بایدها و نبایدهای قطعی آب و برق در جلسه دیروز شورا مورد بررسی قرار گرفت

گروه مسکن- میترا یافتیان: طرح ساماندهی اداره کل امور اجرایی ماده ۱۰۰ شهرداری تهران در جلسه روز گذشته شورای شهر مورد بررسی قرار گرفت. به گزارش خبرنگار دنیای‌اقتصاد، روز گذشته در یکصدوهشتمین جلسه علنی از سومین دوره شورای اسلامی شهر تهران به بررسی سه طرح اصلی گذشت.

این گزارش حاکی است که در جریان بررسی طرح ساماندهی اداره کل اجرایی ماده ۱۰۰ شهرداری تهران در ابتدا قرار بود این طرح در قالب تحقیق و تفحص از اداره کل امور اجرایی ماده ۱۰۰ شهرداری تهران بررسی شود، اما به دلیل برخی ملاحظات و اتفاق‌نظر اعضای شورا، در قالب طرح ساماندهی وضعیت این اداره کل، در شورا مطرح شد و به تصویب رسید. در ماده اول این طرح مصوب آمده است: در راستای تحقق راهبردهای سند طرح جامع شهر تهران و نیز بندهایی از قانون وظایف و اختیارات شوراهای اسلامی کشور، با توجه به حجم قابل توجه ساخت‌وسازهای غیرمجاز در محدوده شهر تهران و ناهماهنگی های موثر بر انجام تخلفات مذکور، به منظور استفاده از ظرفیت‌های قانونی موجود و ارتقای سطح تعامل میان کلیه حوزه‌های اجرایی مرتبط با موضوع فعالیت کمیسیون ماده ۱۰۰ در مراحل پیشگیری از ساخت‌وساز‌های غیرمجاز، پیگیری مراحل حقوقی برخورد با متخلفین و صدور رای، شورای اسلامی شهر تهران حداکثر ظرف مدت یک ماه از زمان تصویب این طرح و ابلاغ آن، نسبت به پیگیری برخی از موارد اقدام کند. این موارد شامل تشکیل ستاد هماهنگی کمیسیون‌های ماده ۱۰۰ متشکل از اعضای مطلع و تام‌الاختیار شامل نماینده دادگستری استان تهران، نماینده وزارت کشور، رییس کمیسیون توسعه و عمران شورای شهر به عنوان نماینده شورا و دبیر جلسات، نماینده شهرداری تهران، نماینده استانداری و نماینده فرمانداری می‌شود.همچنین براساس این طرح به منظور رعایت عدالت و حفظ حقوق شاکی و متشاکی و اعمال دقت مضاعف در فرآیند صدور رای و نیز حفظ استقلال کمیسیون‌های ماده ۱۰۰، شورای اسلامی شهر تهران حداکثر ظرف مدت یک ماه از زمان تصویب و ابلاغ این طرح با معرفی کمیسیون عمران و توسعه نسبت به انتخاب کارشناسان متخصص در امور فنی و شهرسازی کمیسیون‌های یاد شده که متعاقبا در قالب تفاهم‌نامه‌ای به تایید نمایندگان وزارت کشور و دادگستری استان تهران خواهد رسید، اقدام کند.بنابر تبصره۲ ماده ۲ طرح مذکور نیز هرگونه توافق بر ساخت‌وساز غیرمجاز و اخذ عوارض یا جریمه در این خصوص به منظور ادامه فعالیت ساختمانی واحدهای متخلف مذکور قبل از ارسال پرونده‌های مربوطه به کمیسیون‌های ماده صد و اعلام نظر در این ارتباط توسط شهرداری‌های نواحی، مناطق و سایر حوزه‌های اجرایی ذی‌ربط در شهرداری تهران ممنوع شد.این گزارش می‌افزاید: در جلسه روز گذشته شورا همچنین یک فوریت طرح الزام شهرداری تهران به ارائه برنامه عملیاتی کاهش خطرپذیری لرزه‌ای شهر تهران به اتفاق آرا تصویب شد.

دکتر شکیب نیز در جریان تصویب یک فوریت این طرح خلاصه‌ای از برنامه جامع کاهش خطرپذیری لرزه‌ای شهر تهران را ارائه داد و گفت: تهران روی گسل‌ها واقع شده و احتمال وقوع زلزله در آن وجود دارد. همچنین وضعیت لرزه‌پذیری نشان می‌دهد تهران با خطر نسبی بسیار زیاد مواجه است، بنابراین بهره‌گیری در برنامه جامع در این باره ضروری است.

قطعی برق، کمبود آب و نظر شورای شهر

بررسی دو فوریت طرح جلب مشارکت عموم شهروندان تهرانی، اصناف و کلیه نهادهای دولتی و عمومی در صرفه‌جویی و بهینه‌سازی مصرف برق در شهر تهران دیگر دستور جلسه شورای شهر بود. مهندس مهدی چمران، رییس شورای اسلامی شهر تهران در جریان بررسی آن گفت: طی روزهای اخیر تعداد زیادی آدرس از محل‌هایی که برق بسیار زیادی مصرف کردند را یادداشت کردم که می‌توانستند با استفاده از لامپ‌های کم‌مصرف روشنایی محل فعالیت خود را تامین کنند.

وی تصریح کرد: اگر می‌خواهیم تهران خاموش نشود، از مصرف بی‌جا و بی‌رویه برق در تهران باید جلوگیری کنیم.

رسول خادم، رییس کمیسیون اقتصادی و برنامه و بودجه شورای شهر نیز گفت: به دلیل اهمیت موضوع و بحرانی بودن کمبود برق در تهران بنابراین موضوع فراتر از ماموریت‌های شرکت برق است و سایر دستگاه‌های مربوطه باید به کمک شرکت برق بیایند. وی تصریح کرد: هم‌اکنون جمع‌بندی‌ها برای تهیه جدول زمان‌بندی خاموشی‌های مناطق ۲۲گانه تهران توسط شرکت توزیع برق آماده شده است همچنین تشکیل ستادی برای بررسی برنامه‌های صرفه‌جویی در چارچوب سیاست‌‌های مربوط در این زمینه ضروری است. بنابراین گزارش برای دو فوریت این طرح در جلسه شورا رای گیری شد و به اتفاق آرا به تصویب رسید. خادم در ادامه بررسی ماده واحده این طرح یادآور شد: شرکت توزیع برق منطقه‌ای تهران همچنین جلساتی را با سازمان زیباسازی شهر تهران داشت تا در رابطه با نورپردازی تابلوهای تبلیغاتی به نتیجه مطلوب برسند. لذا با توجه به اینکه درباره نحوه نورپردازی به این تابلوها، سازمان زیباسازی تعهداتی به آگهی‌دهندگان دارد، در طی این جلسه به راهکارهایی رسیدند تا نحوه نورپردازی‌ها به تابلوها بهینه شود. دکتر حمزه شکیب، رییس کمیسیون توسعه و عمران شورا نیز درباره این طرح اظهارنظر کرد و گفت: طرحی که تهیه شده صرفا در ارتباط با صرفه‌جویی و بهینه‌سازی مصرف برق در میان بخش‌های مسکونی و تجاری است، اما در مقابل انتظار ما این است که از سوی وزارت نیرو گفته شود نیاز کشور به تولید چه میزان برق است تا در سال‌های آتی با مشکل این چنینی مواجه نباشیم. وی افزود: البته اشاره کردن به عواملی چون خشکسالی درباره مساله کمبود و قطع برق خیلی منطقی نیست زیرا تکنولوژی روز دنیا این امکان را فراهم کرده تاخشکسالی و مواردی از این دست قابل پیش‌بینی باشد. وی اضافه کرد: همین‌طور که ما مردم را به رعایت مصرف بهینه برق مکلف می‌کنیم شرکت برق نیز باید برنامه خود را برای تولید برق متناسب با نیاز موجود اعلام کند. زیرا وقتی قطعی برق اتفاق می‌افتد فقط این نیست که مردم ساعاتی را در خاموشی به سر می‌برند، بلکه در پی آن مشکلات اقتصادی عدیده‌ای برای بسیاری از اصناف به وجود می‌آید. احمد مسجدجامعی، رییس کمیسیون فرهنگی-اجتماعی شورا نیز دیگر عضو شورا بود که در این باره ابراز عقیده کرد و گفت: خشکسالی پدیده جدیدی در کشور ما نیست، اما خاموشی‌ها پدیده جدیدی هستند. بنابراین با توجه به خاموشی‌های نوبه‌ای که در حال رخ دادن است به نظر می‌رسد نوعی اطلاع‌رسانی متناسب با این خاموشی‌ها نیاز است. وی با بیان اینکه تهران از فقدان روشنایی رنج می‌برد گفت: امکان دارد چند محله نیز اضافه مصرف برق داشته باشد، اما در اکثر محله‌های پایتخت، فقدان نور منجر به فقدان امنیت شده است.

چمران نیز گفت: خواه ناخواه وقتی برق نداشته باشیم هم خانه‌ها خاموش می‌شود و هم پارک‌ها و فضاهای سبز، بنابراین پیشنهاد ما این است که اضافه مصرف‌ها حذف شود.

دکتر معصومه ابتکار، رییس کمیته محیط‌زیست شورا هم گفت: موضوع برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری برای منابع کشور به‌ویژه در مورد آب موضوعی نیست که آنی و با طرح‌های دوفوریتی قابل حل باشد.

وی صراحتا اعلام کرد: منابع انرژی موجود قابل احصا است و جای تاسف دارد که بعد از گذشت ۳۰ سال از پیروزی انقلاب و اینکه از سال ۷۱ تا پیش از این قطعی‌ها، هیچ‌گونه قطعی برق نداشتیم، امسال شاهد قطعی برق باشیم و از این بابت برای امسال پیش‌بینی نکرده‌ایم.

وی اظهار کرد: همین امر که براساس قانون برنامه‌ چهارم توسعه باید ۱۲ هزار مگاوات نیروگاهی تولید شود و نشد، از جمله مواردی است که ما حق داریم به‌عنوان نمایندگان مردم بپرسیم چرا به این نقطه رسیده‌ایم؟

وی با بیان اینکه این وقایع قابل پیش‌بینی بوده است، گفت: می‌توانستیم با سیاست‌گذاری‌های درست به این جا نرسیم، درحالی‌که امروز بیشترین فشار بر دوش مردم است و ما در مقطعی قرار داریم که فقدان برنامه‌ریزی صحیح، را به این نقطه رسانده که برنامه‌ریزی برای خاموشی داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: از ۵ سال پیش باید قانون دولت سبز در کشور ما اجرایی می‌شد تا دستگاه‌های دولتی نیز مصرف انرژی را به نحو مطلوبی مدیریت کنند اما تاکنون این امر محقق نشده است.وی همچنین اظهار کرد: از سوی دیگر آثار اقتصادی ناشی از خاموشی‌ها را نمی‌توان نادیده گرفت، بنابراین انجام مطالعات ویژه بررسی آثار اقتصادی ناشی از خاموشی‌ها در تهران امری ضروری است.

مهذب براتی، رییس شرکت توزیع برق منطقه‌ای تهران نیز که درجلسه روز گذشته شورا حضور داشت طی سخنانی اظهار کرد: نمی‌توان به راحتی از کنار بحث فرهنگسازی در مصرف بهینه برق گذشت به طور مثال درطول پخش بازی ایران - سوریه، با یک پیام مجری تلویزیون که خواستار صرفه‌جویی در مصرف برق شد، بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ مگاوات برق صرفه‌جویی شد.وی گفت: مطابق برنامه‌های توسعه‌ای باید ظرفیت‌سازی مناسبی برای تولید برق در کشور صورت گیرد اما خشکسالی امسال باعث شده ۸۵ درصد ظرفیت نیروگاه‌های برق آبی را از دست بدهیم.

از این‌رو از اول تیرماه برنامه زمان‌بندی خاموشی‌ها را در تهران اعلام می‌کنیم.