شماره روزنامه ۶۲۲۸
|

«دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند؛

دنیای‌اقتصاد: صبح امروز نمایندگان مجلس به «برزخ ۶ ماهه وزیر راه و شهرسازی و کارکنان این وزارتخانه» پایان دادند و با رد طرح «تجزیه راه و شهرسازی» به «حفظ وضع موجود» رأی دادند.

جهش اجاره مسکن در تهران؛

دنیای اقتصاد: صحنه بازار معاملات اجاره مسکن در محله‌‌‌های منتخب مناطق ۲۲گانه تهران در ابتدای بهمن‌‌‌ماه حاکی از رشد ۵ درصدی ماهانه میزان اجاره‌‌‌بها در مقایسه با ابتدای دی ماه است.

    یکشنبه، ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند؛

    چه کسانی دنبال «تجزیه وزارت راه و شهرسازی» بودند؟

    دنیای‌اقتصاد: صبح امروز نمایندگان مجلس به «برزخ ۶ ماهه وزیر راه و شهرسازی و کارکنان این وزارتخانه» پایان دادند و با رد طرح «تجزیه راه و شهرسازی» به «حفظ وضع موجود» رأی دادند.
  • از ما بپرسید؛

    به پرسش‌های شما درباره «مسکن» پاسخ می‌دهیم

    دنیای‌اقتصاد: برنامه «خانه‌اول» در قسمت جدید خود که پنج‌شنبه هفته جاری،‌ ساعت ۸ شب از سایت و شبکه‌های اجتماعی روزنامه «دنیای‌اقتصاد» پخش می‌شود، به «سوالات شما مخاطبان» اختصاص دارد.
  • ؛۴ پیام از زمستان قیمت و اجاره؛

    تغییر رنگ دماسنج مسکن

    دماسنج داخلی بازار مسکن از سطح «به‌شدت قرمز» سال گذشته به حالت «آبی» تغییر رنگ داده است. نسبت P به R یا همان قیمت به اجاره براساس سنجش جدید شاخص مسکن «دنیای‌اقتصاد» در حال حاضر زیر خط «میانگین تاریخی» قرار گرفته است. راز عدد جدید این دماسنج -۱۸.۶- شناسایی شده است.
  • جهش اجاره مسکن در تهران؛

    میانگین نرخ‌ها در بهمن ۱۴۰۳ چقدر شد؟

    دنیای اقتصاد: صحنه بازار معاملات اجاره مسکن در محله‌‌‌های منتخب مناطق ۲۲گانه تهران در ابتدای بهمن‌‌‌ماه حاکی از رشد ۵ درصدی ماهانه میزان اجاره‌‌‌بها در مقایسه با ابتدای دی ماه است.
    شنبه، ۲۷ بهمن ۱۴۰۳
  • مرکز پژوهش‌های مجلس بر هزینه گزاف تفکیک وزارت راه و شهرسازی تاکید کرد؛

    مغایرت تفکیک «راه» و «شهرسازی» با احکام بالادست

    دنیای اقتصاد: معاون امور حقوقی، مجلس و استان‌های وزیر راه و شهرسازی گفت: تفکیک وزارت راه و شهرسازی به دلیل هزینه بر بودن با اصول متعدد در قانون اساسی جمهوری اسلامی در تضاد است، در عین حال این تفکیک با اصول اختیارات رئیس جمهوری، مفاد و روح غالب در سیاست‌های کلی برنامه هفتم و همچنین با موارد متعددی در مفاد سیاست‌های کلان ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری در تضاد است.
  • گلدمن ساکس در گزارشی تاکید کرد:

    املاک چین، حمایت بیشتری می‌خواهد

    دنیای اقتصاد: اخباری مبنی بر حمایت دولت چین از شرکت ساختمانیChina Vanke با هدف ممانعت از نکول این شرکت منتشر شده؛ با این وجود گلدمن ساکس معتقد است که بازار املاک دومین اقتصاد برتر دنیا به حمایت‌های بیشتری نیاز دارد. این بانک آمریکا معتقد است که سیاست‌های حمایتی دولت چین از بازار املاک این کشور از ماه سپتامبر ۲۰۲۴ رو به کاهش گذاشته و استمرار این رویه می‌تواند به اقتصاد چین در ۲۰۲۵ لطمه وارد کند.
  • «دنیای‌اقتصاد» نامه‌ای با امضای معاون اول رئیس‌جمهور پیرامون مسائل یک وزارتخانه را منتشر می‌کند؛

    سند مخالفت دولت با «تجزیه وزارت‌ راه‌ و‌ شهر‌سازی»

    دنیای‌اقتصاد: یک نامه رسمی با امضای معاون اول رئیس‌جمهور، به شایعه‌های مجازی درباره «نظر دولت نسبت به طرح مجلس برای وزارت راه‌وشهرسازی» پایان داد.
  • «دنیای‌اقتصاد» از ۲ رکورد «هوای سمی» در پایتخت ۱۴۰۳ گزارش می‌دهد؛

    آلوده‌ترین زمستان تهران

    آسمان تهران از ساعات اولیه روز پنج‌شنبه شاهد «مه» ناشی از ابر سنگین و «مه‌دود» متاثر از «انباشت ذرات و گازهای آلاینده هوا» شد و این وضعیت دست‌کم تا غروب جمعه ادامه پیدا کرد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» درباره «همزمانی آلودگی و ناپایداری جوی» طی دو روز گذشته نشان می‌دهد، یک هفته افت شدید دمای هوا در تهران باعث شد غلظت ذرات معلق و گازهای سمی در لایه‌های پایین جو به‌خاطر بروز پدیده اینورژن –وارونگی هوا- افزایش پیدا کند. در قالب این پدیده، چرخش هوای آلوده و گرم به سمت بالا و هوای تمیز و سرد به سمت پایین، مختل یا متوقف می‌شود و در نتیجه امکان تصفیه نسبی هوا در آسمان شهر از بین می‌رود. فقر «هوای قابل تنفس» در تهران بیش‌ از هر زمان دیگری گسترش پیدا کرده است. زمستان امسال تا اینجا، «آلوده‌ترین» زمستان از سال۹۲ بوده است؛ به‌طوری‌که ۴۰روز از ۵۵روز اول این فصل، «آسمان تهران وضعیت غیرقابل قبول» داشته است. پاییز نیز رکورد آلودگی ۱۳ساله را زد. این وضعیت ۴ متهم دارد.
  • وقت‌‌‌کشی در ترافیک تهران؛ چند دقیقه؟

    ترافیک معضل قدیمی ساکنان پایتخت است؛ اما طول ترافیک شهر تهران امسال نسبت به سال گذشته ۶‌درصد بیشتر شد؛ بررسی‌‌‌ها حاکی از آن است که هر شهروند تهرانی روزانه یک ساعت از وقت خود را در ترافیک هدر می‌دهد. درحالی گره ترافیکی تهران هر سال‌ کورتر شده که راه‌حل این معضل مشخص است؛ توسعه حمل‌‌‌ونقل عمومی.
    پنجشنبه، ۲۵ بهمن ۱۴۰۳
  • گفتگوی ویدئویی «دنیای‌اقتصاد» با یک پژوهشگر اقتصاد شهری و مسکن؛

    ادعای «کمبود میلیونی مسکن» بخاطر «منافع نهفته‌اش» است

    دنیای‌اقتصاد:تصور اینکه در شرایط تورم عمومی،‌ بتوان «مشکل مسکن خانوارها» را حل کرد، از نگاه یک کارشناس اقتصادی، «غیرممکن» است.
  • خانه‏‏‌های خالی جای مستاجرهای آمریکایی را تنگ کرده است؛

    کانون دردناک بحران مسکن

    لس‌آنجلس بعد از آتش‌سوزی ویرانگر با بحران «تامین مسکن» روبه‌رو شده و در این بحران، وجود «خانه‌های خالی» برای سمت تقاضا، غیرقابل تحمل شده است. ۶درصد از کل خانه‌های این شهر «خالی از سکنه» است که بخشی از آنها تحت مالکیت چینی‌ها قرار دارد. این نرخ در شهرهای دیگر، بیشتر است. دولت محلی در تدارک مالیات جدید است.
  • معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد

    بازآفرینی شهری با حفظ ساختار اجتماعی محلات

    مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با تاکید بر اینکه فرسودگی بافت‌‌‌ها، نمی‌‌‌تواند تنها با نوسازی برطرف شود، گفت: تامین مسکن به‌‌‌عنوان بخش جدایی‌‌‌ناپذیر از فرآیند بازآفرینی شهری، در کنار ارتقای سرانه‌‌‌های خدماتی و بهبود شرایط اجتماعی محله‌‌‌ها، پیگیری خواهد شد.
    چهارشنبه، ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
  • پیامک زمستانی از مازندران برای «جلوگیری از توقف نیروگاه‌ها»؛

    شرکت گاز: شمال نروید

    دنیای‌اقتصاد: شرکت گاز استان مازندران دقایقی پیش برای مالکان ویلاها در این استان پیامک «عدم مراجعه به شمال» را ارسال کرد.
  • پایان وعده تسهیلات ۸۰۰ میلیونی؛

    وام مسکن ملی ۶۵۰ میلیونی شد

    دنیای اقتصاد: شورای عالی مسکن با افزایش ۱۰۰ میلیون تومانی سقف تسهیلات ساخت مسکن ملی موافقت کرد؛ به این ترتیب میزان سقف این تسهیلات به ۶۵۰ میلیون تومان رسید.
  • دولت با صاحبان کدام «زمین‏‏‌های فاقد کاربری مسکونی» توافق می‌کند؟

    کریدور دولتی تغییر کاربری

    دولت هم به جمع «عاملان تغییرکاربری زمین» اضافه شد. وزارت راه و شهرسازی برای اجرای ماده‌ای از برنامه هفتم، پیش‌نویس «نحوه توافق با مالکان غیردولتی زمین‌های فاقد‌کاربری برای صدور مجوز مسکن‌سازی» را به هیات دولت ارسال کرده است. دو نوع مجوز برای این مالکان صادر خواهد شد. نوعی از زمین‌های خصوصی مشمول این قانون نیستند.
  • دنیای اقتصاد گزارش می‌دهد؛

    اتوبوس‌‌‌های برقی در منطقه ۱۲

    رئیس شورای شهر تهران در جلسه روز گذشته شورای شهر تهران به افزایش بودجه حمل‌‌‌ونقل، ورود ۱۸۰ اتوبوس برقی به ناوگان و پرداخت وام کم‌‌‌بهره به رانندگان اشاره کرد.
  • راه‌اندازی خدمات جدید در واحد امور مشتریان ستاد معاینه فنی

    اطلاع از پایان زمان گواهی‌‌نامه

    مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران تاکید کرد: در صورت نقل‌وانتقال خودرو و تعویض پلاک، در صورت داشتن گواهی معاینه فنی از شهر تهران، شماره تماس مالک جدید خودرو به ستاد معاینه فنی اعلام شود.
    سه‌شنبه، ۲۳ بهمن ۱۴۰۳
  • دنیای اقتصاد منتشر کرد؛

    قیمت مسکن در منطقه اداری تهران

    دنیای‌‌‌اقتصاد- گروه مسکن و شهری: نبض بازار امروز صفحه مسکن «دنیای‌‌‌ اقتصاد» به سنجش و بررسی سطح قیمت فروش آپارتمان در مناطق ۶ و ۷ پایتخت اختصاص دارد. منطقه ۶ تهران، محدوده اداری شهر توصیف می‌‌‌شود به این علت که حجم قابل توجهی از دستگاه‌‌‌های دولتی و شرکت‌‌‌های دولتی و غیردولتی، در این منطقه ساختمان دارند و فعالیت می‌‌‌کنند. همچنین تراکم ساختمان‌‌‌های مربوط به خدمات عمومی در منطقه ۶ بیش از سایر مناطق شهر است. خلوتی محله‌‌‌های منطقه ۶ در ساعات شبانگاهی نسبت به مثلا مناطق ۴ و ۵ که بافت مسکونی‌‌‌شان بیشترین است، بیانگر برتری ساختمان‌‌‌های اداری نسبت به مسکونی در این منطقه است. میانگین «قیمت پیشنهادی» واحد مسکونی در فایل‌‌‌های موجود برای فروش در منطقه ۶ رقمی معادل ۱۳۳میلیون تومان در مترمربع است. در منطقه ۷ نیز متوسط «قیمت پیشنهادی» ۱۲۰ میلیون تومان در مترمربع ارزیابی می‌‌‌شود. نتایج تحقیقات میدانی خبرنگار «دنیای‌‌‌اقتصاد» از بازار مسکن مناطق ۶ و ۷ نشان می‌‌‌دهد، تعداد فایل فروش در این دو منطقه تا حدودی زیادتر از سایر مناطق است.
  • «دنیای‌اقتصاد» حباب ذهنی درباره «ریشه سلب قدرت خرید و اجاره خانه» را بررسی کرد

    خطای‌دید در «ناترازی» مسکن

    مستاجرها و خانه‌اولی‌ها باز هم در خطر «ورود سیاستگذار مسکن به بیراهه» قرار گرفته‌اند. گروهی از صاحبان تصمیم برای آینده بازار مسکن، ریشه «سلب قدرت خرید و اجاره» را ناترازی فیزیکی معرفی می‌کنند و مدعی «حل مساله در صورت رفع کمبود میلیونی واحد مسکونی» هستند. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» در این‌باره نشان می‌دهد آنچه بحران «عدم دسترسی حجم قابل توجهی از خانوارها به مسکن مناسب» را موجب شده، اول از همه «ناترازی اقتصادی» است، نه «ناترازی فیزیکی مسکن». اگر چه کسری تیراژ ساخت مسکن در کشور طی ۱۰سال گذشته، «ناترازی در حدود ۲.۶میلیون واحد» برای رسیدن به کف عرضه مورد نیاز بازار را موجب شده اما همین «کمبود تولید» نیز به دلیل بروز «ناترازی اقتصادی در بازار مسکن» رخ داد. رشد ۱.۵برابری «مستاجرهای در فقر مطلق» و همچنین «وضعیت فقر مسکن حداقل نیمی از خانوارها» در کنار «ناتوانی ۸۰درصد مشمولان مسکن‌ملی در پرداخت مبلغ اولیه پیش‌خرید»، ریشه بحران را «تورم بالا و درآمد پایین» معرفی می‌کند. در این میان، به سه علت «تکرار مسکن‌سازی دولتی» پیش ‌از درمان ریشه، نسخه حل ماجرا نیست.
    دوشنبه، ۲۲ بهمن ۱۴۰۳
  • شهرداری تهران وظیفه «تنظیم خدمات تاکسی» را ندارد؟

    دور دور با «تاکسی آنلاین»

    دنیای‌اقتصاد: هر میزان «کیفیت سرویس‌دهی» تاکسی‌های آنلاین در شهر تهران، ضعیف‌تر و غیرقابل قبول‌تر می‌شود، «طلب تهرانی‌ها از حداقل وظایف بدیهی شهرداری» هم سنگین‌تر می‌شود
    یکشنبه، ۲۱ بهمن ۱۴۰۳
  • قیمت پیشنهادی املاک مسکونی در مناطق ۲۲ گانه تهران؛

    این خانه ۳۱۵ میلیارد تومان قیمت دارد!

    دنیای اقتصاد: بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی تعدادی از واسطه‌های بازار زمین در تهران، به‌طور کلی می‌توان گفت تغییر چندانی در قیمت این بازار از ابتدای سال تاکنون به وجود نیامده و تقریبا ثابت مانده و اگر تغییری هم وجود داشته از سوی تعداد کمی از مالکان زمین بوده که این تغییر زیر ۱۰ درصد است.
  • رشد نرخ عوارض طرح ترافیک برای ۱۴۰۴ تصویب شد؛

    تخفیف شورا به پلاک شهرستان

    دنیای اقتصاد: به دنبال مخالفت فرمانداری با مصوبه عوارض طرح ترافیک شهرداری، اعضای شورای شهر تهران نرخ پایه طرح ترافیک برای سال آینده را با رشد ۳۶.۸ درصدی به ۱۰۲ هزار تومان رساندند و در عین حال ضریب افزایش نرخ عوارض برای خودروهای پلاک شهرستان نیز تعدیل شد. به این ترتیب خودروهای پلاک غیر تهران برای ورود به منطقه مرکزی شهر تهران و تردد ۶ تا ۱۰ روز باید نرخ ۱.۲ برابری و برای ورود و تردد بیش از ۱۰ روز باید عوارض ۱.۵ برابری بپردازند.
  • «مصالح‏‏‌ساختمانی» متهم است یا «زمین»؟

    گسل فعال تورم مسکن

    شاخص «قیمت پیشنهادی» زمین که به‌صورت فصلی توسط «دنیای‌اقتصاد» سنجش می‌شود از «ثبات نسبی» قیمت ملک کلنگی در تهران حکایت دارد. اما همزمان، شاخص «شامخ ساختمان» طی ۱۰ماه اول۱۴۰۳، رکود تورمی در این بخش را نشان می‌دهد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» درباره این دوگانگی، گسل فعال تورم مسکن را «مصالح ساختمانی» معرفی می‌کند.
  • اتوبوس‌های تازه‌نفس در کدام خطوط کار خواهند کرد؛

    نوسازی ناوگان اتوبوس یا مُسکن موقتی؟

    ورود ۵۰ دستگاه اتوبوس جدید به ناوگان حمل‌ونقل عمومی تهران بار دیگر بحث نوسازی و بهسازی این سیستم را داغ کرده است. مدیرعامل شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران اعلام کرده که این اتوبوس‌ها در چهار خط پرمسافر به کار گرفته خواهند شد.
  • نمایندگان پیگیر تفکیک وزارت راه و شهرسازی

    دنیای اقتصاد: با وجود مخالفت کارشناسان با تفکیک وزارت راه و شهرسازی در شرایط کنونی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با جدیت این طرح را دنبال می‌کنند؛ عباس گودرزی، سخنگوی هیات‌رئیسه مجلس خبر از تصویب این طرح در کمیسیون اجتماعی داده است.
    شنبه، ۲۰ بهمن ۱۴۰۳
  • تناقض اجاره در تهران و استانبول؛

    خانه ارزان‌تر، اما زندگی سخت‌تر!

    دنیای اقتصاد: اجاره‏‏‏‌بها در استانبول تقریبا ۲ برابر تهران است، اما مستاجرهای آنجا بدون «استرس اقتصادی» اجاره‏‏‏‌نشین‏‏‏‌های اینجا، می‌توانند از پس هزینه مسکن بربیایند. «دنیای‏‏‏‌اقتصاد» برای بررسی و پاسخ به این معما، هزینه خرید و اجاره خانه در ایران و ترکیه را با «متر دلاری» سنجش کرده است. نتایج این بررسی نشان می‌دهد، اگر چه دو کشور طی سال‌های اخیر «تورم بالا» را تجربه کرده‌اند و حتی سرعت رشد اجاره‏‏‏‌بها در ترکیه ۱.۴ برابر ایران بوده، اما شهروندان آن کشور توانسته‌اند با دو بال اقتصادی، «نیروی پرداخت» هزینه مسکن را به دست بیاورند.
  • نتایج نظرسنجی مجازی «دنیای‌اقتصاد» از صاحب‏‏‌نظران راه، مسکن و شهرسازی درباره طرح «دو‌وزارتی»؛ مشکلات برطرف می‌شود؟

    «نه» آنلاین به تجزیه وزارتخانه

    جمعی از صاحب‌نظران بخش مسکن و ساختمان و همچنین راه و حمل‌ونقل با حضور در نظرسنجی مجازی «دنیای‌اقتصاد»، رای خود را درباره طرح تجزیه وزارت راه و شهرسازی اعلام کردند. نتایج نظرسنجی نشان می‌دهد از نگاه کارشناسان این حوزه، «دولت و مجلس» برای موضوع مسکن و حمل‌ونقل، «تصمیمات و اقدامات برزمین مانده متعددی» دارند که اولویت سیاستگذاری با آنها است نه «پرداختن به ساختار یک وزارتخانه». «همه» شرکت‌کنندگان در نظرسنجی معتقدند، «بحران مسکن» و «افت سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی» متاثر از ریشه‌هایی است که هیچ ارتباطی به «ادغام راه و مسکن» ندارد و نباید آدرس غلط از مشکلات داد.
  • گزارش «دنیای‌اقتصاد» از فایل‌های فروش آپارتمان در مناطق ۹ و ۱۲؛

    جنوب تهران؛ مترمربعی چند؟

  • درست و غلط تفکیک

    تصمیم‌‌‌گیری در خصوص ضرورت تفکیک یا ادامه وضع موجود وزارت راه و شهرسازی ابتدا به دیدگاه کلان دولت بازمی‌‌‌گردد. اگر دولت تنها به دنبال بهبود نسبی در دو حوزه «مسکن و شهرسازی» و «حمل و نقل» است و اولویت یا امکانی برای تحول در این دو بخش ندارد بهتر است وضع موجود حفظ شود؛ در این شرایط تفکیک تنها هزینه‌‌‌های دولت را افزایش خواهد داد. به عبارت دیگر برای اداره امور جاری و انتصاب این و آن نیازی به تفکیک نیست. به قول معروف، سری که درد نمی‌‌‌کند دستمال نمی‌‌‌بندند.
  • تلاش برای افزایش وام خرید مسکن

    عدم‌تناسب میزان تسهیلات خرید مسکن در کشور با متوسط قیمت خرید هر مترمربع آپارتمان در سطح کشور باعث شده تا از قدرت خرید اقشار متوسط برای خرید خانه در کشور کاسته شود. بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی متوسط قیمت هر مترمربع آپارتمان در سطح شهر تهران برابر ۸۶ میلیون تومان در مرداد ماه امسال بود. در این شرایط سقف وام خرید مسکن برای یک نفر (۴۰۰ میلیون تومان) حداکثر کفاف خرید ۴.۶ مترمربع آپارتمان در پایتخت را می‌دهد. البته با توجه به هزینه‏‏‌های جانبی دریافت وام، به واقع دریافت وام مسکن کفاف خرید ۴.۵ متر خانه با متوسط قیمت در سطح شهر تهران را نیز نمی‏‏‌دهد. در شرایطی که کاهش پوشش تسهیلات بانکی، خرید خانه در شهرهای بزرگ و کوچک را به شدت کاهش داده؛ مدیران بانکی از احتمال افزایش اعتبار تسهیلات خرید مسکن خبر می‌دهند. به گزارش اکوایران مدیران بانکی عنوان کردند که از بانک مرکزی خواسته‏‏‌اند تا با افزایش اعتباری، زمینه رشد دو برابر شدن وام مسکن را فراهم کنند.