یک نشریه تخصصی سوئیسی، خطرات ناشی از وقوع زمین لرزه در کلانشهرهای بزرگ در کشورهای درحال توسعه و راه‌های پیشگیری از این خسارات را بررسی کرد. به گزارش سایت الف، نشریه تخصصی سوئیسی «سن گاله تاگبِلات» در مقاله‏ای با بررسی وضعیت کلانشهرهای بزرگ در برابر زلزله‌های سهمگین، با اشاره به شرایط فعلی شهر تهران نوشت: بنابر ارزیابی دانشمندان در صورتی که زلزله سنگینی شهر تهران را بلرزاند، صدها هزار نفر در چنین زلزله ای جان خواهند باخت. در بدترین حالت، ممکن است تعداد قربانیان به یک‌میلیون نفر برسد. بنابراین برنامه‌هایی در دست تدوین است تا با چنین خطر بزرگی در کلانشهرِ تهران که ۱۴میلیون نفر جمعیت دارد مقابله شود.

این گزارش می‌افزاید: اگر کلانشهری بدون برنامه‌ریزی رشد کند، زمانی می‌رسد که خطرِ زمین لرزه مهارپذیر نخواهد بود. تقویت ساختمان‌های موجودِ شهر بسیار پرهزینه خواهد بود. بنابراین دلیل و نیز دلیل‌های دیگر، شهرداری‌ها به ایجاد منطقه‌های مسکونی جدید روی آورده‌اند. این روش را ایران هم در پیش گرفته است، کشوری که بیشتر از سایر همسایگانش از جمله ترکیه زلزله خیز، در معرضِ خطر زمین لرزه قرار دارد.

به نوشته این نشریه سوئیسی، در تهران خطرِ یک زلزله فاجعه‌بار، چند برابر بیشتر از این احتمال برای سایر کشورهای منطقه خاورمیانه است. آخرین بار در سال ۱۸۳۰ زلزله پایتخت ایران را تکان داد. در آن زمان ۴۵۰۰۰ نفر جان خود را از دست دادند. این گزارش با اشاره به طرح‌های دولت ایران برای ساختِ شهرک‌های جدید در اطراف شهرهای بزرگ، می‌نویسد: قرار است در خارج از شهرهای ایران که با سرعت زیادی در حال رشد کردن هستند، ۲۳ منطقه مسکونی جدید ساخته شود. هریک از این شهرهای جدید تا ۵۰۰۰۰۰ نفر را در خود جا می‌دهند. یکی از این شهرها در نزدیکی تهران است تا بدین ترتیب ازبار پایتخت بکاهد؛ شهر جدید هشتگرد.

این نشریه افزوده است: هدف این است که در شهرهای جدید از فرصت استفاده شود و خانه‌های مقاوم دربرابر زلزله ساخته شود. در طراحیِ شهرجدیدِ هشتگرد که در ۶۵ کیلومتری شمال غرب تهران واقع است، پژوهشگرانِ گروهِ معماریِ دانشگاه فنی برلین هم مشارکت دارند. کارشناسان به سرپرستی «کلاوس روکرت» ساختمانِ نمونه‌ای برای مرکزِ پژوهش‌هایِ ساختمان و خانه طراحی کرده‌اند و ساخته‌اند. نشریه تخصصی سوئیسی می‌افزاید: کارشناسان در ساخت خانه‌های جدید تنها به استقامت مصالح اهمیت نمی‌دهند. به گفته روکرت: «ما به این نکته هم توجه کامل داریم که کارشناسانِ مستقل بر ساختِ خانه‌ها نظارت کنند.» به گفته او بسیاری از دشواری‌ها در کلانشهرهایی که با خطرِ زلزله روبه‌رو هستند شبیه هم است. در حال حاضر در ده کلانشهر احتمال وقوع زلزله فاجعه بار می‌رود. هفت کلانشهر از این میان در کشورهای در حال توسعه قرار دارند و تهران یکی از محتمل‌ترین آنها است.