کارنامه مسکن مهر به روایت وزیر

عکس: دنیای اقتصاد، آکو سالمی بزرگ‌ترین تغییر مدیریتی مسکن‌مهر انجام شد؛ رمز افتتاح‌های تهران باز می‌شود؟

دفاع وزیر از مسکن‌مهر

خیلی از کسانی که در گذشته پای مصوبات دولت‌های وقت را مُهر زده‌ و احداث شهرهای‌جدید را تایید کرده بودند، حالا دارند تکذیب می‌کنند. این افراد اگر بنویسند «اشتباه کرده‌اند» من هم پای نامه‌شان می‌نویسم «قبول»

مدیرعامل شهرهای‌جدید چند‌دقیقه قبل از تودیع: اگر همه خدمات کنار واحدهای‌ مسکونی‌مهر نیاید، مردم رغبت نمی‌کنند در آنها ساکن شوند

اگر مسکن‌مهر مورد تایید مقامات ارشد نظام نبود با یک اشاره آنها، متوقف می‌شد

گروه مسکن- فرید قدیری: وزیر راه‌وشهرسازی دیروز در مراسم «بزرگ‌ترین تغییر مدیریتی در مسکن‌مهر» از فرصتی که با حضور همه مدیران دولتی بخش مسکن پشت‌ یک میز، به وجود آمده بود، ابتدا استفاده کرد و آخرین مهلت واگذاری واحدها را به آنها گوشزد کرد و سپس پیکان انتقاد‌های مسوولان قبلی به طرح مسکن‌مهر را ۱۸۰ درجه تغییر داد و خطاب به منتقدان گفت: «افرادی که امروز شهرهای جدید حاشیه تهران را به محل تشدید مهاجرت به پایتخت تشبیه می‌کنند، خودشان در دولت‌های قبل ایجاد چنین مناطقی را تصویب کرده بودند. الان اگر واقعا چنین اعتقادی دارند بنویسند و امضا کنند که اشتباه کرده‌اند، من هم آن را قبول می‌کنم.»

شهرهای جدید اطراف کلان‌شهرها به خصوص تهران صرف‌نظر از آنچه منتقدان مسکن‌مهر مطرح می‌کنند، در حال حاضر مهم‌ترین برنامه دولت - تامین مسکن ارزان قیمت برای کم‌درآمدها- است.

البته، افتتاح‌های پشت‌ سرهم واحدهای مسکونی‌مهر که این روزها توسط رییس دولت یا معاون اول او انجام می‌شود اغلب در شهرهایی است که خانه‌دار شدن در آنجا، آنچنان دغدغه محسوب نمی‌شود. اما برای کلان‌شهری چون تهران به‌رغم دستور بهاری (اوایل سال جاری) رییس‌جمهور برای تسریع در تحویل واحدهایی که از سال۸۸ ساخت آنها در پرند و هشتگرد و پردیس شروع شده، اتفاق قابل قبولی تاکنون رخ نداده است.

منتقدان می‌گویند دولت در احداث حدود ۲۰۰ هزار واحد مسکونی‌مهر در اطراف تهران مرتکب اشتباه فنی شده است چون پایتخت‌نشینان حاضر نخواهند شد بین تهران و این مناطق مسافرت روزانه داشته باشند.

منتقدان مسکن‌مهر که اغلب از مسوولان قبلی وزارت مسکن یا مشاوران برنامه‌ریز آنها هستند، معتقدند: این طرح دولت بیشتر از آنکه در سایر استان‌ها پیشرفت داشته باشد، باید در تهران به سرانجام مطلوب می‌رسید.

این نگاه اکنون در کنار وقایعی همچون نبود خدمات زیربنایی و روبنایی در شهرهای جدید، باعث شده است نمره قبولی طرح مسکن‌مهر -چه دولت بخواهد و چه نخواهد- به موفقیت این شهرها به بهره‌برداری از واحدها و اسکان خانوارها در آنها، گره بخورد.

شاید علی نیکزاد دیروز با استناد به همین فرضیه، کنایه «از مدیری که افتتاح نکند خوشم نمی‌آید» را استفاده کرد و خطاب به معاونان خود اعلام کرد: «مدیران وزارتخانه تا سال۹۱ فرصت دارند واحدهای مسکونی‌مهر را تحویل متقاضیان دهند، برخی از مدیران هم تصور نکنند که در سال‌های پایانی دولت قرار داریم و نمی‌توانیم آنها را تغییر دهیم.»

دیروز جمشید نورصالحی معاون نیکزاد در شهرهای جدید چند دقیقه قبل از تودیع، به صراحت گفت: «مشکل اصلی ما این بود که نتوانستیم واحدهای مسکن‌مهر را به افتتاح برسانیم. البته همه می‌دانند شهرهای‌جدید تفاوت عمده‌ای با سایر شهرهای کشور که در آنها مسکن‌مهر افتتاح شده، دارد. شهرهای جدید به ۱۰۰ درصد عملیات روبنایی و تاحدود زیادی به عملیات زیربنایی نیاز دارد. نمی‌شود مسکن‌مهر ساخت و بدون امکانات، از مردم خواست در آنها ساکن شوند.»

مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید که مسوولیت تامین مسکن ۸کلان‌شهر کشور حدود دو سال برعهده او بود، افزود: «قبول داریم تامین مسکن ساکنان فعلی تهران، برعهده سه شهر جدید اطراف تهران است، اما در حال حاضر شهرهای جدید حداقل به ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای ایجاد خدمات زیربنایی نیاز دارند.»

نورصالحی در پایان، بهترین تجربه مدیریتی‌اش در ‌مسکن‌مهر را این‌طور به مدیر عامل جدید منتقل کرد: «در یکی از افتتاح‌هایی که در یکی از شهرهای جدید داشتیم، مشخص شد تا زمانی که همه امکانات در کنار واحدها مستقر نشود، مردم رغبتی به سکونت در این واحدها نخواهند داشت.»

براساس اطلاعاتی که مدیرعامل وقت شرکت عمران شهرهای جدید صبح دیروز ارائه کرد، در ۸ شهر جدید که مهم‌ترین آنها در حاشیه‌ تهران قرار دارد، نزدیک به ۴۰۰ هزار واحد مسکونی‌مهر در حال ساخت است که تاکنون عملیات ساخت‌وساز آنها به نصف رسیده و ۵۱ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.شهرهای جدید ۴۰ درصد از بار تامین مسکن جدید در کشور را باید به دوش بگیرد، زیرا دولت درنظر دارد همه متقاضیان مسکن ساکن در کلان‌شهرها را در شهرهای جدید اسکان دهد.

پاسخ نیکزاد به منتقدان

علی نیکزاد، وزیر راه‌وشهرسازی در مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل شهرهای جدید، قبل از آنکه به منتقدان قدیمی مسکن‌مهر پاسخ دهد، پست جدید جمشید نورصالحی را اعلام کرد تا نشان دهد، به‌رغم تاخیر در افتتاح واحدها، تقصیری متوجه تیم او در وزارت راه‌وشهرسازی نیست.

همان طور که «دنیای‌اقتصاد» در گزارش دیروز خود اشاره کرده بود، نورصالحی از امروز به طبقه چهاردهم ساختمان وزارت راه‌وشهرسازی نقل‌مکان می‌کند تا به عنوان قائم‌مقام وزیر در امور بین‌الملل، مناسبات اقتصادی دولت با ۵ کشور را جلو ببرد.

نیکزاد بعد از این اعلام، سراغ منتقدان رفت و گفت: «خیلی از کسانی که در گذشته پای مصوبات دولت‌های وقت را مهر زده‌اند و احداث شهرهای‌جدید را تایید کرده بودند، حالا دارند تکذیب می‌کنند و ایراد می‌گیرند. این افراد اگر مکتوب بنویسند اشتباه کرده‌اند، من هم پای نامه‌شان می‌نویسم قبول.»

وی افزود: شهرهای‌ جدیدی که نیمه‌‌کاره و آماده‌سازی نشده، رها شده بود، ما داریم آنها را تمام می‌کنیم.وزیر راه‌وشهرسازی با بیان اینکه اگر مسکن‌مهر مورد تایید مقامات ارشد نظام نبود، با یک اشاره آنها، تا به حال متوقف شده بود، تاکید کرد: «در همین شهرهای جدید که سال‌ها است به وجود آمده، تا قبل از ورود ما به وزارت مسکن، حدود ۵۰۰ هزار نفر جمعیت داشت، اما الان با ساخت‌وسازهای مسکن‌مهر، جمعیت یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفری را متحمل می‌شوند. در مورد شهرهای جدید اطراف تهران نیز، برنامه‌ ما رشد حداقل دوبرابری جمعیت این شهرها است که به همین نسبت از بار متراکم ساکنان پایتخت کاسته خواهد شد.»

نیکزاد خطاب به همه کسانی که مدعی هستند دولت باید به جای اطراف، در داخل شهر تهران زمین رایگان برای ساخت مسکن‌ واگذار می‌کرد، گفت: «هر کس در هر منطقه‌ای از تهران زمین دولتی پیدا کرد آدرس آن را به ما بدهد تا برای ساخت مسکن اختصاص دهیم. دولت در داخل کلان شهرها از جمله تهران، زمین در مقیاسی که بتواند با آن تامین مسکن کند، ندارد.»

وی در عین حال افزود: «برخی از همین منتقدان زمانی که بنده وزیر شدم و خواستم در اطراف شهرها، زمین ۹۹ساله برای مسکن‌مهر واگذار کنم به من گفتند اصلا زمینی نداریم که خب ما پیگیر شدیم و پیدا کردیم. الان هم به جرات می‌گویم در اطراف شهرها هرچقدر زمین مسکونی بخواهیم هست، اما در مورد شهر تهران به دلیل اینکه این شهر از اطراف محصور شده است، امکان تامین زمین را نداریم.»

کار را تمام کنید، وگرنه ...

وزیر راه‌وشهرسازی در جمع مدیران مسکن‌مهر وزارتخانه با بیان اینکه انواع مجوزهای دولتی و اختیارات دست شما است، گفت: زمین‌های مازاد را بفروشید و در شهرهای جدید خرج خدمات مورد نیاز سکونتی کنید. مطالعات کارشناسی و تاکید دولت می‌گوید مشکل مسکن کلان‌شهرها باید از طریق شهرهای جدید حل شود.

علی نیکزاد افزود: فلسفه جلسه امروز، تودیع و معارفه نیست، بلکه تزریق خون جدید برای اتمام کار است. مهلت من به شما مدیران برای تکمیل واحدهای مسکونی‌مهر و واگذاری آنها به متقاضیان، پایان سال ۹۱ است.

نیکزاد اشاره‌ای هم به ماجرای حضور یک شرکت خارجی -پروژه ترکیه‌ای کوزو در پرند- روی زمین‌های ۹۹ساله دولتی در کشور کرد و گفت: چطور این شرکت توانست در فاصله کوتاهی ۲۰ هزار مسکن‌مهر در قالب برج را احداث کند، اما برخی از داخلی‌ها هنوز موفق نشده‌اند؟

وی تاکید کرد: مسکن‌مهر که دو سال پیش در دامنه بود، الان به قله نزدیک شده و در این مسیر هر نوع تذکر سازنده‌ از طرف هر شخص یا گروهی را می‌‌پذیریم.

وزیر در لابه‌لای صحبت‌های خود به نوعی به معذوریت‌هایی که مدیر قبلی شهرهای‌جدید با آن روبه‌رو بود، نیز اشاره و تایید کرد: «به هرحال در شهرهای جدید خدمات زیربنایی و روبنایی در مقایسه با سایر شهرهای کشور وجود ندارد که باید با همت مدیران شهرهای جدید برای دعوت از بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در این مناطق، کمبودها رفع شود.»

عکس: آکو سالمی