ایجاد محیط کاری سالم
ابزار بیشینه کردن نشاط و بهرهوری سازمان
سیدمحمد اعظمینژاد * منبع: Mindtools موسسه فورچون مطابق روال سالانه، به تازگی صد شرکت برتر برای کار در سال ۲۰۱۳ را معرفی کرد. در بررسی امسال ۲۵۹ سازمان مشارکت داشتهاند و بیش از ۲۷۷۰۰۰ نفر از کارکنان در نظرسنجیهای مرتبط در بیش از ۴۵ کشور شرکت و به آن پاسخ دادهاند. نکته اینکه مولفههای مهم این نظرسنجیها عواملی چون اعتبار مدیریت، رضایت شغلی و همدلی در سازمان بوده است. اما بهرهوری بیشتر، کاهش میزان غیبت، افزایش میزان روحیه و انگیزه از مزایای مهم ایجاد یک محیط کاری سالم است. در این نوشتار تلاش خواهد شد، مشخصات محیط کار سالم معرفی و علاوهبر آن راه حلهایی کم هزینه برای ایجاد محیط کاری سالم به عنوان ابزار ارایه شود.
سیدمحمد اعظمینژاد * منبع: Mindtools موسسه فورچون مطابق روال سالانه، به تازگی صد شرکت برتر برای کار در سال 2013 را معرفی کرد. در بررسی امسال 259 سازمان مشارکت داشتهاند و بیش از 277000 نفر از کارکنان در نظرسنجیهای مرتبط در بیش از 45 کشور شرکت و به آن پاسخ دادهاند. نکته اینکه مولفههای مهم این نظرسنجیها عواملی چون اعتبار مدیریت، رضایت شغلی و همدلی در سازمان بوده است. اما بهرهوری بیشتر، کاهش میزان غیبت، افزایش میزان روحیه و انگیزه از مزایای مهم ایجاد یک محیط کاری سالم است. در این نوشتار تلاش خواهد شد، مشخصات محیط کار سالم معرفی و علاوهبر آن راه حلهایی کم هزینه برای ایجاد محیط کاری سالم به عنوان ابزار ارایه شود.
«محیط کار سالم» کجاست؟
تعاریف متنوعی از محیط کار سالم ارایه شده است، اما شاید این تعریف جامعیت داشته باشد: جایی که در آن فرهنگ، فضا و شیوههای سازمانی، محیطی خلق میکند که موجب سلامتی جسمی و روانی کارکنان میشود و در نتیجه آن، بهرهوری سازمانی افزایش مییابد. به این ترتیب ایجاد یک محیط کار سالم، ضرورتی حیاتی برای سازمانها به حساب میآید. محیط کاری سالم، مزایای قابل توجهی به همراه خود دارد. برای مثال:
افزایش روحیه و رضایت شغلی کارکنان
بهبود عملکرد و افزایش بهرهوری
ایجاد بهبود ارتباطات رییس و مرئوس
کاهش میزان غیبت، مرخصیهای استعلاجی و هزینههای درمان
مهمتر از همه مواردی که یاد شد، داشتن محیط کاری سالم، به حفظ و نگهداری بهترین کارکنان در سازمان کمک میکند.
چگونه محیط کاری سالم ایجاد کنیم؟
مطابق با پژوهش انجام شده در سال ۲۰۱۲، پنج عامل اصلی برای داشتن محیط کاری سالم میتوان معرفی کرد:
۱) محیط فیزیکی: ایجاد محیط کاری سالم و ایمن فراتر از فراهم کردن موارد آشکاری چون نظم و آراستگی در محل کار است، این موضوع شامل مواردی چون ایجاد شرایطی برای سلامت روان کارکنان در سازمان میشود.
در محیط کاری خود شروع به قدم زدن کنید و نگاهی واقعی به شرایط موجود در آن داشته باشید. سعی کنید فهرستی از نقاط قابل بهبود برای آنکه بتوانید محیط کاری لذت بخش و انرژیدهندهتر ایجاد کنید، تهیه کنید. اطمینان حاصل کنید که فرآیندهای شما سلامت و ایمنی کارکنان را به مخاطره نمیاندازد. از شرایط مناسب فیزیکی میز، صندلی و کامپیوتر و کلیه امکانات افراد سازمان تقریبا سهم زیادی از زمان کاری از آن استفاده میکند، مطمئن شوید. هرچند که این موضوع پیشپاافتاده به نظر میرسد، اما بسیار مهم است سعی کنید احتمال بروز بیماریها را در محل کار با تشویق کارکنان به رعایت نظافت و بهداشت به حداقل برسانید.
۲) رشد و توسعه: اغلب ما علاقهمند به رشد و توسعه مهارتهای خود در زندگی هستیم. با حمایت و پشتیبانی از کارکنان در این مورد مهم، برای آنها زندگی شادتر و بهرهورتری میسازید. میتوانید با طرح پرسش از کارکنان در این خصوص، بهطور دقیقتری نگرش هر یک از کارکنان خود را در مورد شیوه رشد و توسعه مورد علاقهشان جویا شده و برای آن برنامهریزی کنید. پس از استخراج نیازهای توسعهای کارکنان نیز میتوانید با روشهای متنوعی از قبیل مربیگری، مشاوره و برگزاری دورههای آموزشی، این نیازها را پوشش دهید.
۳) به رسمیت شناختن: هر فردی علاقهمند است برای کار خوبی که در سازمان ارایه میدهد، به رسمیت شناخته شود. بنابراین، هویت دادن به افراد در هنگام ارجاع یا تحویل کارها، بخش مهمی از ایجاد محیط کاری سالم است. برای رسیدن به این هدف میتوانید راهکارهای زیر را انجام دهید:
از جبران خدمت و پاداش دهی منظم به کارکنان در مقابل فعالیتهای خوبی که انجام میدهند، مطمئن شوید. هرگز وزن مهم قدردانی و تشکر را در برابر انجام کارهای خوب کارکنان دست کم نگیرید.
حتی اگر نمیتوانید در میزان جبران خدمات کارکنان خود تاثیر بگذارید(مانند محدودیتهای قانونی)، حداقل اطمینان حاصل کنید بستههای جبران خدمت منصفانهای برای آنها در نظر گرفته شده است.
سعی کنید با همراهی در کنار کارکنان، در لحظات انجام کارهای خوب، آنها را غافلگیر کنید.
۴) مشارکت کارکنان: برنامههای مشارکت کارکنان در اغلب سازمانها، منجر به افزایش روحیه، انگیزش، تعهد و وفاداری در میان کارکنان و در نتیجه بهرهوری سازمان میشود. کارکنان معمولا برای داشتن احساس خوب نسبت بهکار نیاز به سطح معینی از استقلال شخصی دارند. به خاطر داشته باشید یکی از عوامل کلیدی برای دستیابی به رضایت شغلی، این است که کارکنان برای تصمیمگیری، آزادی عمل داشته باشند. برای مشارکت هرچه بیشتر کارکنان از راه حلهای زیر استفاده کنید:
از مدیریت کردن جزییات کار اجتناب کنید. یاد بگیرید که چگونه مسوولیت خود را به افراد تفویض کنید و حس مسوولیتپذیری را به آنها منتقل کنید.
اطمینان حاصل کنید که افراد راههایی مناسب برای ارایه بازخورد به شما را در دسترس دارند.
روشهایی خلاقانه برای مشارکت کارکنان بهکار ببندید.
۵) تعادل زندگی: هر فردی انگیزههای مختلفی در زندگی خود دارد. برخی بلندپرواز هستند و میخواهند به موفقیتهای بزرگ برسند و از اینکه ساعات طولانی در محل کار باشند لذت میبرند. اما بعضی دیگر ترجیح میدهند بیشتر زمان خود را صرف خانواده و دوستان خود کنند. اما همه ما در شرایط کار بیش از حد دچار تنش میشویم. برای کمک به تعادل زندگی میتوانید از راه حلهای زیر کمک بگیرید:
در صورت امکان، در روزهای کاری انعطافپذیری ایجاد کنید. برای مثال یک روز هفته را بهصورت دورکاری برای آنها در نظر بگیرید.
در طول ساعت کاری، زمانهای رسمی استراحت، استفاده از هوای آزاد در نظر بگیرید.
اطمینان حاصل کنید افراد چالشهای کاری را با خود به خانه نمیبرند.
* عضو هیاترییسه کمیته تخصصی توسعه - انجمن مدیریت منابع انسانی ایران
(hrjournalist.blogfa.com)
ارسال نظر