سومین غول بزرگ رسانه‌ای جهان

کوشان غلامی

نیوز کورپوریشین که معمولا به اختصار «نیوزکورپ» خوانده می‌شود، سومین شرکت رسانه ای جهان در سال ۲۰۰۸ و سومین شرکت سرگرمی‌در سال ۲۰۰۹ بوده و متعلق به روپرت مرداک، یکی از میلیاردرهای بزرگ جهان است. این شرکت مالک شبکه‌های تلویزیونی اسکای، سایت اینترنتی و شبکه تلویزیونی «مای اسپیس»، شبکه ویدئویی آنلاین هولو، شبکه سرگرمی‌عربی روتانا، بازی‌های سرگرمی‌همراه جامبا، اولین پورتال سرگرمی‌هندوستان با نام «ایندیا»، بزرگترین شبکه معنوی اعتقادی آنلاین (Beliefnet) و گروه رسانه ای فاکس متشکل از فاکس کارتون، فاکس اسپرت، فاکس تی وی، فاکس نیوز و ... است.

فاکس نیوز یک شبکه ماهواره‌ای و خبری کابلی آمریکا متعلق به گروه رسانه ای فاکس است که یکی از پربیننده‌ترین شبکه‌های خبری محسوب می‌شود. در سال ۲۰۰۹ این شبکه برای ۱۰۲ میلیون خانه در آمریکا قابل دسترسی بوده و بینندگان بین‌المللی بسیار زیادی نیز دارد.

نیوزکورپ در سال ۱۹۷۹ به عنوان یک شبکه خبری تاسیس شد. مرداک اولین شبکه ۲۴ ساعته اروپایی به اسم اسکای نیوز در انگلیس را در سال ۱۹۸۹ دایر کرد. او پس از تاسیس «شرکت فیلم‌سازی فاکس قرن بیستم» در سال ۱۹۸۵، در ۳۱ ژانویه ۱۹۹۶ اعلام کرد که قصد دارد یک شبکه ۲۴ ساعته کابلی و ماهواره‌ای در آمریکا نیز راه‌اندازی کند.

روپرت مرداک با تجربه فراوان در راه‌اندازی شبکه‌های خبری ۲۴ ساعته هدف خود را از راه‌اندازی این شبکه ایجاد نیروی چهارم در عرصه رسانه عنوان کرد که توانایی رقابت با سه قدرت مهم آن زمان؛ یعنی CBS، NBC و ABC را داشته باشد و این کار را از طریق خرید شش ایستگاه تلویزیونی انجام داد. البته مساعدت‌های فراوانی نیز به وی شد تا در جهت تحقق اهداف امپریالیسم و گسترش نفوذ رسانه‌ای استکبار قدم بردارد.

در فوریه ۱۹۹۶روپرت مرداک توانست با همکاری «راجر آیلس» مدیر اجرایی NBC که از کار خود کناره‌گیری کرده بود، شبکه فاکس نیوز را راه‌اندازی کند. آیلس نیز در مدت ۵ ماه مقدمات کار را فراهم کرد و برنامه‌های فاکس نیوز برای اولین بار در ۷ اکتبر ۱۹۹۶ به روی آنتن رفت. شرکت فاکس با رشد بسیار سریع خود، در سال بعد درآمدی معادل ۵ میلیون و ششصد هزار دلار داشت، در حالی که سال قبل از آن ۵۵ میلیون دلار ضرر کرده بود.

در آغاز کار فقط ۱۰ میلیون خانه قادر بودند به برنامه‌های فاکس نیوز دسترسی داشته باشند که عمده آنها در نیویورک سیتی و لس آنجلس بودند. به تدریج برنامه‌های فاکس طرفداران زیادی پیدا کرد. دعوت از میهمانان مختلف نیز باب شد و سرعت گزارشگران فاکس نیوز در انتقال و انتشار اخبار بسیار زیاد گردید. کیفیت بالای برنامه‌های فاکس نیوز در شهرت و گسترش این شبکه خبری نقش زیادی داشت.

مرداک همچنین توانست انحصار شبکه کابلی را از تایم وارنر صاحب شرکت‌های شبکه‌های کابلی در نیویورک سیتی بگیرد و در سال ۱۹۹۷ اجازه این کار را گرفت و در سال ۲۰۰۱ در تمام شهر نیویورک گسترش داد.

فاکس نیوز با اینکه در آمریکا واقع بود اما در بسیاری از کشورها، عوامل و کارگزارهایی داشته و به پخش برنامه‌های خود به صورت کابلی و ماهواره‌ای پرداخته و ۱۵ ساعت در روز برنامه زنده داشت. همزمان با گسترش فاکس نیوز، این شبکه اقدام به تاسیس یک ایستگاه رادیویی در سال ۲۰۰۳ تحت عنوان «رادیو فاکس نیوز» نیز کرد. شبکه‌های فاکس نیوز در کشورهای دیگر حتی برنامه‌های محلی نیز پخش می‌کردند. این شبکه در کشورهایی مانند انگلیس، استرالیا، برزیل، ایتالیا، نیوزیلند، کشورهای اسکاندیناوی و ... حضور فعالی داشته و در مجموع در بیش از ۴۰ کشور قابل دسترس بود.

نیوزکورپ همچنین با هدف ایجاد یک مقصد آنلاین برای ناشران متنوع به منظور فروش اخبار به کاربران آی پد و سایر رایانه‌های لوحی، مدتی روی پروژه «آلزیا» متمرکز بود و حدود ۵/۳۱ میلیون دلار نیز در این طرح سرمایه‌گذاری کرد. این پروژه که برای یکی کردن محتوای روزنامه‌های نیوزکورپ با روزنامه‌های ناشران دیگر در نظر گرفته شده بود، بخشی از طرح بلندپروازانه روپرت مرداک، صاحب این امپراتوری رسانه‌ای به منظور کمک به ناشران برای دریافت پول از محتوای آنلاین بود. نیوزکورپ که در سال ۲۰۰۷ شرکت داو جونز ناشر مجله «وال استریت ژورنال» را از آن خود کرده بود، در اوایل سال جاری میلادی نیز ۷۰ میلیون دلار از سهام شبکه سرگرمی‌عربی روتانا را خریداری نمود. این مبلغ که معادل ۹/۹ درصد از سهام روتانا بود، به حضور «نیوز کورپ» در منطقه عرب توسعه بخشید و حوزه پوشش برنامه‌های روتانا را در سایر نقاط جهان گسترده‌تر کرد.

نیوزکورپ‌ در انگلستان‌ شبکه تلویزیونی‌ اسکای‌ و سه‌ روزنامه بزرگ‌ «تایمز»، «ساندی‌ تایمز» و «سان» را دارد و در هند، آمریکای‌ لاتین‌ و هنگ‌کنگ‌ و استرالیا نیز چندین‌ شبکه تلویزیونی‌ را اداره‌ می‌کند و به‌ تازگی‌ شبکه اسکای‌ ایتالیا را نیز در رم‌ راه‌اندازی‌ کرده‌ است.

این شرکت اکنون صاحب‌ یک‌چهارم‌ از کل‌ رسانه‌های‌ شنیداری، دیداری‌ و چاپی‌ جهان‌ است و به‌ واسطه دارا بودن‌ استودیوی‌ فیلم‌سازی‌ کمپانی‌ فاکس‌ قرن‌ بیستم‌ نفوذ زیادی‌ در‌هالیوود دارد. بیش از ۶۴ هزار نفر در سراسر جهان برای این شرکت کار می‌کنند و در سال گذشته میلادی درآمدی بالغ بر ۳۰ میلیارد دلار داشته است.