گروه مسکن- مهدیس فرقانی: عضو سابق سامانه رهگیری معاملات املاک با بیان اینکه مسکن در همه کشورها کالا است اما در ایران به عنوان سرمایه شناخته می‌شود، گفت:

برای کالاهای مصرفی به محض گران‌فروشی از طرف صاحب کالا، طبق قانون با آن برخورد می‌شود اما در مورد مسکن به خاطر سرمایه‌ای بودن آن، نمی‌توانیم کنترل و اعمال قانون کنیم به طوری که در حال حاضر با توجه به اطلاعات جمع‌آوری شده توسط مشاوران املاک، ۱۵ درصد خانه‌های موجود در تهران خالی از سکنه است.
محمدرضا اعوانی در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» همچنین به جلسه‌ اخیر کارگروه ساماندهی املاک و مستغلات که با حضور نماینده رییس‌جمهور و اعضای سامانه رهگیری معاملات مسکن برگزار شده، اشاره کرد و گفت: در این جلسه تاکید شد برای اجرای محتویات بسته‌اجاره باید مجوزهای قانونی از دولت دریافت شود.
وی افزود: در بسته ساماندهی ‌اجاره، سه موضوع مورد تاکید قرار گرفته که عبارت از تعیین نرخ اجاره متناسب با تورم، افزایش مدت قرارداد اجاره به دو سال و اعمال سیاست‌های تشویقی برای موجران خوش‌حساب است.
اعوانی تصریح کرد: برخی تصور می‌کنند بازار مسکن که 50 سال است به حال خود رها شده را می‌توان به سرعت و در کوتاه‌مدت ساماندهی کرد.
مشاور اتحادیه مشاوران املاک همچنین گفت: طرح‌های ساماندهی اجاره‌بها باید به صورت زیربنایی ارائه شود نه اینکه یک‌روز بگوییم مدت زمان قراردادهای اجاره بهتر است دو ساله شود و از سوی دیگر اظهار کنیم مالکیت محترم است.
این مقام سابق وزارت بازرگانی مقابله با سوداگری مسکن را نیازمند تدبیر روانی دانست.
به دنبال قیمت‌گذاری هستیم
مصطفی قلی خسروی رییس اتحادیه مشاوران املاک نیز در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» درباره جزئیات جلسه کارگروه ساماندهی املاک و مستغلات تصریح کرد: در این کارگروه بحث قیمت‌گذاری واحدهای مسکونی را پیگیری می‌کنیم که به نظر می‌رسد برای جمع‌بندی باید چندین جلسه دیگر برگزار شود.
اجاره‌بها صعودی شده؟
در روزهای اخیر خبرهایی درباره افزایش نرخ اجاره مسکن در برخی نقاط تهران منتشر شده و در حالی که هنوز آمار رسمی از جانب مرکز آمار، وزارت مسکن و بانک‌مرکزی برای میانگین نرخ رشد اجاره در روزهای گذشته از سال 90 اعلام نشده، مشاوران املاک در نقاط مختلف شهر از ازدیاد اجاره‌بها سخن می‌گویند.
برخی از آنها با استناد به پیشنهادهایی که موجران در سال جاری ارائه می‌کنند، می‌گویند اجاره‌بها افزایش یافته است و حتی پیش‌بینی می‌شود که منحنی اجاره با توجه به رفتار مالکان و عدم برخورد با آنها صعودی شود. در همین حال یکی از بنگاهداران فعال در منطقه غرب تهران در این باره به «دنیای‌اقتصاد» گفت: آخرین باری که نرخ‌های اجاره با نوسان روبه‌رو شد، چند روز پیش بود.
دادخواه در ادامه تاکید کرد : در دو روز پیش زمانی که مستاجری را برای بازدید یکی از فایل‌های اجاره سپرده شده به موجر معرفی کردم‌، مالک اعلام کرد که واحد خود را با قیمتی که از ماه قبل تعیین کرده بود برای اجاره‌، به مستاجر واگذار نمی‌کند و نرخ پیشنهادی خود را تغییر داده است.
وی در این باره تاکید کرد: هر چند گرانی به وضوح دیده می‌شود، اما اعلام عمومی‌آن باعث سوءاستفاده می‌شود. این بنگاهدار درباره میزان رشد نرخ اجاره تصریح کرد: در محدوده‌ای که ما فعالیت می‌کنیم برخی مالکان اجاره‌بهای واحدهای خود را بیش از ۱۰ درصد افزایش داده‌اند که البته هنوز با چنین نرخ‌هایی واحدها اجاره نرفته است.