شماره روزنامه ۶۱۶۸
|

دنیای اقتصاد: شهروندان تهرانی در سال ۱۴۰۲، برای ۱۱۰ روز هوای ناسالم را تنفس کردند؛ اگر چه این رقم معادل ۳۰ درصد روزهای سال بود؛ اما نسبت به تعداد روزهای با هوای ناسالم در سال ۱۴۰۱ کاهشی ۵۱ روزه را به ثبت رساند.

«مالیات سالانه ملکی» در فاصله لایحه بودجه ۱۴۰۴ تا مصوبه صحن مجلس «ناکارآمدتر» شد

مالیات سالانه بر آپارتمان در سال آینده «بدون رعایت شرط بدیهی این مالیات» که همان «معافیت خانه‌اول» است، اجرایی می‌شود. لایحه بودجه۱۴۰۴ در بند «مالیات بر زمین خام و واحد مسکونی» دو خطا داشت. نمایندگان مجلس نیز بدون رفع این عیوب، با دو تغییر در «قیمت مشمول» و «نوع زمین»، فرمول را ناکارآمدتر کردند.

    سه‌شنبه، ۱۳ آذر ۱۴۰۳
  • «موتور مالی» حمل‏‌ونقل عمومی انبوه‏‌بر در پایتخت‏‌ها چیست؛ متروی تهران در ریل جهانی قرار دارد؟

    سه راهی بودجه مترو

    موتور مالی حمل‌ونقل انبوه‌‌بر سه پایتخت پاریس، لندن و هنگ‌‌کنگ از سه راهی «مالیات شهری»، «منابع دولتی و شهرداری» و «املاک مجاور ایستگاه‌‌ها» می‌‌گذرد، این در حالی است که متروی تهران برای تامین هزینه‌‌های مترو و در مجموع حمل‌ونقل عمومی کاملا وابسته به «شهرداری» است و تنها زیر ۲۰‌‌درصد از بودجه تهران به ساخت و توسعه مترو اختصاص دارد. در مقابل این سه کلان‌شهر جهانی که به‌‌عنوان الگوهای موفق سیاستگذاری در سیستم حمل‌ونقل عمومی و به‌‌ویژه مترو، مطرح هستند، با استفاده از سه راهی بخش خصوصی، بخش دولتی و شهرداری بودجه ساخت، هزینه‌‌های جاری و توسعه مترو را تامین می‌کنند.
  • «مالیات سالانه ملکی» در فاصله لایحه بودجه ۱۴۰۴ تا مصوبه صحن مجلس «ناکارآمدتر» شد

    آوانس «مالیات» به زمین‌ خالی

    مالیات سالانه بر آپارتمان در سال آینده «بدون رعایت شرط بدیهی این مالیات» که همان «معافیت خانه‌اول» است، اجرایی می‌شود. لایحه بودجه۱۴۰۴ در بند «مالیات بر زمین خام و واحد مسکونی» دو خطا داشت. نمایندگان مجلس نیز بدون رفع این عیوب، با دو تغییر در «قیمت مشمول» و «نوع زمین»، فرمول را ناکارآمدتر کردند.
  • مسیر ویژه برای حمل و نقل همگانی پرسرنشین؛

    ماجرای خط «زرد» اتوبان همت

    طی روزهای اخیر یک لاین از اتوبان همت با خط زرد جداسازی شده است، ایسنا در گفت‌‌‌وگویی با پوریا علیمردانی رئیس سازمان حمل ونقل شهرداری تهران ماجرای این خط را جویا شد؛ وی در این خصوص می‌‌‌گوید این خط جداکننده طرح خط ویژه حمل و نقل همگانی پر سرنشین است که قرار است در آینده به شکل آزمایشی در بزرگراه همت جرایی شود و از آن با عنوان مسیر HOV یاد می‌‌‌شود.
    دوشنبه، ۱۲ آذر ۱۴۰۳
  • دبیر سرویس مسکن «دنیای اقتصاد» در تحلیلی ویدئویی تشریح کرد؛

    مالیات سالانه «معیوب» بر املاک ۱۴۰۴؛ مجلس چه فرمولی تصویب کرد؟

    دنیای اقتصاد: دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۴ برای «زمین و آپارتمان» چه مسکونی و چه غیرمسکونی، «مالیات سالانه» با سقف معافیت ۵۰ میلیارد تومانی تدارک دیده بود.
  • «دنیای‌اقتصاد» رکورد کمترین «پایان‌کار» صادر شده در تهران را بررسی می‌کند؛

    خشکی چشمه بازار مسکن؟

    چشمه بازار معاملات مسکن تهران براساس یک «مشاهده رسمی» خشک شد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» درباره آمارهای شهرداری از نبض صدور «پایان‌کار» آپارتمان در تهران نشان می‌دهد، سال گذشته جریان ورود واحد نوساز به بازار مصرف، رکورد «کمترین تعداد» را ثبت کرد. پارسال برای ۱۷هزار واحد مسکونی پایان‌کار صادر شد؛ به‌طوری‌که این تعداد تازه‌ساز عرضه شده در ۱۴۰۲ معادل ۱.۵ماه معاملات مسکن در اوایل دهه۹۰ است. وضعیت فعلی از «گرفتگی شدید در مسیر ساخت‌وساز» و «کمبود واحد قابل فروش» حکایت دارد.
  • رهن آپارتمان در مناطق متوسط؛ چند؟

    وزن رهن و اجاره‌‌‌بهای ماهانه در بازار آپارتمان‌‌‌های اجاره‌‌‌ای دست‌‌‌کم دو منطقه بزرگ تهران، با هم برابری می‌کند. تحقیقات میدانی خبرنگار گروه مسکن «دنیای‌اقتصاد» از بازار اجاره آپارتمان در مناطق ۴و۵ شهر تهران بر اساس فایل‌‌‌های عرضه‌‌‌شده در ماه گذشته -آبان- حکایت از آن دارد که این واحدها با میانگین اجاره‌‌‌بهای ماهانه ۱۷.۶ میلیون تومان و پول پیش ۴۹۶ میلیون تومان به مستاجرها پیشنهاد شده است.
  • فرمول تامین مالی ساخت‌وسازها در گفت‌‌وگوی «دنیای‌اقتصاد» با غلامرضا سلامی بررسی شد

    خلأ بانک توسعه‌‌ای در بخش مسکن

    برنامه‌‌های توسعه‌‌ای در بخش مسکن کشور بر لزوم تامین زمین ارزان در حاشیه شهرها برای ساخت مسکن حمایتی تاکید دارد؛ با وجود این هزینه تامین زیرساخت در زمین‌‌های حاشیه شهرها قابل‌توجه بوده و صرف این هزینه برای آماده‌‌سازی زمین باعث می‌شود تا در نهایت زمین آماده تحویل چندان ارزان نیز نباشد. هزینه تامین زیرساخت در زمین‌‌های بایر به میزانی قابل توجه است که فرآیند تامین زمین برای ساخت خانه ارزان در حاشیه شهرها را با چالش جدی مواجه کرده است. در این شرایط کارشناسان تامین مالی برای آماده‌‌سازی زمین و فراهم کردن زیرساخت در زمین‌‌های بایر را نیازمند وجود بانک توسعه‌‌ای در بخش مسکن می‌‌دانند. در شرایط کنونی بانک فعلی فعال در بخش مسکن کشور حمایتگر بخش تقاضاست، اما سمت عرضه نیازمند حمایت مالی است و این حمایت مالی باید توسط یک بانک توسعه‌‌ای انجام شود.
    یکشنبه، ۱۱ آذر ۱۴۰۳
  • نگاه متفاوت «دنیای‌اقتصاد» به حضور پزشکیان در تپه‌های عباس‌آباد؛

    «مسکن» در بازدید رئیس‌جمهور از وزارتخانه فراموش شد

    دنیای‌اقتصاد: رئیس‌جمهور صبح روز گذشته در ساختمان مرکزی وزارت راه‌وشهرسازی حضور پیدا کرد و از مسائل مختلف این بخش گفت اما «بحران مسکن» در این سخنان مغفول ماند.
  • فرمول تامین مالی ساخت و سازهای انبوه در گفت و گوی «دنیای اقتصاد» با غلامرضا سلامی؛

    خلاء «بانک توسعه‌ای» در بخش مسکن

    دنیای اقتصاد: برنامه‌های توسعه‌ای در بخش مسکن کشور بر ضرورت تامین زمین ارزان در حاشیه شهرها برای ساخت مسکن حمایتی تاکید دارد؛ با این وجود هزینه تامین زیرساخت در زمین‌های حاشیه شهرها قابل توجه بوده و صرف این هزینه برای آماده‌سازی زمین باعث می‌شود تا در نهایت زمین آماده تحویل چندان ارزان نیز نباشد.
  • «ابزار دست» دولت‏‏‌ها در ۶ کشور برای تامین سرپناه کم‏‏‌درآمدها چیست؛

    مسکن‌حمایتی بدون حمایت

    دولت‌ها در کشورهای مختلف و با درجه‌های متفاوتی از رفاه و توسعه‌یافتگی، یک پازل مشترک برای مسکن‌حمایتی دارند که دو تکه اصلی دارد؛ عرضه مسکن در استطاعت و وام حمایتی. وام ویژه مسکن کم‌درآمدها، ابزار دست دولت برای خانه‌دار کردن اقشار هدف است. در ایران این تکه دوم وجود ندارد.
  • تملک باغ در مناطق کم برخوردار

    مدیرعامل سازمان بوستان‌‌‌ها و فضای سبز شهر تهران با اشاره به توزیع عادلانه فضای سبز شهری در پایتخت، گفت: هیچ درختی در تهران قطع نمی‌شود و در تهران سالانه حدود دو میلیون درخت کاشته می‌شود. در زمینه تملک باغ‌‌‌ها نیز گفت: حدود ۲۲ باغ در مناطق کم‌برخوردار شهری در دست تملک است که این‌‌‌ باغ‌‌‌ها به پارک عمومی برای شهروندان تبدیل می‌‌‌شوند.
  • به جای حذف تهران مشکلات را حل کنید

    سخنگوی شورای شهر تهران معتقد است: نبود همت و تلاش لازم برای حل اساسی مشکلات تهران باعث شده تا مسوولان به فکر ضربدر زدن پایتخت باشند. به گزارش اکوایران، طرح «انتقال پایتخت» در دولت جدید برای ر‌‌‌هایی از چالش‌‌‌ها و مشکلات تهران از بایگانی بیرون کشیده شده، این طرح موافقان و مخالفان بسیاری دارد. طی سال‌های گذشته بار‌‌‌ها مطالعات کارشناسی درخصوص انتقال پایتخت انجام شده و نتایج این بررسی‌‌‌ها، انتقال پایتخت را غیرممکن دانسته‌‌‌اند. علیرضا نادعلی درخصوص طرح انتقال پایتخت که به تازگی مجدد از سوی رئیس دولت چهاردهم مطرح شده است، می‌‌‌‌‌‌گوید: در ادوار و دولت‌‌‌های مختلف این موضوع مطرح شده و مطالعات کارشناسی زیادی هم بر روی آن انجام شده اما این موضوع هیچ وقت به سرانجام نرسیده است. جابه‌جایی پایتخت از تهران هزینه‌‌‌های بسیار زیاد اجتماعی ایجاد می‌کند.
    شنبه، ۱۰ آذر ۱۴۰۳
  • آیا می‌توان از مرگ متوسط سالانه ۲/۲ میلیون نفر تا انتهای قرن جلوگیری کرد؟

    دنیای اقتصاد: هر روزه با تغییرات اقلیمی دست و پنجه نرم می‌کنیم و هزینه‌های آن به زندگی روزمره ما اضافه می‌شود. آیا سیستم‌های تجاری جدید می‌توانند راه‌حلی برای کنترل آلودگی‌ها پیدا کنند؟ آیا تا ۲۰۳۰ موفق به کاهش قابل توجه آلودگی خواهیم شد؟ پرهام پهلوان پژوهشگر اقتصاد انرژی پاسخ میدهد.
  • نتایج مطالعه جهانی درباره «نگرانی رو به رشد از فقر مسکن» منتشر شد؛

    تبعات اجتماعی «نرسیدن به مسکن»

    دنیای‌اقتصاد: کشورهای مختلف جهان با نگرانی رو به رشد برای مسکن کم‌درآمدها روبرو هستند؛ به خصوص اینکه ناکافی بودن مسکن ارزان قیمت پیامدهایی همچون ضعف در سلامتی، ازجمله نرخ بالاتر بیماری‌های مزمن، مشکلات سلامت روان و کاهش امید به زندگی را به همراه دارد.
  • «دنیای‌اقتصاد» امکان انتشار اوراق حق‌آلایندگی را بررسی می‌کند؛

    راه‌حل «غیردستوری» اروپا جواب داد؛ بازارسازی برای هوای پاک

    مدل اقتصادی اروپا برای مقابله با آلودگی‌ هوا جواب داد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» درباره نتایج طرحی که از اوایل۲۰۲۰ در کشورهای اروپایی برای «تولید انگیزه در شرکت‌ها برای کاستن از انتشار گازها و ذرات آلاینده هوا» آغاز شد، نشان می‌دهد: این طرح ظرف فقط یک‌سال به کاهش ۱۵.۵درصدی آلاینده کربن انجامید. طرح «معامله اوراق حق انتشار آلودگی» با تعیین سقف مشخص آلایندگی برای منابع آلودگی‌هوا اجازه داده است، کربن قیمت پیدا کند و اوراق آن بین صنایع یا نیروگاه‌ها خرید و فروش شود. کارنامه قابل قبول این طرح که نوعی ابزار بازارمحور برای آثار خارجی و مخرب گازهای گلخانه‌ای محسوب می‌شود، از نگاه کارشناسان تغییرات اقلیمی، بهترین راه و مقرون‌ به صرفه‌ترین سیاست برای دستیابی به هوای پاک است. پیش‌تر، نسبت به احتمال تنها ۱۴درصدی تحقق اهداف معاهده پاریس برای کاهش ۲۸ تا ۴۲درصدی گازهای آلاینده هوا، هشدار داده شده بود و بر «عزم دولت‌ها برای اجرای برنامه جدی» تاکید شده بود. طرح «تجارت حق انتشار آلاینده» جایگزین سیاست‌های دستوری کاهنده آلودگی است که می‌تواند در کشور ما نیز مورد استفاده قرار گیرد.
  • عاقبت دولت مسکن‌‌‌ساز

    انحراف دولت در بخش مسکن از «بسترسازی» به «مسکن‌‌‌سازی» باعث شده «مدیر شهر» مامور واردات آسانسور به شهر شود. در یکی از شهرهای جدید اطراف تهران که از سال ۹۰، دولت در آنجا به «کارفرمای بزرگ بازار ساختمان‌‌‌سازی» و همچنین «توزیع‌‌‌کننده انحصاری زمین» تبدیل شد، اخیرا مدیر شهر برای «تکمیل ساختمان‌‌‌های ۱۲ سال پیش مسکن‌‌‌مهر»، ۱۰۰ دستگاه آسانسور تامین و وارد انبار شرکت دولتی کرده است.پروژه‌‌‌های مسکن‌‌‌مهر در این شهر از سال ۹۱ «شروع به ساخت» شد اما تا امروز به‌رغم آنکه چهار دولت سر کار آمدند و رفتند، «بار مسکن‌‌‌مهر» هنوز به مقصد نرسیده و این بار روی دوش پنجمین دولت تحویل‌‌‌گیرنده این طرح، افتاده است.
    پنجشنبه، ۰۸ آذر ۱۴۰۳
  • تابلوی تورم اجاره به‌روز شد؛

    وزن «ترامپ» در حال و آینده بازار مسکن

    دنیای‌اقتصاد: بازار مسکن در هفته‌ای که گذشت شاهد «انتشار دو نماگر کلیدی» یکی برای نبض اجاره و دیگری برای نبض زمین‌های دولتی بود.
  • آلودگی، قصه پرغصه تهرانی‌ها

    دنیای اقتصاد: شهروندان تهرانی در سال ۱۴۰۲، برای ۱۱۰ روز هوای ناسالم را تنفس کردند؛ اگر چه این رقم معادل ۳۰ درصد روزهای سال بود؛ اما نسبت به تعداد روزهای با هوای ناسالم در سال ۱۴۰۱ کاهشی ۵۱ روزه را به ثبت رساند.
  • «مبایعه‏‏‌‏‏‌نامه» به خط‏‏‌ پایان رسید؛

    منع فروش آپارتمان‌ بی‌سند

    مبایعه‌نامه‌های ممهور به کدرهگیری که از اواخر دهه۸۰، به «سند عادی» مرجع برای تنظیم قرارداد معاملات مسکن در بنگاه‌های املاک تبدیل شد، به پایان ‌راه رسید. در حال حاضر امکان تنظیم قرارداد خرید و فروش آپارتمان در مبایعه‌نامه الکترونیکی وجود ندارد و مشاوران املاک باید در سامانه «کاتب» که توسط سازمان ثبت اسناد و املاک ایجاد شده است، به جای مبایعه‌نامه، «پیش‌نویس قرارداد» تنظیم کنند. تا اینجا، سه ضلع معاملات ملک رضایت دارند؛ اما مالکان آپارتمان‌های بی‌سند، فعلا «بازنده» این تغییر هستند. تنظیم قرارداد برای ملک فاقد سند تک‌برگ در سامانه جدید غیرممکن است.
  • ایست وزارت راه به پروژه شهرداری

    دنیای‌اقتصاد: وزارت راه و شهرسازی در نامه‌‌‌ای با امضای سیدکمال هادیانفر، معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی، خطاب به معاون وزیر کشور، خواستار توقف اقدام شهردار تهران در ساخت «تونل ۹ کیلومتری در زیر زمین پایتخت» شد. شهردار تهران روز گذشته در حاشیه جلسه دولت و در پاسخ به پرسش خبرنگاران، نسبت به «نامه وزارت راه و شهرسازی برای تونل ۴۰ همتی» واکنش نشان داد و اعلام کرده که اگر این تونل شروع به کار کند، بخش عمده‌‌‌ای از گره ترافیکی تهران باز می‌شود.
  • نبض آپارتمان‌‌‌های ۵ منطقه

    سطح «قیمت پیشنهادی» فروشنده‌‌‌های آپارتمان با مساحت متوسط در مناطق جنوبی شهر تهران، علاوه بر اینکه «راهنمای خرید» برای متقاضیان این واحدها محسوب می‌شود، به گروهی از تقاضا که به دنبال خرید آپارتمان‌‌‌های کم‌‌‌متراژ هستند نیز دید می‌دهد. با احتساب قیمت فروشنده‌‌‌ها مربوط به ماه آبان در بازار مسکن مناطق ۱۵ تا ۱۹ مشخص است در محله‌‌‌هایی که آپارتمان در آنجا با قیمت‌های کف بازار شهر تهران عرضه شده است، بودجه لازم برای خرید واحدهای مسکونی ۸۰ تا ۹۰ مترمربعی حول و حوش ۳ میلیارد تومان است. به این ترتیب در محله‌‌‌ای همچون محله شوش در صورتی که واحد مسکونی میانسال با مساحت حدود ۷۰ مترمربع وجود داشته باشد، خرید آن با ۲ میلیارد تومان یا کمی بالاتر از این رقم و حتی کمی پایین‌‌‌تر، امکان‌‌‌پذیر است. در محله خاوران حتی به دلیل اختلاف قیمت آن با شوش، سطح دسترسی خریدار تاحدودی راحت‌‌‌تر است.
    چهارشنبه، ۰۷ آذر ۱۴۰۳
  • دنیای اقتصاد خبر می‌دهد؛

    واکنش شهردار تهران به «ایست دولت برای تونل ۴۰ همتی»/ گره ترافیکی تهران را باز می‌کنیم

    دنیای‌اقتصاد: صبح امروز شهردار تهران در حاشیه جلسه دولت و در پاسخ به پرسش خبرنگاران، نسبت به «نامه وزارت راه و شهرسازی برای تونل ۴۰ همتی» اعلام کرد که اگر این تونل شروع به کار کند، بخش عمده‌ای از گره ترافیکی تهران باز می‌شود.
  • آلودگی‌هوا با «دونده‌ها» چه می‌کند؟

    هشدار درباره «قاتل نامرئی صبحگاهی» در پارک‌های تهران

    دنیای‌اقتصاد: تهرانی‌هایی که صبح‌ها در پارک‌های تهران می‌دوند تا «تندرست» باشند، ۱۰ برابر بیشتر از یک «تهرانی نشسته در خانه»، هوای سمی وارد ریه‌ خود می‌کنند.
  • رمزگشایی از تخفیف آلودگی‌هوا در ۱۴۰۲

    باد به داد تهران رسید

    آلودگی‌هوای «تهران۱۴۰۲» برخلاف مشاهدات تهرانی‌ها و حس عمومی در شهر، کاهش پیدا کرد؛ اما رمزگشایی از «کیفیت کاهش آلودگی» و همچنین «عامل کاهنده ذرات سمی معلق در آسمان» مهم‌تراز افت‌وخیز روزهای «قرمز» و «سبز» هوای پایتخت است. سال گذشته تعداد روزهای «پاک» یا همان «سبز» در تهران از ۳روز سال۱۴۰۱ به ۱۰روز افزایش پیدا کرد و در مقابل، تعداد روزهای «ناسالم» یا «قرمز» از ۳۴روز به ۱۲روز کاهش یافت؛ این تحول نسبی در کیفیت بسیار پایین هوای پایتخت ناشی از افت ۱۴درصدی غلظت ذرات معلق (pm۲.۵) بوده است. ظاهر این آمارهای رسمی «گذار اولیه تهران از بحران آلودگی‌» را بیان می‌کند اما واقعیت، این نیست. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از داده‌های رسمی مرتبط با کیفیت هوای تهران حاکی است، کاهش هرچند خفیف ذرات معلق به «مدیریت ترافیک» و «کاهش تردد خودروها» یا «بهبود سوخت نیروگاه‌ها و صنایع اطراف پایتخت» ارتباطی نداشته است. آنچه روزهای «پاک» تهران را افزایش داده، «جریان باد» بوده است؛ به‌طوری‌که متوسط سرعت باد در پاییز سال گذشته، یعنی فصل اوج‌گیری آلودگی‌هوا ۱۰درصد نسبت به سال۱۴۰۱ افزایش پیدا کرده است. در کنار این «پدیده طبیعی» ، دمای هوای پایتخت نیز در پاییز سال گذشته ۳درصد بیشتر از فصل مشابه سال قبل از آن بوده است. این «برودت کمتر» باعث شد شدت پدیده «وارونگی‌‌هوا» که باعث ماندگاری ذرات آلاینده هوا در لایه پایین جو و تشدید آلودگی می‌شود، عملا کمتر از ۱۴۰۱ باشد. به این ترتیب سیاست‌های شهری یا تصمیمات دولتی، تقریبا نقش امیدوارکننده در «کاستن از بحران تنفس هوای سمی» ندارد. میزان ذرات سمی معلق در هوای تهران حدود ۲.۵برابر «استاندارد تعریف‌شده در ایران» و ۵ برابر «حد مجاز جهانی» است. از ابتدای سال جاری تاکنون، تهران فقط ۵روز هوای پاک داشته است که سهم «پاییز تا الان» از این هوای سبز، «صفر» بوده است. روز گذشته نیز اعلام شد، «مازوت‌سوزی بهینه» در راه است.
  • مسکن ۲۲ منطقه از نگاهی دیگر

    روز گذشته در گزارش تیتر یک صفحه مسکن، شاخص «قیمت پیشنهادی» ۲۲ منطقه تهران مربوط به ابتدای آذر ماه اعلام شد که براساس آن، متوسط قیمت مسکن فروشنده‌ها در حال حاضر بالای ۸۷ میلیون تومان در مترمربع است. در نبض بازار امروز، «قیمت پیشنهادی» فایل‌های فروش در محله‌های منتخب مناطق ۲۲ گانه بدون لحاظ قیمت‌های ماکزیمم و مینیمم (حداکثر و حداقل سطح قیمت) مورد سنجش قرار گرفته است. برای این منظور فایل‌هایی از بازار انتخاب شده‌اند که سطح متوسط «قیمت پیشنهادی» را نشان می‌دهند.