نیاز فوری تهران به ۵۰۰۰ اتوبوس
عضو چهارمین دوره شورای شهر تهران با اشاره به کمبود ناوگان اتوبوسرانی از نیاز فوری پایتخت به تامین ۵ هزار دستگاه اتوبوس برای سرویسدهی قابل قبول به شهروندان خبر داد.
به گزارش خبرگزاری «ایلنا» مجتبی شاکری با بیان اینکه ناوگان اتوبوسرانی تهران در چشمانداز ۱۴۰۴ باید شامل ۱۱ هزار دستگاه اتوبوس باشد، گفت: در حال حاضر شمار اتوبوسهای ناوگان اتوبوسرانی پایتخت حدود ۶ هزار دستگاه است که تنها ۴ هزار دستگاه از آن استاندارد بوده و در موقعیت مطلوب سرویسدهی قرار دارد؛ به این معنا که در اغلب روزها حدود ۲ هزار دستگاه اتوبوس نیازمند تعمیرات و اورهال بوده و به دلیل فرسودگی امکان خدماترسانی به شهروندان را ندارد.
عضو چهارمین دوره شورای شهر تهران با اشاره به کمبود ناوگان اتوبوسرانی از نیاز فوری پایتخت به تامین ۵ هزار دستگاه اتوبوس برای سرویسدهی قابل قبول به شهروندان خبر داد.
به گزارش خبرگزاری «ایلنا» مجتبی شاکری با بیان اینکه ناوگان اتوبوسرانی تهران در چشمانداز ۱۴۰۴ باید شامل ۱۱ هزار دستگاه اتوبوس باشد، گفت: در حال حاضر شمار اتوبوسهای ناوگان اتوبوسرانی پایتخت حدود ۶ هزار دستگاه است که تنها ۴ هزار دستگاه از آن استاندارد بوده و در موقعیت مطلوب سرویسدهی قرار دارد؛ به این معنا که در اغلب روزها حدود ۲ هزار دستگاه اتوبوس نیازمند تعمیرات و اورهال بوده و به دلیل فرسودگی امکان خدماترسانی به شهروندان را ندارد. بنابراین وضعیت فعلی اتوبوسرانی مطلوب نیست. به گفته وی، ناوگان اتوبوسرانی تهران در حال حاضر به ۹۰۰۰ دستگاه اتوبوس نیاز دارد. وی با بیان اینکه بخشی از هزینههای ناوگان اتوبوسرانی باید از سوی دولت تامین شود، گفت: در عمل این اتفاق نیفتاده و دولتها هم به دلایل مختلفی این بودجه را تامین نکردهاند. این عضو شورای چهارم شهر تهران ابراز امیدواری کرد دولت در دوره پنجم شورا و با حضور شهردار جدید، سهم خود را بپردازد و اتوبوسهای جدید متناسب با تکالیف خود به شهرداری تهران تحویل دهد.
شاکری با اشاره به اهتمام مدیریت شهری برای تکمیل خطوط مترو تهران در دوره اخیر گفت: با این حال توسعه مترو دلیلی بر بیتوجهی به تقویت سایر ناوگان شهری و نیاز رو به افزایش تهران به حملونقل عمومی نیست. وی راهکار نجات حملونقل عمومی را کمک دولت به تامین ناوگان اعم از واگنهای مترو و اتوبوس عنوان کرد و گفت: علاوه بر این دولت میتواند با پرداخت بدهی خود به مدیریت شهری در دوره جدید، شورای پنجم را در تحقق هرچه بیشتر اهداف توسعه حملونقل عمومی کمک کند، چراکه به هر حال بودجه شهرداری محدود است و دولت نیز طبق تکالیف قانونی که بر عهده دارد، باید بخشی از هزینه حضور خود را در پایتخت که به شهر و شهروندان تهران تحمیل میشود بپردازد.
ارسال نظر