دنیای اقتصاد- آپارتمان‌سازی در تهران طی نیمه ‌اول امسال معادل حجم ساخت‌وسازهای یک‌سال 89 بوده؛ با این تفاوت که هم‌اکنون شتاب نوسازی بافت‌فرسوده بیشتر از قبل شده است. طبق اعلام دفتر صدور پروانه‌های ساختمانی شهرداری، طی 6 ماه اول امسال برای ساخت بیش‌از 100 هزار واحد مسکونی پروانه‌ صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد 72 درصدی حاصل شده است. همچنین احداث مسکن در بافت‌های فرسوده شهر تهران در تابستان 183 درصد افزایش یافته و معدل نرخ رشد در 6 ماهه به 125 درصد رسیده، طوری که هم‌اکنون 20 درصد انبوه‌سازی‌های تهران به بافت‌فرسوده تعلق دارد.

آپارتمان‌سازی‌های «یک‌سال ۸۹» در «نیمه‌اول ۹۰» تکرار شد
قله‌پیمایی ساخت‌وساز‌‌ در تهران
رکورد ۱۸۳ درصدی در نوسازی بافت‌فرسوده زمین‌ارزان و تراکم‌رایگان عامل کشش
احداث 100 هزار واحدمسکونی در پایتخت نرخ رشد به 72 درصد رسید
گروه مسکن- بهشاد بهرامی: سرعت تعریف پروژه‌های ساختمانی در تهران به گونه‌ای افزایش پیدا کرده که از یک‌سو ساخت‌وسازهای مسکونی نیمسال ۹۰ برابر یکسال ۸۹ شده و از سوی دیگر حجم احداث مسکن در بافت‌های فرسوده با رشد ۳ برابری در فصل تابستان مواجه شده است.
براساس اعلام دفتر صدور پروانه‌های ساختمانی شهرداری‌تهران در نیمه‌اول امسال برای ساخت 103 هزار واحدمسکونی جدید مجوز صادر شده که این تعداد نسبت به مدت مشابه سال قبل 72 درصد افزایش پیدا کرده است. همچنین طی همین مدت ساخت‌وساز در بافت‌‌فرسوده پایتخت با 125 درصد رشد، رکورد احداث 19 هزار و 566 واحدمسکونی را به ثبت رسانده که به این ترتیب هم‌اکنون 20 درصد کل ساختمان‌سازی‌های پایتخت، در بافت‌فرسوده به عنوان مناطقی که زمین‌‌ارزان‌ و تراکم رایگان در اختیار انبوه‌سازان قرار می‌گیرد، در حال انجام است.
در ۶ ماه گذشته از سال جاری نوسان افزایشی در ساخت‌وساز نسبت به سال قبل - که هر ماه بین ۱۰ هزار تا ۱۲ هزار واحدمسکونی جدید احداث می‌شد - بیشتر شده که این تغییر در رفتار امسال انبوه‌سازان می‌تواند پیامد جذاب‌شدن بازار مسکن به واسطه رشد آرام قیمت‌ها باشد.
به گزارش «دنیای‌اقتصاد» ساخت‌وساز در تهران طبق جدیدترین آمار رسمی، 89 درصد در تابستان رشد داشته که بعد از رشد 65 درصدی بهار حکایت از تداوم افزایش ظرفیت بازار مسکن دارد. همچنین حجم نوسازی بافت‌های‌فرسوده در تهران نیز 183 درصد در فصل تابستان افزایش پیدا کرده است.
دوبرابری نرخ رشد تابستانی نوسازی بافت‌فرسوده در مقایسه با نرخ رشد کل ساخت‌وسازها در این فصل در حالی است که مساحت بافت‌های‌فرسوده فقط ۵ درصد از کل مساحت شهر تهران را در بر گرفته است.
از سوی دیگر عمده ساخت‌وسازهای اخیر در بافت‌فرسوده متکی به سرمایه انبوه‌سازان بوده، به‌طوری‌که در سه ماه اول امسال پرداخت تسهیلات نوسازی به دلیل اختلاف‌نظر سیستم بانکی با دولت برسر نرخ سود تسهیلات عملا کند بوده است. به این ترتیب سود مورد انتظار ساخت‌وساز در بافت‌فرسوده به حدی است که این مناطق در مقایسه با سایر مناطق تهران در اولویت سازنده‌های مسکن قرار گرفته است.
در بهار امسال حجم احداث مسکن در تهران از ۹ هزار واحد در فروردین به ۱۵ هزار واحد در اردیبهشت و ۱۸ هزار واحد در خرداد رسید که در نهایت معدل ساخت ۴۲ هزار واحد را برای این فصل رقم زد.
در تابستان نیز صدور مجوزها از 18 هزار و 700 واحدمسکونی در تیرماه شروع و به 23 هزار و 500 واحد در مرداد کشیده شد و سرانجام در آخرین ماه از نیمه‌اول سال، مجوز ساخت 19 هزار و 235 واحد مسکونی صادر شد که در این فصل نیز مجموع ساخت‌وسازها به 61 هزار و 435 واحدمسکونی جدید رسید.
در ۶ ماه گذشته از سال جاری، بیشترین ساخت‌وسازهای مسکونی در پایتخت طی مردادماه انجام شده و در عین حال در همین ماه بیشترین نرخ رشد ساخت‌وساز -۱۳۰ درصد- به ثبت رسیده است.
عملکرد در بافت‌فرسوده نیز در همین ماه هم به لحاظ حجم احداث آپارتمان و هم به لحاظ نرخ رشد، در مقایسه با سایر ماه‌های نیمه‌اول، در اوج بوده است.
۳ گام برای نوسازی پایتخت
در همین راستا معاون سازمان نوسازی شهرداری تهران با تایید رشد بیش از 100 درصدی صدور پروانه‌های ساختمانی در بافت‌فرسوده طی فصل تابستان به «دنیای اقتصاد» گفت: در حال حاضر سه اقدام برای ترغیب مالکان واحدهای ناپایدار به نوسازی در بسیاری از محله‌های شهر انجام می‌شود. اقدام اول ایجاد دفاتر تسهیل‌گری و ارائه مشاوره به ساکنین محله‌های فرسوده است مبنی بر اینکه با نوسازی، چه تسهیلاتی شامل حال مالکان می‌شود. محمود میریان در ادامه افزود: اقدام دیگر ارائه تخفیفات 100 در‌صدی در عوارض صدور پروانه‌های ساختمانی در بافت فرسوده است. همچنین ارائه تسهیلات 20 میلیون تومانی ساخت مسکن نیز اقدام دیگر دولت در راستای ترغیب مالکان به نوسازی واحدها است. وی در پاسخ به این سوال که در حال حاضر چه کسانی اقدام به نوسازی بافت‌های فرسوده می‌کنند مردم یا انبوه‌سازان ؟ گفت: عمده سازندگان واحدها سازنده‌های محلی هستند که با نظارت متخصصان به نوسازی اقدام می‌کنند و انبوه سازان تعداد کمتری از این افراد را تشکیل می‌دهند. او اظهار کرد: مشارکت سازندگان حرفه‌ای و بخش خصوصی در نوسازی بافت‌های فرسوده اندک است و آنچه در حال حاضر در بافت‌های فرسوده به عنوان عملیات نوسازی در حال انجام است، عمدتا ساخت‌و‌سازهای انفرادی است. وی مجموع پروانه‌های صادره در بافت فرسوده در تابستان سال جاری را دو هزار و 265 پروانه عنوان کرد و افزود: با این حساب رشد صدور پروانه‌های صادره در بافت فرسوده در سه ماهه دوم امسال به 168 درصد رسیده است که در نوع خود بی‌سابقه است.