روزنه امید برای اجاره‌نشین‌ها

تعداد آپارتمان‌های اجاره‌ای در تهران ۱۰ درصد افزایش یافت

غافلگیری خریداران در برابر نوسان قیمت‌ها گروه مسکن- مهدیس فرقانی: نوسان اخیر قیمت مسکن در تهران، بازار تابستانی معاملات املاک را به «فصل‌گرم» برای اجاره‌داری تبدیل کرده و چشم‌انداز امیدوارکننده‌ای از اجاره‌بها در پایتخت به‌وجود آورده است.

همان‌طور که قابل پیش‌بینی بود، سهم اجاره‌داری در بازار -که طی فصل بهار در مقایسه با خرید و فروش ناچیز بود- در یک ماه گذشته از تابستان ترمیم شده طوری‌که هم‌اکنون تعداد مالکانی که با ارائه درخواست اجاره‌داری، تقاضای انصراف از فروش را در بنگاه‌های مسکن ثبت می‌کنند رو به افزایش گذاشته و در عین حال حجم آپارتمان‌های در نوبت اجاره نیز در مقایسه با تابستان سال گذشته ۱۰ درصد رشد کرده است.

مشاوران املاک در مناطق مختلف تهران، با بیان اینکه در حال حاضر رونق اجاره‌داری مسکن در پایتخت برای مالکان پرسودتر از فروش است، ازدیاد عرضه در بازار اجاره را به نفع اجاره‌نشین‌ها می‌دانند و آن را باعث افت نرخ حباب‌گونه اجاره عنوان می‌کنند.

هم‌اکنون در بنگاه‌های املاک نسبت تعداد واحدهای مسکونی در نوبت اجاره به واحدهای فروشی ۳۰ به ۷۰ شده این در حالی است که پارسال همین موقع ۲۰ درصد واحدهای قابل‌عرضه در بنگاه‌ها، برای استفاده در بازار اجاره کاربرد داشت. مشاوران املاک می‌گویند، مالکان آپارتمان‌های فروشی در مواجهه با نوسان صعودی قیمت مسکن طی فصل اول سال، به این رشد ناچیز امیدوار شده‌اند و تصمیم به تاخیر در عرضه به بازار خرید را گرفته‌اند و در این وضعیت مالکان اقدام به اجاره‌داری می‌کنند.به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، اگر چه ورود آپارتمان به بازار اجاره با هدف استفاده اقتصادی از روند رو به رشد اجاره‌بها اتفاق افتاده است، اما در کوتاه مدت، تنوع املاک اجاره‌داری به کاهش سرعت رشد اجاره‌بها منجر می‌شود.کارشناسان مسکن دلیل عمده التهاب در بازار اجاره تهران طی دو سال اخیر را ثبات قیمت مسکن عنوان می‌کنند، اما حالا با توجه به افت‌وخیز قیمت ملک، روزنه جدیدی برای تسهیل شرایط اجاره‌نشینی در پایتخت ایجاد شده است.

به گزارش دنیای‌اقتصاد، اما به‌رغم افزایش میل به اجاره‌داری، مشاوران املاک از اوضاع معاملات اجاره رضایت ندارند و می‌گویند سهم تنظیم قرارداد اجاره مسکن در بنگاه‌ها از ۲۸ فقره قرارداد در ماه‌های تابستان سال قبل هم‌اکنون به کمتر از ۸ فقره قرارداد در یک ماه رسیده است که این نشان می‌دهد عمده توافق نهایی مالک و مستاجر خارج از بنگاه انجام می‌شود.

طی ماه گذشته حدود ۲۵۰۰ اجاره‌نامه در بنگاه‌های مسکن شهر تهران به ثبت رسید که در مقایسه با ۲۳۰۰ اجاره‌نامه تنظیم شده در تیرماه سال گذشته نشان می‌دهد ثبت معاملات اجاره توسط مشاوران املاک به دلیل ترس موجران از طرح تعزیرات رشد قابل ملاحظه‌ای نداشته است.همچنین سهم اجاره‌نامه‌های تنظیم شده در بنگاه‌ها طی تیرماه در مقایسه با ۱۸۰۰ اجاره‌نامه ثبت شده در بنگاه‌ها طی خرداد ماه اخیر موید این نگرانی از نرخ دستوری اجاره‌بها است.

این در حالی است که با توجه به کاهش قابل‌ملاحظه معاملات خرید مسکن در تیرماه نسبت به خرداد، تغییر ذائقه مالکان برای اجاره‌داری به جای فروش ملک قابل تائید است. طی ماه گذشته ۱۲۰۰۰ فقره مبایعه‌نامه - قرارداد فروش- در بنگاه‌های مسکن شهر تهران به ثبت رسیده است، اما این حجم معامله در خرداد ۱۶۰۰۰ فقره بوده است. به گزارش دنیای اقتصاد در حالی که قدرت خرید متقاضیان در بازار مسکن افزایش نیافته، اما همچنان قیمت‌های پیشنهادی فروش از سوی مالکان با نوسان همراه شده است و شروع سیر صعودی نرخ‌های خرید و فروش را می‌توان از ابتدای سال جاری و اواخر سال گذشته نظاره‌گر بود.

از طرف دیگر، شواهد در بازار معاملات مسکن بیانگر این مساله است که اکثر خریداران مناطق جنوبی، شرقی و غربی در جست‌وجوی واحدهای زیر ۱۰۰ متر هستند که نسبت به تقاضای مراجعه‌کنندگان به بازار فروش گاهی ممکن است میزان عرضه واحدهای دلخواه مشتریان انگشت شمار و حتی نایاب باشد.

قدرت خرید پایین‌، قیمت فروش بالا

بنگاه‌داری واقع در منطقه تهرانپارس در این‌باره گفت: وضعیت بازار نشان‌دهنده این موضوع است که سال قبل قدرت خرید متقاضیان بیشتر از سال جاری بود، زیرا فاصله قدرت خرید متقاضیان با قیمت‌های پیشنهادی فروش کمتر بوده، اما در سال جدید توان خرید متقاضیان افزایش نیافته، در حالی که نرخ‌های فروش رشد داشته است و به خاطر همین بازار خرید و فروش مسکن سال گذشته با رونق بهتری همراه بود.

راد در ادامه درباره میزان نوسان قیمت‌های اعلام شده از سوی فروشنده‌ها افزود: اکنون قیمت کمترین واحد مسکونی نوساز در تهرانپارس متری یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و بیشترین نرخ پیشنهادی ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است که این قیمت‌ها نسبت به اول سال متری ۲۰۰ هزار تومان افزایش یافته و در مقایسه با تابستان سال قبل بین ۲۵۰ هزار تا ۳۰۰ هزار تومان رشد داشته و همین مساله باعث شده تا حجم معاملات دچار نزول شود و در مقابل حجم تقاضا در بازار رو به افزایش است.

افزایش نرخ فروش در دقیقه ۹۰

برخی از فروشنده‌ها در بازار مسکن به تازگی طوری رفتار می‌کنند که خریداران را غافلگیر می‌کنند.

یکی از فعالان بازار مسکن در شرق تهران در این باره گفت: عده‌ای از مالکان نرخ فروش واحدهای خود را به اندازه‌ای بالا تعیین می‌کنند که مشتری جرات به خرید نمی‌کند و اگر خریداری ملکی را بپسندد در زمان عقد معامله، فروشنده در تماس تلفنی یا حضوری با اعلام قیمت بالاتر باعث برهم خوردن معامله می‌شود، این اقدامی است که به تازگی از سوی مالکان صورت می‌گیرد و احتکار ۱۰۰ درصد مالکان در بازار مسکن باعث افزایش حجم تقاضا و شیوع رکود در بازار معاملات ملکی شده است.

فروشنده‌های فعلی واقعی نیستند

بنگاه‌داری در خیابان فاطمی معتقد است که متقاضیانی که سال گذشته از بازار مسکن خرید کرده اند کلی سود و منفعت نصیب شان شده، چراکه در حال حاضر فروشنده‌های فعلی در بازار، فروشنده‌های واقعی نیستند و قصد فروش واحدشان را ندارند یا اینکه واحدهای خود را با قیمت‌های آنچنانی به بازار عرضه می‌کنند که خریداری به سمت آنها نرود و اگر هم مشتری ملک را پسندید قیمت مورد نظر فروشنده را پرداخت کند.

۹۰ درصد خریداران به دنبال واحدهای وام دار

در غرب تهران ۹۰ درصد متقاضیان در بازار خرید و فروش مسکن سعی دارند واحدهایی خریداری کنند که از وام برخوردار باشد. بنگاه‌داری با اشاره به این مطلب افزود: ضعف در قدرت خرید متقاضیان مسکن باعث شده تا مشتریان در بازار مسکن منطقه پونک به خرید واحدهای وام دار رو بیاورند. وی تصریح کرد: معمولا معاملات مسکن در این فصل از سال از نظر مشاوران املاک باید در اوج باشد، اما در حال حاضر این چنین نیست، اگرچه سال قبل هم بازار خرید و فروش واحدهای مسکونی تعریفی نداشت، اما از امسال بهتر بود و به نظر می‌رسد هر سال به تعداد متقاضیان افزوده و از حجم معاملات کاسته می‌شود.