گران‌ترین آپارتمان دنیا در هند بنا شد

این آسمان‌خراش ۲۲طبقه متعلق به خانواده موکش آمبانی پنجمین مرد ثروتمند جهان است

نیلوفر قدیری

در سال ۲۰۰۵ وقتی نیتا آمبانی در هتل ماندارین نیویورک مشغول دیدن دورنمای سنترال پارک بود، طراحی منطقه اطراف این محل چشم او را گرفت و باعث شد که او نام طراح یا طراحان را جویا شود. او یک جهانگرد معمولی که به آمریکا سفر کرده‌باشد، نبود. نیتا آمبانی همسر موکش آمبانی، رییس غول پتروشیمی ریلاینس هند در شهر بمبئی است. موکش آمبانی در فهرست ثروتمندترین مردان دنیا در ردیف پنجم قرار دارد. لاکشمیر میتال هندی هم‌وطن آمبانی در این فهرست در ردیف چهارم است که البته او در انگلیس سکونت دارد.

نشریه معتبر فوربس ثروت خالص آمبانی را در ماه مارس گذشته ۴۳‌میلیارد دلار تخمین زده است. صنایع پتروشیمی ریلاینس توسط پدر آمبانی در سال ۱۹۶۶ تاسیس شد و اکنون از نظر سرمایه بازار، ارزشمندترین شرکت در هند است. آمبانی و همسرش نیتا سه فرزند دارند که اکنون در یک برج ۲۲ طبقه در شهر بمبئی زندگی می‌کنند. خانواده آمبانی چند سالی را برای تغییر مدل و ساختار و جزئیات این برج وقت صرف کرد تا این ساختمان عظیم مناسب نیازهای آنها طراحی شود.

اما آمبانی‌ها هم مانند بسیاری از خانواده‌هایی که امکان و ثروت دارند، خواستار آن است که خانه‌ای سنتی اما با طراحی مدرن برای خود داشته باشد که به نوعی به نماد این خانواده تبدیل شود. به همین دلیل آنها با شرکت مهندسی پرکینز اند ویل آمریکا که کار طراحی هتل ماندارین و محوطه اطراف آن را به عهده داشته، صحبت کردند. این شرکت در دالاس و لس‌آنجلس شعبه دارد. طراحی و نقشه‌های ساختمان دلخواه آمبانی‌ها خیلی زود آماده شد. یک آسمان خراش ۲۷ طبقه در مرکز بمبئی با هزینه ۲‌میلیارد دلار. مهندسان معمار و طراحان داخلی مشغول کار شدند و ابتدا با تغییراتی در زمین و سطحی شروع کردند که قرار است این ساختمان بر روی آن بنا شود. اکنون این ساختمان در حال ساخت است.

تنها ساختمانی که اکنون در بازار وجود دارد و می‌‌تواند با این پروژه مسکونی عظیم برابری کند، پنت هاوس تریپلکس ۷۰‌میلیون دلاری در هتل پیر نیویورک است که طوری طراحی شده که به کاخ‌های فرانسوی شباهت داشته‌باشد. این ساختمان ۱۶۰‌متر ارتفاع دارد.

کار ساخت ساختمان خانواده آمبانی بعد از ۴ سال در ماه ژانویه ۲۰۰۹ به پایان می‌رسد و ۱۶۷‌متر ارتفاع و ۳۷‌هزار‌ متر مربع مساحت دارد. هزینه ساخت این خانه بسیار بیشتر از ساخت یک هتل یا آسمان‌خراش‌های مشابه آن بوده است. برای ساخت یک هتل از نقشه مشابه هتل‌های دیگر و از منطقه‌ای معمولی بدون تغییر در سطح خاک و مصالحی یکسان برای کل ساختمان استفاده می‌شود. اما ساختمان مسکونی خانواده آمبانی از این نظر با ساختمان‌های دیگر تفاوت دارد که هیچ دو طبقه آن چه از نظر نقشه یا مصالح ساختمانی شبیه هم نیستند. طراحان این ساختمان می‌گویند که به درخواست نیتا آمبانی، اگر فلز، چوب و کریستالی مثلا در طبقه نهم به کار رفته نباید در طبقه یازدهم هم به کار رود. به این ترتیب این ساختمان به نمایشگاهی برای مصالح و هنر ساختمانی، سیستم‌های ال‌سی‌دی و صوتی و تصویری و همچنین صحنه‌هایی برای تفریح و سرگرمی تبدیل شده‌است. آمبانی از طراحان خواسته که بیرون این ساختمان را به شکل سنتی و کاملا هندی طراحی کنند. ۸۵‌درصد از مصالح و کارگران این پروژه عظیم از کشورهایی غیر از آمریکا تامین می‌شود و تقریبا می‌توان گفت که اکثر آن هندی است. شرکت‌ها و مقاطعه‌کاران هندی زیادی در این پروژه مشارکت داشته‌اند.

این ساختمان یک باغ چهارطبقه هم دارد. گیاهان این باغ طوری طراحی شده که انرژی را در خود ذخیره و نور خورشید را جذب کنند. طبقات انتهایی این برج عظیم که قرار است میزبان مهمانان مهم صنعتی و تجاری باشد، به دریای عربی دید دارد.

نمای بیرون

در تصویر نمای بیرونی ساختمان عظیمی را مشاهده می‌کنید که قرار است از سال میلادی آینده خانواده آمبانی به آن نقل مکان کنند. کار ساخت این ساختمان تقریبا رو ‌به اتمام است. همانطور که می‌بینید این ساختمان هیچ شباهتی به برج‌های یک‌دست ندارد و گویی هر طبقه آن یک ساختمان جداگانه است.

لابی

در این تصویر لابی این ساختمان عظیم را می‌بینید که ۱۱ آسانسور در آن طراحی شده است. دو آسانسور تنها مخصوص منطقه پارکینگ است و سه آسانسور برای مهمانان. دو آسانسور هم مخصوص خانواده آمبانی است. دو آسانسور هم برای استفاده خدمه طراحی شده‌است. لابی به چندین اتاق ملاقات راه دارد. همچنین لابی به سالن‌های سرگرمی و بالکن‌های رو به باغ هم راه دارد.

سرویس بهداشتی

یکی از ویژگی‌های اصلی این ساختمان ترکیب مشخصات لوکس ساختمان‌های دیگر و عوامل و ویژگی‌هایی است که منحصرا هندی است. دستشویی‌های طراحی شده به مدل درخت ژنگو (درخت مخصوص هندی) نمونه خوبی از این ترکیب است. این برگ‌ها که تنها مخصوص هند است طوری طراحی شده که ساقه آن آب را به کاسه دستشویی هدایت می‌کند. کاسه دستشویی هم خود به شکل سبدی از این برگ‌ها طراحی شده‌است.

اتاق نشیمن سنتی

خانه آمبانی تعداد بی‌شماری اتاق نشیمن دارد که همگی با دیوارهای آکوستیک مکانی آرام برای مهمانان است. فرش‌های هندی و لوستر و آینه طراحی این اتاق‌ها را تشکیل می‌دهند.

پارکینگ

شش طبقه اول این ساختمان به پارکینگ خانواده آمبانی و مهمانان اختصاص دارد. این پارکینگ با گیاهانی طراحی شده که گرما و دود ماشین‌ها را جذب می‌کنند و در عوض سایه برای این ماشین‌ها تامین می‌کنند.