محتوای توافقنامه جدید روسیه و ایران از زبان لاوروف
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه در مصاحبهای تاکید کرد که توافقنامه مشارکت راهبردی روسیه و ایران توجه خاصی به تقویت همکاری دو کشور در جهت تقویت صلح و امنیت منطقهای و جهانی داشته و نیازی به اصلاح این سند در رابطه با روند اوضاع در سوریه وجود ندارد.
وی توضیح داد: «بدیهی است که چنین سند جامع و فراگیری دارای ابعاد بینالمللی نیز خواهد بود. در این توافقنامه، از جمله، توجه ویژهای به تقویت همکاری دو کشور در جهت تقویت صلح و امنیت در سطوح منطقهای و جهانی شده است. همچنین تمایل مسکو و تهران به همکاری نزدیکتر در حوزههای امنیت، دفاع، مبارزه با تروریسم و افراطگرایی و مقابله با بسیاری دیگر از چالشها و تهدیدات مشترک تثبیت شده است.»
تارنمای شبکه بلومبرگ در گزارشی به نقل از چند مقام دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا که خواستند نام آنها فاش نشود، نوشت: نیروهای مسلح اوکراین در چند ماه آینده از منطقه کورسک روسیه بیرون رانده خواهند شد.
لاوروف افزود که این همکاری در حال حاضر نیز به شکلی انجام میشود، اما امضای این توافقنامه، که به گفته وی، روسیه امیدوار است در جریان تماسهای سطح بالا در آینده نزدیک انجام شود، فرصتهای بیشتری برای گسترش مشارکت روسیه و ایران در اولویتهای مشترک فراهم خواهد کرد.
توافقنامه همکاری روسیه و ایران نیازی به اصلاح ندارد
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه یادآور شد که توافقنامه مشارکت راهبردی میان مسکو و تهران آماده امضا است و در شرایط فعلی، نیازی به هیچگونه اصلاحی در ارتباط با اوضاع بوجود آمده در سوریه ندارد. وی گفت: «متن این توافقنامه جدید و جامع، که مدتها پیش آماده و توسط طرفین تأیید شده است، ماهیتی فراگیر، بلندمدت و "همهجانبه" دارد و از این رو، نیازی به هیچگونه اصلاحی بر اساس تغییرات خارجی ندارد.»
این سخنان لاوروف پاسخ به سوالی درباره احتمال اعمال تغییرات در این توافقنامه به دلیل وضعیت در سوریه بود، جایی که قدرت در این کشور به دست مخالفان افتاده و بشار اسد، رئیسجمهوری که مورد حمایت مسکو و تهران بود، از مقام خود کنارهگیری کرده است. به گفته وی، این توافقنامه برای تثبیت پیشرفت بیسابقهای که طی سالهای اخیر در روابط دوجانبه به دست آمده و برای ثبت رسمی سطح شراکت راهبردی میان دو کشور طراحی شده است.
لزوم بررسی شرایط ادامه فعالیت پایگاههای روسیه در خاک سوریه
سرگئی لاوروف همچنین اعلام کرد که شرایط فعالیت، نگهداری و تأمین پایگاههای نظامی روسیه در خاک سوریه میتواند موضوع مذاکرات مسکو با مقامات جدید این کشور باشد. وی ادامه داد: «بدون تردید، تغییر قدرت و وضعیت موجود "در محل" باعث ایجاد تغییراتی در رویکرد نسبت به حضور نظامی روسیه در سوریه میشود. این مسئله نه تنها به حفظ پایگاهها و نقاط استقرار ما، بلکه به شرایط عملکرد، نگهداری، تأمین و تعامل با طرف محلی نیز مربوط میشود. این موضوعات میتوانند به موضوع مذاکرات با رهبری جدید سوریه تبدیل شوند.»
چند روز قبل، کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو اعلام کرده بود که مسعود پزشکیان، رئیسجمهور این کشور، در تاریخ ۱۷ ژانویه به پایتخت روسیه سفر خواهد کرد. پزشکیان در جریان این سفر توافقنامهای را امضا خواهد کرد که قرار است جایگزین سند فعلی در مورد اصول روابط و همکاری بین دو کشور شود، توافقنامهای که در سال ۲۰۰۱ بین دو کشور به امضا رسیده بود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.