مدیریت ریسک پروژه؛ یک دغدغه اجرایی
مترجم: فریبا ولیزاده مدیریت ریسک در صنعت نفت و گاز و به طور گستردهتر در صنایع انرژی به عنوان یک مفهوم پایدار در نظر گرفته میشود که در جلوگیری از بروز تاخیرها و مشکلات مالی موفق بوده است، اما به طور کلی پروژههای بسیاری از مشکلات مالی و تاخیر در اجرای تعهدات رنج میبرند و این عاملی موثر بر ایجاد اختلال در اقتصاد پروژه است که حتی در مواردی حیات پروژه و ارزش سهام آن را نیز به خطر میاندازد. اغلب این شرکتها فاقد فرآیندهای مناسب و مراحل قانونی مورد نیاز برای مدیریت ریسک نیستند؛ بلکه این شرکتها از فقدان فرهنگ مدیریت ریسک رنج میبرند که عاملی کلیدی در اجرای شیوههای موفق مدیریت ریسک است.
مترجم: فریبا ولیزاده مدیریت ریسک در صنعت نفت و گاز و به طور گستردهتر در صنایع انرژی به عنوان یک مفهوم پایدار در نظر گرفته میشود که در جلوگیری از بروز تاخیرها و مشکلات مالی موفق بوده است، اما به طور کلی پروژههای بسیاری از مشکلات مالی و تاخیر در اجرای تعهدات رنج میبرند و این عاملی موثر بر ایجاد اختلال در اقتصاد پروژه است که حتی در مواردی حیات پروژه و ارزش سهام آن را نیز به خطر میاندازد.
اغلب این شرکتها فاقد فرآیندهای مناسب و مراحل قانونی مورد نیاز برای مدیریت ریسک نیستند؛ بلکه این شرکتها از فقدان فرهنگ مدیریت ریسک رنج میبرند که عاملی کلیدی در اجرای شیوههای موفق مدیریت ریسک است.
مدیریت ریسک از نظر اعضای تیم پروژه تمرینی روی کاغذ بوده و اجرای آن امری به دور از واقعیت بهنظر میآید. در نتیجه این تیمها فرصت تقویت مدیریت پروژه و دستیابی به بهترین نتایج را از دست میدهند. نتایج حاصل از تقویت مدیریت پروژه و کاربرد این اهرم به قرار زیر هستند:
* داشتن یک رویکرد متعادل در خصوص مدیریت مسائل پیچیده و به هم پیوسته در پروژههای عظیم
* اولویت بندی فعالیتها در محیط در حال تغییر، با داشتن رویکردی که از شهود ساده بهتر است و منجر به تسهیل ارتباطات بین گروههای مختلف میشود
* شناسایی شکافها و نقایص علمی و حذف فعالانه این شکافها
* مدیریت ریسک (و نه اجتناب کامل از آن)، آمادگی و توانایی استفاده هوشیارانه از فرصتها
اهمیت مدیریت ریسک پروژه
ما بر این باوریم که مدیریت ریسک ابزاری کلیدی است تا شرکتها به منظور رسیدگی به چالشهای اشاره شده آن را بهکار گیرند. این ابزار شرکتها را در زمینه اجرای موفق و با کیفیت پروژهها یاری میرساند تا به این ترتیب پروژهها در زمان تعیین شده و با بودجه در نظر گرفته شده انجام گیرد و در نهایت انتظارات سهامداران برآورده شود.
اصول مدیریت ریسک پروژه
سراسر زندگی عبارت است از مدیریت ریسک، نه حذف آن.
مدیریت ریسک شامل اجتناب کامل از خطر نیست؛ اما از سویی باعث کاهش انحراف منفی از برنامه و تاکید بر فرصتهای کسبوکار میشود واز سوی دیگر منجر به کاهش میزان ارزش در معرض خطر با توجه به حوادث موجود میشود.
این رویکرد بر پایه تمرکز بر پیشبینی مسائل و فرصتهای بالقوه آتی و یک تصمیمگیری آگاهانه شکل گرفته است:
* اجتناب از ریسک، درک فرصت: انتخاب گزینهای که خطر را از بین میبرد یا فرصت را قطعی میکند.
* کنترل ریسک یا فرصت:کاهش احتمال وقوع ریسک یا تاثیرات ناشی از وقوع آن یا افزایش احتمال پیشامد یک فرصت و تاثیرات ناشی از آن
* پذیرش ریسک یا فرصت: تصمیمگیری درباره اقدام علیه ریسک یا استفاده از فرصتها
* ارزیابی ریسک یا فرصت: اجماع بر سر ریسک یا فرصتی که به خوبی درک نشده است.
برای تصمیمگیری آگاهانه و نتیجهگیری در مورد اقدامات مورد نیاز پیرامون خطرات و فرصتهای پیش آمده، به شناسایی و ارزیابی صحیح آنها نیاز دارید. برای شناسایی خطر لازم است فرهنگی ترویج داده شود که بر اساس آن افراد به بحث در مورد خطر بپردازند. این بحث نه تنها با توجه به مسائل داخلی پروژه و با تمرکز بر جنبههای فنی انجام میگیرد، بلکه در خارج از پروژه شامل حقوق تمام ذینفعان نیز میشود. به منظور ارزیابی ریسک و فرصت لازم است به درک احتمال وقوع و شدت تاثیر آن پرداخته شود تا برآوردی صحیح از سطح خطر و تاثیرات آن بر کسبوکار به عمل آید.
نکته مهم و البته به فراموش سپرده شده در این زمینه، ارزیابی زمان مورد نیاز برای مقابله با ریسک یا استفاده از فرصتها است. ترکیب سطح خطر و زمان مورد نیاز برای مقابله با آن پروژه را قادر میسازد تا به تعریف اولویت مدیریتی برای هر بخش از پروژه بپردازد.
عوامل سازنده مدیریت ریسک پروژه موفق
دستیابی به مدیریت ریسک مناسب در پروژههای توسعهای مستلزم پنج عامل اساسی است: چشمانداز روشن، فرهنگ مدیریت ریسک، سازمانی پایدار، فرآیندهای شفاف و منابع تخصیص یافته.
شرکتها اغلب روشها و ابزارهای مدیریت ریسک را به خوبی تعریف و درک کردهاند، به عنوان مثال، «جنبههای سخت» مدیریت ریسک، اما با این حال هنوز هم بخشهایی هستند که حتی سازمانهای پیشرفته قادر به انجام آن نیستند و «جنبه نرم» مدیریت ریسک محسوب میشود. این بخش شامل مالکیت و مسوولیت، معیارهای خطر مرتبط با عملکرد و اهداف، ارائه مناسب خطر، به رسمیت شناختن عملکردی خطر و نوآوری هستند.
مدیران پروژه موفق همواره از اهمیت مدیریت ریسک به خوبی آگاه هستند، در واقع این امر بخشی از شغل آنها محسوب میشود. اما اکثر مدیران این بینش را ندارند و اغلب به جای پیشگیری از مشکل، بر حل مساله تمرکز میکنند، چون حل مساله همیشه ملموس بوده و ارزش و پاداش شخصی بیشتری دارد؛ بنابراین تمرکز بر جنبه نرم مدیریت ریسک پروژه برای تاکید بر اهمیت آن در شرکت و تهیه پیش نیازهابرای اجرای مدیریت ریسک پروژه موثر و کارآمد، ضروری است.
استفاده از اهرم مدیریت ریسک پروژه برای تصمیمگیری
برای بسیاری از افراد، مدیریت ریسک پروژه فقط یک روند اداری و اجرایی اضافی محسوب میشود. اگر هدف فقط تلاش برای شناسایی و ارزیابی خطر و ارائه یک گزارش نهایی باشد، این دیدگاه درست است و به این ترتیب ارزشها و مزایای کاربرد مدیریت ریسک محدود میشود.
ارزش این ارزیابی زمانی روشن میشود که در جهت کاهش خطر یا درک فرصت بهکار گرفته شود و این خود نیازمند تصمیمگیریهای آگاهانه بر اساس تجزیه و تحلیل هزینه و سود مبتنی بر ارزیابیهای انجام شده و در نهایت انجام اقدامات مناسب در این زمینهاست.
اطلاعات به دست آمده از مدیریت ریسک پروژه میتواند و باید در تصمیمگیریهای حیاتی پروژه مورد استفاده قرار گیرد. در مواردی لازم است نسبت به ایجاد تغییر در محتوا یا محدوده فعالیت یک پروژه تصمیمی بر اساس ریسک یا فرصت موجود گرفته شود، در این شرایط به راحتی میتوانید از طریق یک ساختار و با استفاده از اطلاعات در دسترس حاصل از تحلیل مستمر ریسک، نسبت به تصمیمگیری در ارتباط با انتخاب مناسب ترین گزینه و دلایل انتخاب آن اقدام کنید.
نکات اجرایی
پروژه مدیریت ریسک یک فرآیند تکرار شونده همراه با برنامهریزی مستمر، شناسایی، ارزیابی، برنامهریزی عملیاتی و نظارت و کنترل خطرات و فرصتها است. مدیریت ریسک باید از ارکان فکری اعضای تیم پروژه باشد و در فعالیتهای روزانه آنان به خوبی گنجانده شود، به طوری که مدیریت پروژه را قادر سازد تا با انجام اقدامات لازم به طرز چشمگیری احتمال اتمام به موقع پروژههای سرمایهای را در چارچوب زمانی مورد نظر و بر اساس بودجه تعیین شده افزایش دهند.
ارسال نظر