توان کنونی امدادرسانی به زلزله‌زدگان در حد ۱۰درصد جمعیت تهران است

گروه مسکن - سازمان وابسته به شهرداری‌تهران، به سیستم «هشدار زلزله ۱۰ ثانیه قبل از وقوع» دست پیدا کرده که قرار است از این امکان برای اطلاع‌رسانی به نیروگاه‌ها، مترو و مراکزی که فعالیت‌ آنها هنگام زلزله برای مردم خطرآفرین می‌شود استفاده شود. این سازمان در عین حال اعلام کرده هم‌اکنون توان امدادرسانی به زلزله‌زدگان در حد ۱۰ درصد جمعیت پایتخت است، ضمن اینکه تا ۲ ساعت پس از زلزله، از بیرون تهران امکان امدادرسانی وجود ندارد.عزیزالله رجب‌زاده رییس ستاد پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران به «دنیای‌اقتصاد» گفت: براساس سیستم‌های شتاب‌نگاری که در سطح شهر تهران نصب شده‌اند می‌توانیم نهایتا ۱۰ تا ۱۲ثانیه قبل از وقوع زلزله آن را پیش‌بینی کنیم. او در پاسخ به پرسش «دنیای‌اقتصاد» در مورد توانایی سازمان در پیش‌بینی وقوع زلزله گفت: پیش‌بینی ما به دقیقه نمی‌رسد، اما سیستم‌های شتاب نگار ما در سطح شهر تهران وجود دارد که می‌تواند نهایتا چند ثانیه قبل از وقوع زلزله آن را پیش‌بینی کند. اما امکان اطلاع چند دقیقه یا چند ساعت قبل، وجود ندارد. او در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به این توانایی امکان اطلاع‌رسانی روی سیستم‌های موبایل پایتخت‌نشینان وجود دارد یا نه؟ اظهار کرد: این سیستم در ژاپن در هنگام وقوع سونامی رخ داد. وقایعی مثل سونامی قابل پیش‌بینی هستند، ولی زلزله هنوز قابل پیش‌بینی از بابت زمانی که بتوان مردم را از قبل مطلع کرد، نیست.او ادامه داد: امکان پیش‌بینی زلزله بین ۱۰ تا ۱۵ ثانیه قبل از وقوع هم به این دلیل است که زلزله در دو موج اتفاق می‌افتد، موج p و s. موج اول (p) ده ثانیه قبل از موج دوم یعنی موجs که با لرزش اتفاق می‌افتد، ایجاد می‌شود و موج p که ده ثانیه قبل اتفاق می‌افتد امکان پیش‌بینی زلزله را فراهم می‌کند.او افزود: اما چون فاصله بین این دو موج کوتاه است امکان اطلاع‌رسانی سریع مثل سونامی ژاپن وجود ندارد، اما در همین زمان می‌توانیم به نیروگاه‌ها برای قطع برق و به متروها برای توقف اطلاع دهیم.

روزانه ۲ تا ۳ زلزله در تهران رخ می‌دهد

رییس ستاد پیشگیری و مدیریت بحران تهران در ادامه از ثبت روزانه دو زلزله خفیف در پایتخت نیز خبر داد و گفت: در صورت وقوع زلزله تنها می‌توانیم یک میلیون تهرانی را برای امداد پوشش دهیم، این در حالی است که در دو ساعت اول وقوع زلزله ۶۰درصد زلزله‌زدگان زیر آوار می‌مانند.

امداد از ۶ ماه آینده

او در ادامه گفت: هم‌اکنون تمامی امکانات پیش‌بینی شده توسط سازمان حداقل شش ماه زمان می‌برد تا عملیاتی شود که تنها می‌تواند یک میلیون نفر از ۹ میلیون شهروند تهرانی را تحت پوشش قرار دهد.

توانایی پوشش‌دهی تنها ده درصد

رییس ستاد پیشگیری و مدیریت بحران تهران با اشاره به اینکه پس از زلزله در پایتخت ۶۰ درصد قربانیان زیر آوار در ۲ ساعت اول جان خود را از دست می‌دهند، گفت: در دو ساعت اول از بیرون شهر تهران کسی به کمک زلزله‌زدگان تهرانی نمی‌آید و باید مثل سونامی ژاپن خود مردم با آموزش‌هایی که دیده‌اند جان خود و همسایگان را نجات دهند. به این ترتیب باید بر روی خود مردم تهرانی سرمایه‌گذاری کنیم و به آنها بگوییم اگر نمی‌توانید خانه خود را نوسازی کنید، بدانید محل امن خانه شما کجا است.

مناطق یک، سه، چهار پرخطرند

او در پاسخ به این سوال که کدام یک از مناطق تهران در خطر بیشتری قرار دارند؟ گفت: مناطق یک،سه و چهار بیشترین آسیب را می‌بینند. البته تمام اینها یک پیش‌بینی است که براساس زلزله‌های قبلی، مکان یابی گسل‌ها، تمرکز جمعیت و... برآورد شده است.