رابطه بین برنامهریزی بازاریابی و بودجهبندی سالانه
نویسندگان: راسل آبرات، ماریا بفن و جان فورد مترجم: خدایار عبداللهی * اکثر سازمانهای بزرگ یک بودجه سالانه دارند که شامل برنامهها، کنترلها و جنبههای مالی یک کسبوکار است. این شرکتها دارای یک برنامه بازاریابی هستند که برای هدایت رویکردهای سالانهشان به سمت بازارهای خود مورد استفاده قرار میگیرد. در تئوری، این برنامه بازاریابی است که کلیه فعالیتهای برنامه کسب و کار را بهطور کامل یکپارچه میکند که در عمل همیشه چنین نیست. برنامههای بازاریابی و بودجهبندی سالانه دارای یک ارتباط داخلی از بسیاری جهات مانند پیشبینی فروش، سیاست قیمتگذاری، بودجه هزینههای بازاریابی و تخصیص منابع است.
نویسندگان: راسل آبرات، ماریا بفن و جان فورد مترجم: خدایار عبداللهی * اکثر سازمانهای بزرگ یک بودجه سالانه دارند که شامل برنامهها، کنترلها و جنبههای مالی یک کسبوکار است. این شرکتها دارای یک برنامه بازاریابی هستند که برای هدایت رویکردهای سالانهشان به سمت بازارهای خود مورد استفاده قرار میگیرد.
در تئوری، این برنامه بازاریابی است که کلیه فعالیتهای برنامه کسب و کار را بهطور کامل یکپارچه میکند که در عمل همیشه چنین نیست.
برنامههای بازاریابی و بودجهبندی سالانه دارای یک ارتباط داخلی از بسیاری جهات مانند پیشبینی فروش، سیاست قیمتگذاری، بودجه هزینههای بازاریابی و تخصیص منابع است. هدف این مقاله بررسی رابطه بین این دو است:
چالش عمدهای که بسیاری از مدیران بازاریابی و مدیران مالی شرکتها با آن روبهرو هستند طراحی یک سیستم پویا برای تنظیم بودجه است. بودجه بهترین روش برای یک مدیر بازاریابی است تا توجیه کند تمام هزینههای بازاریابی از پایه صفر هر سال برای کارهایی که مورد نیاز است چگونه انجام شود.
بهطور معمول یک همپوشانی کمی بین مناطق وظیفهای مالی و بخش بازاریابی در کسبوکار وجود دارد.
موانع دپارتمانی (بخشی) میتواند مانع کار کارکنان بشود برای اینکه همکاری کنند تا وظیفهای را به انجام برسانند.
اگر تراکنشها و فرآیندهای بین بخش مالی و بخش بازاریابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد، به این مطلب میرسیم که بودجه (مالی) بستگی به پیشبینی فروش و برنامههای بازاریابی بستگی به تجزیه و تحلیل مالی در هزینه، قیمتگذاری و سودآوری دارد. آنچه مسلم است رابطه مهمی است که بین این دو بخش از سازمان وجود
دارد.
بودجه
بودجه برنامهریزی مالی و یک فهرست از تمام هزینههای برنامهریزی شده و درآمدهای سال آینده است. انواع بودجه شامل بودجه فروش، تولید، بازاریابی، پروژه، درآمد و مخارج است. بودجه بازاریابی شامل منابعی است که کسب و کار یا سازمان شما اختصاص به فروش و بازاریابی آن داده است. ما به عمد از اصطلاح منابع استفاده میکنیم، چون یک بودجه بازاریابی شامل زمان و مواد مانند پول نقد است.
برنامهریزی بازاریابی
برنامه بازاریابی یکی از مهمترین خروجیهای فرآیند مدیریت بازاریابی است و میتواند برای هر سازمان مفید باشد.
محققان دریافتهاند همه شرکتها از فرآیند جامع برنامهریزی بازاریابی استفاده نمیکنند. این احتمالا به دلیل این واقعیت است که موانع زیادی برای آمادهسازی و اجرای برنامههای بازاریابی وجود دارد.
خلاصه نتایج مطالعات تجربی در برنامهریزی بازاریابی به شرح زیر است. اول، تعداد کمی شرکت، برنامهریزی جامع و کامل در رابطه با برنامهریزی بازاریابی دارند. دوم، تفاوتهای گستردهای در طبیعت پرسنل مشارکتکننده وجود دارد و درآخر، نتایج نشان میدهد دانش محدودی در مورد شیوههای برنامهریزی بازاریابی وجود دارد.
مطالعات انجام شده در شرکتهای کوچک تاکید میکند که صاحبان کسبوکار رویکردی کاملا متفاوت به برنامهریزی بازاریابی در مقایسه با آنچه نمایش داده شده توسط مدیران بازاریابی حرفهای در شرکتهای بزرگ دارند.
رابطه بین برنامهریزی بازاریابی و بودجهبندی سالانه
بودجه سالانه و هم برنامه بازاریابی، به عنوان یک فرآیند برنامهریزی و کنترل کوتاهمدت استفاده میشوند در جدول زیر مقایسه بین بودجه سالانه و برنامهریزی بازاریابی نشان داده شده است.
سه نکته در مورد رابطه بین برنامهریزی بازاریابی و بودجه سالانه:
۱- کارکنان مالی در ارائه برنامه بازاریابی نقش دارند و کارکنان بازاریابی به بودجه سالانه ورودی (اطلاعات) میدهند. این امر منجر به درجه بالایی از ارتباطات و آگاهی از برنامهها و رویههای اجرای آنها خواهد شد.
۲- سهم بازار یکی از معیارهای کلیدی برای ارزیابی برنامه بازاریابی است که توسط هردو بخش بازاریابی و مالی مورد استفاده قرار
میگیرد.
۳- پیشبینی فروش، اگر چه توسط بخش بازاریابی تهیه میشود، ولی باز هم در راستای اهداف مالی است.
روشن است که بودجه سالانه و برنامه بازاریابی، آمیخته است و باید بخشی از همان پروسه در سازمان باشد.
برنامه بازاریابی باید بخشی از برنامه استراتژیک باشد و باید به آن منابع تخصیص داده شود تا آن را تحقق ببخشد. (کاتلر ۱۹۹۱)
* khodayarabdollahi@yahoo. com
ارسال نظر