شماره روزنامه ۶۱۹۷
|

نمرات منفی بانک‌ها در «وام‏‏‌دهی به بخش مسکن و ساختمان» چه پیامی دارد؟ «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند

شبکه بانکی در هر سه نمره «وام‌دهی به بخش مسکن و ساختمان» مردود شد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از کارنامه تامین مالی مسکن، ثبت رکورد جدید در سقوط سهم این بخش از تسهیلات بانکی را نشان می‌دهد. پرداخت وام‌های ساخت، خرید و تعمیر آپارتمان به لحاظ «رشد واقعی» افت شدید کرده است. «تحریم بانکی بازار مسکن» سه…

«دنیای‌اقتصاد» بر مبنای داده شامخ پاسخ می‌دهد؛

دنیای‌اقتصاد: فعالان صنعت ساختمان طی ۹ ماه ابتدایی امسال با رکودی شدیدتر از رکود حاکم بر این بخش در بازه ۹ ماه ابتدایی سال گذشته مواجه شدند؛ البته هنوز آماری از پروانه‌‌های ساختمانی صادر شده در کشور طی سال‌جاری منتشر نشده است؛ با این وجود داده‌‌های ماهانه شامخ صنعت ساختمان، تشدید رکود در بخش…

    سه‌شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» بر مبنای داده شامخ پاسخ می‌دهد؛

    رکود ساختمان ۱۴۰۳ شدیدتر شد؟

    دنیای‌اقتصاد: فعالان صنعت ساختمان طی ۹ ماه ابتدایی امسال با رکودی شدیدتر از رکود حاکم بر این بخش در بازه ۹ ماه ابتدایی سال گذشته مواجه شدند؛ البته هنوز آماری از پروانه‌‌های ساختمانی صادر شده در کشور طی سال‌جاری منتشر نشده است؛ با این وجود داده‌‌های ماهانه شامخ صنعت ساختمان، تشدید رکود در بخش ساختمان‌‌سازی را تایید می‌کند.
  • نمرات منفی بانک‌ها در «وام‏‏‌دهی به بخش مسکن و ساختمان» چه پیامی دارد؟ «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند

    تحریم بانکی بازار مسکن

    شبکه بانکی در هر سه نمره «وام‌دهی به بخش مسکن و ساختمان» مردود شد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از کارنامه تامین مالی مسکن، ثبت رکورد جدید در سقوط سهم این بخش از تسهیلات بانکی را نشان می‌دهد. پرداخت وام‌های ساخت، خرید و تعمیر آپارتمان به لحاظ «رشد واقعی» افت شدید کرده است. «تحریم بانکی بازار مسکن» سه علت دارد.
  • کاهش آلودگی هوای پایتخت با وزش باد

    دنیای‌اقتصاد: وزش باد و بارش‌‌‌های پراکنده در ارتفاعات تهران در اواسط ساعات کاری روز گذشته باعث شد تا از میزان آلودگی هوای پایتخت کاسته شود. شرکت کنترل کیفیت هوا، میزان آلودگی هوای پایتخت برای ساعت ۱۵:۰۰ را برابر ۱۱۶ اعلام کرد؛ به این ترتیب اگرچه در این زمان همچنان هوا در وضعیت ناسالم برای گروه‌‌‌های حساس قرار داشت؛ اما از شدت آلودگی هوا کاسته شد. شاخص آلودگی هوای تهران برای ۲۴ ساعت منتهی به ساعت ۱۱ صبح روز دوشنبه هفدهم دی ماه برابر ۱۴۵ بود.
    دوشنبه، ۱۷ دی ۱۴۰۳
  • بازار مسکن از لنز دنیای اقتصاد؛

    خانه های منطقه یک و سه تهران چند؟

    دنیای‌اقتصاد: قیمت فروش آپارتمان در شمال شهر تهران تقریباً بیش از ۲ برابر متوسط شهر است.
  • چرا رابطه معنادار بین «سیاست‏‌پولی» و «تورم‏‌مسکن» در غرب مختل شده است؟

    سازنده‌ها در تار عنکبوت

    مقررات ساخت‌وساز در آمریکا مثل «تار عنکبوت»، سازنده‌ها را محاصره کرده و اجازه فعالیت - سرمایه‌گذاری - را با وجود نیاز بالای بازار به خانه جدید گرفته است. سلب انگیزه سازنده‌ها در حدی است که «اثر تغییرات نرخ بهره‌ بر قیمت مسکن» به پایین‌ترین میزان از سال۱۹۷۰ رسیده است.
  • آثار عدم انطباق نیازهای شهروندان با برنامه‌های ارائه‌شده؛

    ۶ چالش کلان‌شهرها

    توسعه شهرنشینی و بزرگ شدن کلان‌شهرها، علاوه بر اینکه در کاهش امنیت و رفاه شهروندان نقش داشته، نارسایی‌‌‌هایی را نیز در زندگی آنها به‌ویژه از نظر اقتصادی، اجتماعی و کالبدی به وجود آورده است، که در بسیاری موارد این نارسایی‌‌‌ها به صورت مسائل حاد جلوه‌‌‌گر شده است. پیشی گرفتن شهرنشینی از روند توسعه اقتصادی و اجتماعی یکی از ویژگی‌‌‌های مهم این پدیده محسوب می‌شود که به بروز و تشدید مشکلات شهری منجر شده است.
  • تشدید رکود ساختمان‏‏‌سازی در آذر ماه

    دنیای‌اقتصاد: شامخ صنعت ساختمان ایران برای آذر ماه در فاز رکود و کمتر از ماه قبل اعلام شد؛ اتاق تعاون ایران شامخ کل آذر ماه به شکل تعدیل‌نشده فصلی را برابر ۳۸.۸۳ و به شکل تعدیل‌شده فصلی برابر ۴۷.۴۷ واحد اعلام کرد. این در حالی بود که شامخ تعدیل‌نشده فصلی در آبان ماه برابر ۴۷.۴۷ و تعدیل‌شده فصلی آن برابر ۴۹.۶۲ واحد بود. در این گزارش آمده است که مولفه‏‏‌های مصرف حامل انرژی و سرعت انجام و تحویل سفارش حتی پس از حذف اثر فصلی نسبت به آبان ماه کاهشی بی‏‏‌سابقه داشته است. این در حالی است که مولفه موجودی محصول نهایی در انبار یا کارهای معوق و ناتمام پس از حذف اثر فصلی، نسبت به آبان ماه افزایشی قابل‌توجه داشته است.
  • هوای پایتخت در مرز هشدار

    دنیای‌اقتصاد: شاخص کیفیت هوای تهران تا ساعت ۱۵:۰۰ روز یکشنبه شانزدهم دی ماه به ۱۴۷ واحد رسید و به مرز هشدار نزدیک شد. از روز پنج‌شنبه چهاردهم دی ماه مجدد هوای تهران وارد فاز نارنجی شد و برای گروه‏‏‌های حساس در وضعیت ناسالم قرار گرفته است. درصورتی که شاخص ۲۴ ساعت کیفیت هوا به ۱۵۰ واحد برسد، کمیته اضطرار آلودگی هوا باید تشکیل جلسه داده و نسبت به اخذ اقدامات لازم تصمیم‏‏‌گیری کند. طی ۱۶ روز سپری شده از دی ماه امسال هوای تهران برای ۳ روز در وضعیت ناسالم برای تمامی گروه‏‏‌ها، ۱۱ روز در وضعیت ناسالم برای گروه‏‏‌های حساس و ۲ روز در وضعیت قابل قبول قرار داشت. در ۲۴ ساعت منتهی به ساعت ۱۱ صبح روز یکشنبه شانزدهم دی ماه میزان غلظت ذرات ۲.۵ میکرون به ۱۴۰ رسید؛ افزایش غلظت ذرات معلق در هوای پایتخت عامل آلودگی هوای تهران در این روز بود. همچنین در این روز غلظت SO۲ نیز به ۴۷ رسید که بیش از حد مجاز برای این آلاینده است.
    یکشنبه، ۱۶ دی ۱۴۰۳
  • شاخص کل «شامخ بخش مسکن و ساختمان» سقوط کرد؛

    دوپینگ رکود ساختمان

    دنیای‌اقتصاد: شاخص کل در گزارش «شامخ بخش مسکن و ساختمان» سقوط کرد و به پایین‌ترین میزان از اردیبهشت ۹۳ به بعد رسید.
  • متهم اصلی جهش جمعیت مستاجرهای دچار به فقر مطلق؛

    پادزهر فوری فقر مسکن

    تصمیمات ۲۰سال اخیر دولت در بخش مسکن، عامل «جهش جمعیت مستاجرهای دچار به فقر مطلق» معرفی شد. پای ثابت «سیاست حمایتی» در بخش مسکن ۲۸کشور جهان، «یارانه اجاره‌بها در کنار عرضه مسکن اجاره‌ای به محرومان» است. در انگلیس نزدیک به ۷۰درصد از «عرضه حمایتی خانه» را مسکن‌ استیجاری شکل می‌دهد؛ اما در ایران سهم «مسکن اجاره‌ای» از طرح‌های دولتی مسکن‌سازی، «صفر» است. پادزهر فقر مسکن در توصیه‌نامه ۴صفحه‌ای معرفی شد.
  • مقصر آلودگی هوا از زبان معاون اسبق شهرداری تهران

    دنیای‌اقتصاد: رئیس کمیسیون حمل‌ونقل شورای شهر تهران ناکافی بودن حمل‌‌‌ونقل عمومی در شهر تهران و اجبار مردم برای استفاده از خودروهای شخصی را عامل اصلی بروز آلودگی هوای تهران می‌‌‌داند و معتقد است که کم‌توجهی سیاستگذار به تکمیل ناوگان حمل‌‌‌ونقل عمومی باعث بروز این مساله شده است. وی تاکید دارد: در حالی که تهران به ۱۱‌هزار اتوبوس نیاز دارد؛ در شرایط کنونی حدود ۲‌هزار اتوبوس در پایتخت فعالیت دارد. وی ادامه داد: نشستن در انتظار باد و باران و فرمان الهی نیازی به مدیر ندارد و مدیران باید اقداماتی را در راستای بهبود وضعیت داشته باشند.
    شنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» گزارش می‌دهد؛

    حذف «فقر مسکن» از سایت وزارت رفاه

    دنیای‌اقتصاد: گزارش ۴ صفحه‌ای درباره «شدت فقر مسکن در کشور» که هفته پیش توسط وزارت رفاه منتشر شد، از روی سایت اطلاع‌رسانی این وزارتخانه برداشته شده است.
  • دولت شیوه ثبت‌نام از «کم‌درآمدها» برای تامین مسکن حمایتی را تغییر داد؛

    گام اول خروج از انحراف سیاستی؛ شرط چهارم تحویل مسکن

    متولی «مسکن حمایتی» در دولت برای دور جدید تامین واحد مسکونی مشمولان، شرط چهارم به شروط ۳گانه قبلی اضافه می‌کند. این اقدام در پی «انحرافات سال‌های گذشته» در روند شناسایی نیازمندان واقعی در دستور کار قرار گرفته است. براساس روش جدید، خانوار مشمول مسکن‌حمایتی علاوه بر «متاهل بودن یا تعهد به ازدواج در زمان دریافت حمایت»، «نداشتن مسکن ملکی» و همچنین «عدم دریافت مسکن دولتی در گذشته (فرم جیم سبزرنگ)»، باید جزو سه دهک اول درآمدی نیز باشد. این شرط آخر از طریق داده‌های پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان که به سامانه ثبت‌نام مسکن حمایتی متصل شده است، مورد پایش قرار می‌گیرد. سطح درآمد سالانه، تعداد و نوع خودرو و همچنین سفر خارجی از جمله داده‌های کلیدی در این پایگاه برای تشخیص طبقات درآمدی خانوارها است. مدل جدید اگرچه از ورود ثروتمندان به صف مسکن محرومان جلوگیری می‌کند، اما کامل نیست.
  • بر اساس گزارش شهردار تهران؛

    تراموا به گمرک رسید

    شهردار پایتخت گفت: دو رام تراموا به کشور وارد شده که اکنون در گمرک بندرعباس است. به گزارش اکوایران علیرضا زاکانی، شهردار تهران، در نشست بررسی آلودگی هوای پایتخت گفت: بزرگ‌ترین مشکل تهران امروز مساله آلودگی هواست، که طی سه سال گذشته در مواجهه با چالش آلودگی هوا تلاش کردیم قابلیت‌های حمل‌ونقل عمومی تهران را بالا ببریم تا از این طریق قدرالسهم آن در جابه‌جایی‌های درون‌شهری افزایش پیدا‌کند. بنابر آمار، ۳۴درصد از جابه‌جایی درون‌شهری توسط حمل‌و‌نقل عمومی انجام می‌شود و ۶۴درصد به وسیله خودروهای شخصی که این آمار باید تغییر کند.
    جمعه، ۱۴ دی ۱۴۰۳
  • آیا واقعاً بانک‌ها «وام مسکن» نمی‌دهند؟

    عطش بانکی ۴۰۰ هزار مسکن ملی

    دنیای‌اقتصاد: بانک‌ها در «تامین مالی مسکن دولتی»، از ۲۰ نمره ۱۰ می‌گیرند؛ همان نمره‌ای که نتایج آزمون آن را دولت چهاردهم منتشر کرده است.
  • «دنیای‌اقتصاد» از خطر «سستی زمین» در مازندران گزارش می‌دهد؛

    نقشه «فرونشست» در شهرهای «شمال»

    دنیای‌اقتصاد: زمین‌شناس ایرانی با انتشار نقشه ریسک «فرونشست زمین در استان شمالی»، جغرافیای خطر ناشی از این پدیده «انسان‌ساز» را تصویر کرد.
  • متوسط اجاره ماهانه در جنوب شهر؛

    با ودیعه کمتر از یک میلیارد کجا خانه اجاره کنیم؟

    دنیای اقتصاد: در این گزارش سطح متوسط اجاره‌بهای آپارتمان در مناطق پایین شهر تهران بررسی شده است.
    پنجشنبه، ۱۳ دی ۱۴۰۳
  • ویدئوی «دنیای اقتصاد» از آلودگی دردسرساز پایتخت؛

    تهران «سومین بدترین» شهر جهان شد

    دنیای اقتصاد: ۲۶۶شهر جهان با شاخص «کیفیت‌زندگی» سنجیده شدند و نتایج پایش در پایان ۲۰۲۴، تهران را «سومین بدترین» شهر جهان معرفی کرد.
  • اتحادیه اروپا با دستورالعمل جدید «هوای پاک» به جنگ با آلودگی شهر و خانه می‌رود؛

    آلوده‏‏‌ترین هوا در کجا؟

    به‌رغم اینکه، عمده نگرانی سیاستگذاران جهان در رابطه با هوای آلوده شهرها و محیط‌زیست است، اما بر اساس تحقیقات ارائه‌شده در اتحادیه اروپا، «کیفیت هوای داخل خانه و محیط‏‏‌کار» آلوده‏‏‌تر از بیرون (محیط‏‏‌باز یا همان سطح شهر) است و میزان این آلودگی تقریبا ۸ برابر بیشتر از فضای بیرون ارزیابی شده است، زیرا ماندگاری آلودگی در داخل خانه بیشتر از بیرون است و رطوبت و دمای هوای محیط داخلی بر شدت آلودگی اثر معنادار دارد. همین موضوع باعث شده تا «اتحادیه اروپا» با دستورالعمل جدید «هوای پاک» به جنگ با آلودگی شهر و خانه برود و اروپا سقف مجاز «انتشار ذرات آلاینده» خود را از ابتدای ۲۰۲۴ به ۲.۵ میکروگرم در مترمکعب کاهش دهد. این در حالی است که سال گذشته سطح غلظت PM۲.۵ در آسمان تهران از ۳۰ میکروگرم بر مترمکعب هم تجاوز کرده بود.
  • به‌روزرسانی «شاخص کیفیت زندگی شهروندان» در پایان ۲۰۲۴؛

    رتبه تهران در بدترین شهرها

    ۲۶۶شهر جهان با شاخص «کیفیت‌زندگی» سنجش شدند و نتایج پایش در پایان ۲۰۲۴، تهران را «سومین بدترین» محیط‌شهری برای سکونت معرفی کرد. این شاخص براساس سطح ۶فاکتور مرتبط با رفاه ساکنان از جمله «قدرت خرید و هزینه مسکن» به دست می‌آید. بین کیفیت‌ پایین زندگی و فرار سرمایه، رابطه معناداری است.
    چهارشنبه، ۱۲ دی ۱۴۰۳
  • گزارش «دنیای‌اقتصاد» از افزایش ابهامات یک تصمیم در شهرداری تهران

    بخشنامه «استخر نسازید» لغو شد؟

    دنیای‌اقتصاد: فعالان ساختمانی منطقه یک تهران از «لغو بخشنامه شهرداری» که جلوی استخرسازی در مجتمع‌های مسکونی را گرفته بود، خبر می‌دهند.
    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • تحریم مسکن کانون سکونت محرومان

    دنیای اقتصاد: کانون سکونت فقرای مسکن در شهرها، «تحریم داخلی» شده است. مطابق داده‌های رسمی مربوط به تعداد وام‌های تولید مسکن حمایتی که طی سه سال گذشته از شبکه بانکی به دو طرح «مسکن دولتی»و «نوسازی بافت‌فرسوده» و همچنین به «سازنده‌های معمولی بازار» پرداخت شده است، سهم نقاط فرسوده شهرها (کانون فقرا) زیر یک‌درصد بوده است.
  • خبر وزیر راه و شهرسازی برای متقاضیان مسکن:

    پنج میلیون واحد مسکونی افتتاح می‌شود

    دنیای اقتصاد: وزیر راه و شهرسازی ضمن اعلام اینکه طبق قانون برنامه هفتم توسعه پنج میلیون واحد مسکونی باید ساخته شود، گفت: از ۱.۵ میلیون واحد مسکونی حمایتی که باید ساخته شود ۸۰۰ هزار واحد تعهد شده اما ۴۰۰ هزار واحد آن به شبکه بانکی متصل شده و در تلاش هستیم تعهد خود را برای ۴۰۰ هزار واحد دیگر به بانک متصل کنیم.
  • تایید گزارش روز یک‌شنبه «دنیای‌اقتصاد» درباره دستورکار جلسه شورای عالی مسکن؛

    دولت با «بافت‌فرسوده» آشتی می‌کند؟

    دنیای‌اقتصاد: رئیس‌جمهور در جلسه روز دوشنبه شورای عالی مسکن، نسبت به دو انحراف قدیمی در سیاست‌های دولت مرتبط با «تامین مسکن حمایتی» واکنش درخور نشان داد.
  • «دنیای‏‏‌اقتصاد» گزارش رسمی انحراف منابع در بخش ساختمان را منتشر می‌کند؛

    عبور غیرمجاز از «کانون سکونت فقرای مسکن»؛ تحریم داخلی تولید مسکن

    کانون سکونت فقرای مسکن در شهرها، «تحریم داخلی» شده است. مطابق داده‌های رسمی مربوط به تعداد وام‌های تولید مسکن حمایتی که طی سه سال گذشته از شبکه بانکی به دو طرح «مسکن دولتی»و «نوسازی بافت‌فرسوده» و همچنین به «سازنده‌های معمولی بازار» پرداخت شده است، سهم نقاط فرسوده شهرها (کانون فقرا) زیر یک‌درصد بوده است.
    دوشنبه، ۱۰ دی ۱۴۰۳
  • در جلسه امروز شورای عالی مسکن چه گذشت؛

    تشکیل ۵ کارگروه ویژه «مسکن» در دولت

    دنیای‌اقتصاد: معاون مسکن وزارت راه و شهرسازی، جزئیاتی از جلسه صبح امروز شورای عالی مسکن را اعلام کرد.
    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • گزارش ویدئویی «دنیای‌اقتصاد»؛

    دستور کار جلسه فردای شورای عالی مسکن

  • فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی:

    به دنبال ساخت مسکن برای اقشار محروم هستیم

    دنیای اقتصاد: وزیر راه وشهرسازی گفت: در عرض پنج سال آینده ۱.۵ میلیون واحد مسکونی باید در قالب مسکن حمایتی ارائه شود که در حال حاضر بیش از ۸۰۰ هزار واحد از این تعهدات داده شده است.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند:

    تقدیر «غیرمجاز» وزیر از بانک مسکن؛ آیا بازار مسکن قربانی «مسکن دولتی» شد؟

    دنیای‌اقتصاد: وزیر راه و شهرسازی در سفر استانی هفته‌ گذشته هیات دولت، عملکرد بانک مسکن در طرح مسکن ملی را «در تراز بسیار بالا» توصیف کرده است؛ اما این بانک دولتی آیا «واقعاً در پیشبرد اهداف بخش مسکن موثر عمل می‌کند؟»
  • ارایه گزارش ۲ سوءبرداشت «پرهزینه» درباره «طرح مسکن دولتی» به رئیس‌جمهور؛

    مسکن فقرا برای ثروتمندان

    این هفته – احتمالا روز دوشنبه - اولین جلسه رسمی شورای عالی مسکن در دولت چهاردهم تشکیل می‌شود؛ اما پیش‌از تصمیم‌گیری برای ادامه مسیر قبلی «مسکن‌سازی دولتی» قرار است جزئیات دو سوءبرداشت سیاستگذار از طرح مسکن حمایتی به رئیس‌جمهور ارائه شود. تاکنون تصور دولت این بوده که «فیلترهای ثبت‌نام برای مسکن دولتی»، درست و کامل عمل کرده است و همه «مشمولان قطعی در صف تحویل خانه‌ها»، کم‌درآمد و خانه‌ندار هستند. اما استعلام وضعیت درآمدی و اقتصادی گروهی از همین مشمولان از سامانه‌ پایگاه اطلاعات رفاه خانوارها مشخص کرده است، بیش از ۳۰درصد استعلام‌شده‌ها جزو دهک‌های ۸ به بالا هستند. در کنار این ایراد یعنی «تعهد تخصیص مسکن فقرا به ثروتمندان»، طی این سال‌ها سیاستگذار تصور کرده است «موجودی کل بازار مسکن از تقاضا» کمتر است؛ درحالی‌که برآوردهای رسمی نشان می‌دهد همین حالا موجودی کل حدود ۱۰درصد بیشتر از کل خانوارهاست. هردوی این سوءبرداشت‌ها گذشته از آنکه هزینه‌های نجومی به اصل طرح وارد کرده، دولت را از «مسیر اصلی و درست تامین مسکن برای محرومان» باز داشته است. مسوولان بخش مسکن برای اصلاح مسیر در نظر دارند با هدف «انجام تعهد دولت مقابل فقرای مسکن»، یارانه‌های محدود و منابع بانکی قابل تخصیص را به «زمین اصلی» بیاورند.