بالاشهرنشین‌ها از ایمن بودن سازه‌ها مطمئنند؟

گروه مسکن- میترا یافتیان- جمعه شب گذشته بخشی از سازه یک برج مسکونی در خیابان زعفرانیه ریزش کرد. این دومین حادثه ریزش ساختمان در شمال تهران است. دهم تیر ماه نیز یک آپارتمان مسکونی در سعادت‌آباد دچار ریزش شد.

با این اتفاقات اخیر به نظر می‌رسد قیمت‌های کاذب و فوق‌العاده گران مسکن در شمال تهران آنقدرها هم متناسب با ویژگی‌خانه‌ها در این نطقه از تهران نیست.

به گزارش دنیای‌اقتصاد ساعت ۲۲ و ۳۰ دقیقه جمعه شب گذشته یک ساختمان بسیار شیک و لوکس ۱۳ طبقه در خیابان زعفرانیه، خیابان شهید فلاحی نبش کوچه شهید کافی‌آبادی دچار حادثه شد به طوری که بالکن طبقه یازدهم این ساختمان ریزش کرده و تا طبقه ششم این ساختمان به بالکن‌های طبقات آسیب وارد کرد. همچنین این حادثه به معلق شدن ۲ الی ۳ بالکن در طبقات یاد شده منتهی شد. محمد بیات، معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی تهران در گفت‌و‌گو با دنیای‌اقتصاد پیرامون این حادثه گفت: حوالی ساعت ۲۳ جمعه شب این حادثه به آتش‌نشانی گزارش شد که پیرو آن ۴ تیم عملیاتی حریق و نجات به محل حادثه اعزام شدند. وی محل دقیق این حادثه را خیابان زعفرانیه، نبش خیابان کافی‌آبادی، برج نگین اعلام کرد و گفت: در طبقه یازدهم این برج، تراس خانه تبدیل به باغچه شده بوده و همین امر موجب بروز حادثه شده، البته در نقشه اولیه طراحی ساختمان هم احداث باغچه در بالکن طبقه یازده پیش‌بینی شده بود.

وی افزود: تاکنون ۳عامل برای علت ریزش این بالکن و حوادث ناشی از آن اعلام شده که شامل تحمیل بار اضافه ناشی از ایجاد باغچه در بالکن بر سازه، آبیاری بیش از حد باغچه و ضعف‌سازه می‌شود. به گفته بیات از زمان حضور نیروهای آتش‌نشانی محدوده مربوطه مسدود شده و اخیرا هم با مالک ساختمان و نیروی انتظامی هماهنگ شده تا با استفاده از جرثقیل ۲۵تنی در محل، بالکن‌های معلق مانده ایمن‌سازی شده یا تخریب شوند.

البته یکی از شاهدان حادثه طی تماسی با گروه مسکن دنیای اقتصاد گفت: تیرآهن بالکن‌های تخریب شده به حالت آویزان درآمده و بخشی از بالکن‌های ریزش کرده به داخل حیاط و بخشی نیز به خیابان ریخته شده است.

وی افزود: لذا ریزش این حجم از بالکن‌های تخریب شده کافی بود تا حوادث جانی را رقم بزند.

به گزارش دنیای اقتصاد با این توضیح، دیگر درباره خرید یا اجاره خانه هم نمی‌توان به این ضرب‌المثل اکتفا کرد که هرچقدر پول بدهی، آش می‌خوری. زیرا به دلیل ضعف در نظارت و اجرای دقیق مقررات ملی ساختمان در اجرای پروژه‌های ساختمانی و به‌ویژه مسکونی، نمی‌توان به صرف اینکه هزینه‌های میلیاردی بابت خرید خانه در بهترین مناطق شهر پرداخت می‌شود، لزوما ساختمان ایمن به‌لحاظ استانداردهای سازه‌ای و مصالح ساختمانی خرید.

سه عامل ریزش ساختمان‌ها

در‌حال‌حاضر نیز کارشناسان سه دلیل استفاده از مصالح غیراستاندارد، طراحی و اجرای نادرست و استفاده نابجا از مصالح ساختمانی را به‌عنوان دلایل اصلی پایین‌بودن میزان ایمنی ساختمان‌های ساخته شده در کشور مطرح می‌کنند. از این‌رو به خریداران واحدهای مسکونی در هر نقطه از کشور توصیه می‌شود در هنگام خرید ساختمان موردنظر خود به شناسنامه فنی آن توجه کرده و از سازنده بخواهند که شناسنامه فنی دو محصول بتن و تیرچه و نیز مصالح استاندارد به کار رفته در ساختمان را در اختیار آن‌ها قرار دهد. امری که متاسفانه تاکنون در شهرها کمتر مورد توجه قرار گرفته و خریداران عمدتا به قیمت مسکن و نیز نمای بیرونی آن توجه می‌کنند.