی نظیر آمریکا، فرانسه، آلمان و سایر کشورهای اروپایی است.

در گزارش لوموند دیپلماتیک که سایت الف آن را منتشر کرده آمده است: مسکن هشتمین ایجاد کننده شغل در سطح جهان است و ۸۰درصد از مشاغل تولیده شده در بخش ساختمان متمرکز است و هرگونه کاهشی در بخش مسکن به معنی رشد تعداد بیکاران است. در فرانسه طبق آمار انستیتوی پس‌انداز مسکن، این بخش ۱۸درصد افزایش تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد. مسکن موتور اصلی اقتصاد و دومین تولید کننده ثروت بوده و ۷درصد مشاغل را ایجاد می‌کند. در آمریکا این رقم به ۱۵درصد فعالیت‌های اقتصادی می‌رسد و بیش از دیگر بخش‌ها، توسط مراکز آمریکایی با بیش از ۲۰معیار مختلف، کنترل و محافظت می‌شود. «ویلیام فلکنشتین» اقتصاددان آمریکایی یادآوری می‌کند که یک قانون ساده برتمام اقتصاد کشورهای پیشرفته جاری است. «هر پس روی فعالیت مسکن معادل کاهش رشد اقتصادی و افزایش بیکاری است.»

از طرف دیگر مسکن اصلی‌ترین فعالیت برای مصرف و مخارج مربوط به تجهیزات و وسائل خانگی است. در کشورهای صنعتی، مسکن اولین رقم از هزینه‌های جاری خانواده‌ها را احراز می‌کند، به طور متوسط بین ۲۰ تا ۳۰درصد درآمدشان را تشکیل می‌دهد به غیر از اجاره خانه این رقم شامل کلیه مخارج مسکن (وام، بهره و غیره) و وسائل مورد نیاز در آن می‌شود که مدام در حال افزایش است. در ادامه این گزارش آمده است: ولی مسکن با تمام وسعتش فقط جنبه اقتصادی ندارد. بلکه یک محصول سرمایه‌گذاری نیز می‌باشد، زیرا بیش از یک سوم پس‌انداز جهانی افراد صرف خرید مسکن برای سکنی در آن و یا برای حفظ دارایی موروثی می‌شود (در فرانسه پس‌انداز برای مسکن ۷۰درصد کل پس‌اندازها را تشکیل می‌دهد) برعکس تصور عام، این خانواده‌ها نیستند که باعث بروز حباب دلال بازی می‌شوند، بلکه نهادهای سرمایه‌گذاری و انواع صندوق‌های مالی هستند که روند طبیعی افزایش قیمت این بازار را تشدید می‌کنند. آنها طی ۸ طی سال گذشته در جهان بیش از ۱۰هزار میلیارد دلار در این بخش سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

در این گزارش به نقل از آدام اس پوسن اقتصاددان انستیتوی پترسن در واشنگتن تصریح شده است: وقتی صحبت از مسکن می‌کنیم بلافاصله به فکر حباب دلال بازی می‌افتیم، ولی در اصل با یک تقاضای واقعی برای مسکن روبه‌رو هستیم. بدون این خواست، پدیده حباب دلال بازی نمی‌توانست بروز کند.» درواقع ملاحظه می‌کنیم که یک افزایش مدام نیاز به مسکن وجود دارد. براساس بررسی‌های آماری اورو مونیتور بین‌المللی، «طبقه متوسط در دنیا، پیوسته درحال افزایش است و در نتیجه این پدیده، بازار مسکن را زیر فشار فزاینده قرار می‌دهد. افزایش جمعیت و بهبود نسبی قدرت خرید، در تعدادی از کشورهای در حال رشد منجر به افزایش نسبی ۸درصد درخواست مسکن در سال می‌گردد.

البته برای ارضای این تقاضاها راهی طولانی در پیش است و فقدان مسکن واقعیتی است که گریبانگیر تعدادی از کشورهاست، چه در میان کشورهای ثروتمند (ایتالیا، یونان، انگلستان) و چه غیر ثروتمند (الجزایر، مصر، آرژانتین).