روابط عمومی معاونت مالی و اداری شهرداری تهران پیرو چاپ گزارشی با عنوان «اخذ عوارض سکونت در پایتخت» در این صفحه، توضیحی به شرح زیر تهیه کرده و خواستار چاپ آن شده است: ۱- عوارض نوسازی به استناد قانون نوسازی و عمران شهر مصوب سال ۱۳۴۷ مجلس شورای ملی وقت محاسبه و اخذ می‌گردد و منحصر به شهر تهران نیست، بلکه قابل اجرا در کلیه شهرداری‌های کشور است. بنابراین عنوان مقاله «اخذ عوارض سکونت در پایتخت» اشتباه است.

۲- در بخش‌هایی از مقاله به مالیات و مالیات سکونت اشاره شده، در حالی‌که عوارض نوسازی به استناد قانون مصوب مذکور صرفا عوارض محسوب می‌شود، بنابراین استفاده از عناوین مالیات، مالیات شهری، مالیات سکونت و... در این زمینه وجاهت ندارد.

۳- در بخش‌هایی از مقاله به عوارض پسماند اشاره شده در صورتی‌که طبق مصوبه مجلس محترم شورای اسلامی و شورای اسلامی شهر تهران عنوان «بهای خدمات مدیریت پسماند» بر آن اطلاق شده است.

۴- در بخشی از گزارش به توزیع قبوض در اوایل سال اشاره شده، در صورتی‌که به استناد مفاد قانون نوسازی و عمران شهری، عوارض در ابتدای سال محقق می‌شود و مودیان تا پایان هر سال مهلت پرداخت آن را دارند. همچنین در بخش دیگری از قانون مزبور شهرداری‌ها را مکلف به پیگیری مطالبات عوارض در نیمه دوم سال کرده است، بنابراین طبق عرف قبوض انبوه عوارض در اواخر نیمه اول (یا در اوایل نیمه دوم) هر سال تولید و به منظور سهولت در پرداخت ارسال می‌شوند.

۵- مودیان خوش حسابی که به موقع عوارض خود را پرداخت کنند به موجب قانون نوسازی و عمران شهری مشمول ۱۰ درصد جایزه خوش حسابی و در صورت عدم پرداخت ضمن از دست دادن امتیاز فوق، مشمول ۹ درصد زیان دیرکرد سالانه می‌شوند، به عبارت دیگر پرداخت به موقع عوارض نوسازی موجب منتفع شدن از ۱۹ درصد مزایای قانونی می‌شوند.

۶- در بخش دیگری از مقاله به تقسیط عوارض اشاره شده که به اطلاع می‌رساند چهار سال گذشته به جهت رفاه حال شهروندان گرامی تمهیداتی به منظور پرداخت اقساطی عوارض در نظر گرفته شده که از سال ۸۷ تا سال گذشته علاوه بر یک برگ عوارض نوسازی مربوط به بدهی معوقه، ۴ قبض تقسیطی عوارض مذکور چاپ می‌شد. لیکن در سال‌جاری تنها یک قبض عوارض نوسازی به همراه قبض بهای خدمات مدیریت پسماند در اختیار شهروندان قرار می‌گیرد و در صورت تمایل آنان به تقسیط عوارض نوسازی، امکانات تقسیط در بخش «پرداخت الکترونیک عوارض» سایت شهرداری تهران به نشانی www.tehran.ir فراهم شده است.

مضافا اینکه در این بخش از سایت شهرداری تهران امکان مشاهده سابقه پرداخت عوارض و بهای خدمات و همچنین امکان پرداخت غیرحضوری عوارض و بهای خدمات نیز وجود دارد.

۷- در بخشی از مقاله به سرشماری تعداد واحدهای مسکونی اشاره شده که به اطلاع می‌رساند پنجمین مرحله از ممیزی شهر تهران که به صورت مکانیزه و به استناد قانون نوسازی و عمران شهری انجام یافته و در اواخر سال ۱۳۸۹ به پایان رسیده است که نتایج حاصل از آن اعم از افزودن اطلاعات املاک جدید یا اصلاح اطلاعات املاک قدیمی از ابتدای سال جاری در بانک اطلاعات املاک شهر تهران قرار گرفته است، بنابراین تاثیرات فوق و تغییر برخی از پارامترهای موثر در محاسبه عوارض ممکن است باعث افزایش یا کاهش احتمالی عوارض برخی از واحدها نسبت به سال گذشته شود.

هزینه‌های عمرانی و جاری شهر از محل پرداخت عوارض توسط شهروندان محترم تامین می‌شود، لذا آبادانی و عمران شهرها در گرو پرداخت به موقع عوارض و مشارکت شهروندان است.