برج 266 میلیارد تومانی عید فطر افتتاح می‌شود؟

عکس: حمید جانی‌پور

* طول کابل‌کشی برج میلاد معادل طول جاده تهران - شمال و طول لوله‌کشی برج نیز ۵/۴برابر ارتفاع قله دماوند است

* تاکنون ۱۳۰دستگاه و نهاد برای استفاده از فضای مخابراتی آنتن برج میلاد درخواست داده‌اند، اما ظرفیت موجود فقط برای استفاده ۵۰نهاد است. لیلا درخشان

تا امروز، شش روز مختلف برای افتتاح برج میلاد اعلام شده است.

۱۷سال پیش طرح مطالعاتی احداث یک برج ۴۳۵متری روی بلندترین نقطه تهران آغاز شد و بعد از ۵سال مطالعه، ۱۲سال پیش کلنگ احداث آن روی تپه‌های گیشا به زمین زده شد. از آن موقع به بعد به‌ترتیب پایان سال ۸۵، شهریور ۸۶، مهر ۸۶، بهمن ۸۶، فروردین ۸۷ و بالاخره ۱۰ مهرماه ۸۷ به عنوان زمان‌های وعده داده شده برای افتتاح برج میلاد اعلام شد.

اما آخرین مشاهدات خبرنگار دنیای اقتصاد از منطقه‌ای که در آن برج قرار دارد حکایت از آن دارد که افتتاح رسمی برج میلاد در روز عید سعید فطر بعید است.

البته مجری برج میلاد در گفت‌و‌گو با دنیای اقتصاد تاکید می‌کند که برج میلاد پنج‌شنبه افتتاح می‌شود.

گفت‌و‌گوی ما با مهندس سیدرضا میرصادقی آخرین مجری برج میلاد درباره آخرین وضعیت بلندترین سازه تهران را در زیر بخوانید:

مشاهدات خبرنگاردنیای اقتصاد از ادامه فعالیت‌های عمرانی در برج میلاد، حاکی از آن است که افتتاح برج میلاد در عید فطر تقریبا غیرممکن است. نظر شما در این خصوص چیست؟

با توجه به حساسیت پروژه و تاکید شهردار تهران، شرکت یادمان سازه روی افتتاح پروژه در روز عید فطر تاکید دارد و به همین منظور طی چند ماه اخیر بیش از ۲۲۰۰ کارگر و مهندس به طور همزمان در حال کار روی پروژه هستند تا در روز عید فطر پروژه به بهره‌برداری برسد. هم‌اکنون کلیه بخش‌هایی که قرار است در روز عید فطر مورد بهره‌برداری قرار بگیرد تکمیل شده و کارگران و مهندسان مشغول نصب تزئینات داخلی این بخش‌ها هستند. مشاهدات جنابعالی تنها به فضا و نمای بیرونی برج به‌خصوص نمای شیشه‌ای محدود می‌شود. در این خصوص باید بگویم که کار نصب نمای شیشه‌ای قطعا تا قبل از مراسم افتتاحیه به پایان خواهد رسید. نصب نمای شیشه‌ای سبد گنبد آسمان به اتمام رسیده و نمای برج تا روز دوشنبه به اتمام می‌رسد. بنابراین شما مطمئن باشید که برج میلاد برای افتتاح در روز عید فطر آماده خواهد شد.

درباره آخرین صورت هزینه‌های برج میلاد بگویید و اینکه از کدام محل تامین اعتبار شده است؟

هزینه‌های احداث برج میلاد از محل اعتبارات عمرانی شهر تهران تامین می‌شود و تاکنون حدود ۲۶۶میلیارد تومان برای احداث فاز اول پروژه هزینه شده است. این میزان هزینه برای احداث برج، مرکز همایش‌ها، پست برق، ‌موتورخانه مرکزی، راه‌های دسترسی، ساختمان اداری، فضای سبز و جداره‌سازی (ترانشه) هزینه شده که به صورت مجزا سهم اعتبارات برج از این مبلغ در حدود ۴۰‌درصد است.

اما این میزان تقریبا خیلی بیشتر از هزینه پیش‌بینی‌شده اولیه در نظر گرفته شده برای برج است؟

بله! به نکته قابل تاملی اشاره کردید. صرف‌نظر از تورم سالانه حاکم بر تمام پروژه‌ها که مجموعه برج ملی میلاد نیز از این قاعده مستثنا نبود باید اضافه کنم که ابتدا قرار بود فقط یک مرکز همایش‌ها وبرج میلاد ساخته شود اما همان طور که اشاره کردم ساختمان‌ها و تاسیسات دیگر نیز بر اساس کار کارشناسی و با نگاه بازگشت سرمایه (مهندسی ارزش) طراحی و ساخته شد. نکته دیگر این که بر خلاف تصور مردم که گمان می‌کنند اعتبارات هزینه شده در ساخت فاز اول مرکز ارتباطات بین‌المللی تهران زیاد است، باید بگویم که در مقایسه با سایر برج‌های هم‌تراز،‌ ساخت برج ملی میلاد بسیار کمتر از حد معمول بود. دلیل این امر هم اعتقاد به توان مهندسی داخل و بهره‌گیری از آنها در ساخت این پروژه مهم است اما در کنار این با توجه به نبود مصالح و تجهیزات استاندارد و مناسب این کار، در کشور مجبور شدیم برخی از این مصالح را از خارج خریداری و وارد کنیم که از این لحاظ هزینه‌ها را کمی بالا برده است. از سوی دیگر برخی از اعتبارات هزینه شده در برج میلاد هیچ‌گاه به چشم نمی‌آید. شهروندان تاکنون برج میلاد را با فاصله نظاره کرده‌اند و تا زمانی که امکان بازدید برای آنها فراهم نشود به عظمت و پیچیدگی پروژه پی نخواهند برد. به طور مثال در برج میلاد به اندازه طول جاده تهران تا شمال (۲۳۰کیلومتر) کابل‌کشی شده یا ۵/۴ برابر ارتفاع قله دماوند (۲۵کیلومتر) طول لوله کشی در برج میلاد است یا حجم بتن‌ریزی تنها در خود برج بیش از ۶۵هزار و ۳۰۰ متر مکعب است. بنابراین با توجه به پیچیدگی و نصب تجهیزات خاص در این پروژه،‌ به جرات می‌توان گفت که در بخش هزینه‌ها فوق‌العاده عمل کردیم.

آنتنی که قرار بود برای تقویت سیستم تلویزیونی و مخابراتی تهران روی برج میلاد نصب شود، چه شد؟ ‌آیا نصب شده است یا خیر؟

یکی از کاربری‌های برج میلاد کمک به تقویت سیستم تلویزیونی و مخابراتی در تهران است. بخشی از تجهیزات مخابراتی نصب شده در حال بهره‌برداری است و ما آمادگی کامل داریم که میزبانی کلیه تاسیسات تلویزیونی و مخابراتی را بپذیریم و در این خصوص مذاکراتی نیز با نمایندگان صدا و سیما انجام شده است. طبق برنامه ریزی‌ها قرار است طی ۶ یا ۷ ماه آینده صدا و سیما تاسیسات خود را در برج میلاد نصب و راه‌اندازی کند. در کنار این موضوع بیش از ۱۳۰ دستگاه و نهاد برای استفاده از فضای مخابراتی و نصب آنتن در برج میلاد،‌ درخواست خود را به ما ارائه کرده‌اند که با توجه به محدودیت فضا در برج میلاد ما بر اساس اولویت حدود ۵۰ نهاد را برای استفاده از این فضای مخابراتی انتخاب کردیم.

تا این مرحله از احداث و بهره‌برداری برج میلاد چه میزان تلفات جانی داشته است؟

برج میلاد به دلیل استفاده از سیستم‌های ایمنی پیشرفته و به روز دنیا و همچنین پیاده‌سازی استانداردهای بین‌المللی ایمنی و بهداشت کار (۱۸۰۰۱) در پروژه جزو کم حادثه‌ترین برج‌های جهان است. به طوری که متاسفانه تاکنون تنها ۲نفر از کارگران بر اثر سهل‌انگاری حین کار و عدم رعایت اصول ایمنی جان خود را از دست داده‌اند. لازم به ذکر است که کارگران مذکور در ارتفاع کمتر از ۲۰ متر دچار حادثه شده‌اند.

کارکردهای برج میلاد با توجه به گذر زمان و تغییر برخی المان‌ها از جمله مرکز همایش به جز حوزه‌های مخابراتی و تلویزیونی در چه حوزه‌های دیگری خواهد بود؟

برج میلاد علاوه‌بر کارکردهای فنی و فرهنگی طراحی شده، در رونق اقتصادی شهر تهران از طریق جذب توریست، اشتغال‌زایی و افزایش درآمد شهروندان بسیار موثر است.

درآمدهای حاصل از فعالیت‌های برج میلاد در چه حوزه‌هایی هزینه می‌شود؟

در خصوص درآمدهای برج میلاد باید گفت که این درآمدها صرف هزینه‌های جاری و تعمیر و نگهداری آن می‌شود. چراکه چنین بناهایی هزینه‌های زیادی در بحث تعمیر و نگهداری می‌طلبد و چنانچه درآمد برج میلاد مازاد بر هزینه‌های سنگین تعمیر و نگهداری باشد به طور قطع از طریق شهرداری صرف ارائه خدمات به شهروندان تهرانی خواهد شد.

البته تقریبا مهم‌ترین بخش درآمد‌های برج میلاد در فاز دوم وساختمان‌هایی که ساخته خواهد شد، محقق می‌شود.

با توجه به توضیحاتی که جنابعالی ارائه کردید، فکر می‌کنید بازگشت سرمایه ساخت برج میلاد، چه مدت طول می‌کشد؟

بازگشت سرمایه برج میلاد حدود ۱۰‌سال به طول می‌انجامد البته این ادعا با تکمیل فاز دوم پروژه شامل هتل و مرکز تجاری - اداری به ۴ تا ۵ سال کاهش می‌یابد.