شورای شهر درباره خانههای خالی چه میگوید؟
گروه مسکن- میترا یافتیان: شناسایی واحدهای خالی از سکنه که بنا به تجربیات دولت در سالهای ابتدایی پیروزی انقلاب، امکانپذیر نبوده و ناموفق بود، اما در طول سرشماری سال ۸۵ مرکز آمار حدود ۵۰۰هزار مسکن خالی در کل کشور شناسایی و حدود ۱۰۲هزار واحد آن مربوط به تهران اعلام شد. این در حالی بود که شهرداری تهران نیز در سالجاری و براساس مصوبه شورای شهر ملزم به شناسایی این واحدها شد تا گامی در شفافسازی بخشی از اطلاعات موردنیاز در حوزه مسکن بردارد. از این رو مشاور ارشد و سخنگوی شهردار تهران اعلام کرد که از حدود دومیلیون واحد مسکونی تهران حدود ۳۰۰هزار واحد خالی از سکنه است.
بنابراین بررسی آمار مرکز آمار کشور و شهرداری تهران درباره تعداد واحدهای خالی از سکنه نشان داد که اگرچه دولت بر این اعتقاد است که تعداد واحدهای خالی از سکنه در تهران و به تبع آن در کل کشور نگرانکننده نبوده و طبیعی است، اما شهرداری تهران بر این امر تکیه دارد که خالی بودن ۱۵درصد خانههای تهران نه تنها امری طبیعی نیست، بلکه ریشه در سیاستهای دولت در حوزه مسکن در دوره کنونی و دوران گذشته دارد.
دنیای اقتصاد ضمن انتشار نظرات دولت و شهرداری در این باره، به سراغ دو تن از روسای کمیسیونهای شورای شهر تهران نیز رفت تا از صحت و سقم این کارها جویا شود.
رسول خادم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران که عضویت در دو دوره شورا را تجربه کرده، اظهار کرد: این طور نیست که ۱۵درصد خانههای تهران خالی باشد، اما اطلاعات به دست آمده از شناسایی واحدهای خالی از سکنه که توسط نیروهای شهرداری تهران انجام شده نشان میدهد حدود ۷ الی ۸درصد واحدهای مسکونی تهران خالی است و اغلب در نقاط شمالی موجود است.
اما حمزه شکیب، رییس کمیسیون توسعه و عمران شورای شهر به طور کامل این آمارها را رد کرد و گفت: هیچ یک از آماری که در حال حاضر از واحدهای خالی از سکنه در تهران وجود دارد، قابل استناد نیست.
وی تصریح کرد: بر اساس مصوبه شورای شهر تهران مبنی بر شناسایی واحدهای مسکونی خالی از سکنه، شهرداری تهران هم اکنون در حال ممیزی املاک است و طبق گفته مسوولان شهرداری، شاید تا پایان سال آمار واحدهای خالی از سکنه در تهران از سوی شهرداری اعلام شود. وی با بیان اینکه امکان شناسایی واحدهای مسکونی خالی به طرق مختلف وجود دارد، اظهار کرد: با قبول اینکه حدود ۲میلیون و ۴۰۰هزار واحد مسکونی در تهران وجود دارد و با در نظر گرفتن جمعیت ۵/۷میلیون نفری برای شهر تهران و عدد ۴ به عنوان متوسط تراکم نفر در خانوار میتوان نتیجه گرفت ۵/۷میلیون جمعیت پایتخت نیازمند یکمیلیون و ۸۷۵هزار واحد مسکونی هستند که با کسر این عدد از ۲میلیون و ۴۰۰هزار واحد مسکونی میتوان نتیجه گرفت که حدود ۵۲۵هزار واحد مسکونی خالی از سکنه در تهران وجود دارد، اما باز هم چنین اعداد و ارقامی قابل استناد نیست و بر اساس حدس و گمان است، چرا که سایر آمارها در این رابطه دقیق نیست که بر اساس آنها بتوان تعداد واحدهای خالی را محاسبه کرد.
با این وجود، اگر چه شناسایی تعداد واحدهای خالی در تهران و نیز کل کشور ضروری است، اما پیش از آن به تعادل رساندن عرضه و تقاضا در بازار مسکن امری ضروری است و تا مادامی که شکاف عمیقی بین عرضه و تقاضا به ویژه در بازار مسکن وجود داشته باشد نمیتوان معضلاتی همچون بالا بودن قیمت مسکن، رکود معاملات و تولید مسکن و ... را صرفا با شناسایی دورهای واحدهای خالی حل کرد.
ارسال نظر