بحران بزرگ‌ترین تولید کننده تجهیزات پزشکی جهان

کوشان غلامی

شرکت «جانسون اند جانسون» (Johnson & Johnson) یک تولیدکننده بین‌المللی تجهیزات پزشکی و مواد دارویی آمریکایی است که شهرت آن به دلیل قرار داشتن مداوم در بالاترین رتبه شرکت اعتبارسنجی سلامت ملی هریس می‌باشد. این شرکت به عنوان محترم‌ترین شرکت جهان از نظر مجله بارونز شناخته شده و اولین شرکتی است که جایزه سیاست‌گذاری عمومی‌«بنجامین فرانکلین» را از دپارتمان ایالتی آمریکا به خاطر سرمایه گذاری در برنامه‌های آموزشی بین‌المللی دریافت کرده است.

ژوزف جانسون در سال ۱۸۸۶ با همکاری دو برادر خود جیمز و ادوارد، شرکتی با نام «جانسون اند جانسون» یا J&J تاسیس کرد که هدف اصلی آن تولید دارو برای عصر جدید پس از کشف میکروب‌ها بود. این شرکت از همان ابتدا که لوازم آماده پانسمان پزشکی ارائه می‌کرد، اولین تولیدکننده در نوع خود بود و با طراحی وسایلی مانند پنبه‌های جاذب نرم و گازهای پانسمان ضدعفونی شده، به جنگ «قاتل نامرئی» جراحی آن زمان، یعنی میکروب‌های موجود در هوای اتاق عمل رفت.

این پدیده که کمک بسیار زیادی به علم پزشکی کرده بود به قدری تاثیرگذار بود که تا پایان قرن نوزدهم، نام این شرکت مترادف با وسایل استریل و ضدعفونی کننده مورد استفاده در بیمارستان‌ها بود.

در سال ۱۹۱۰ جیمز به جای برادرش رابرت به ریاست شرکت رسید. او به سرعت بازارهای خارجی را هدف قرار داده و در مدت کوتاهی جانسون اند جانسون را به یک شرکت بین‌المللی تبدیل کرد. به‌ این منظور کارخانه‌های جدید تولیدی جانسون اند جانسون در کانادا و انگلستان راه‌اندازی شدند.

در همین زمان شرکت سه محصول پر فروش چسب زخم، کرم و شامپو بچه جانسون را به بازار فرستاد. این محصولات که برای اولین بار در سال ۱۹۲۱ تولید شده بود، به سرعت به پرفروش‌ترین تولیدات جانسون اند جانسون تبدیل گشت.

در سال ۱۹۳۲ فرزند رابرت جانسون که هم نام پدر بوده و دارای درجه ژنرالی در ارتش امریکا بود به ریاست شرکت رسید و از همان زمان خط‌مشی خاصی را برای فعالیت‌های شرکت برگزید. طبق این خط‌مشی شرکت در وهله اول به مشتریان، سپس به کارمندان، در مرحله سوم به جامعه، پس از آن به حفظ محیط زیست و نهایتا به سهامداران خود متعهد بود و اولویت فعالیت‌های خود را با این‌ترتیب رده‌بندی می‌کرد.

ویژگی مهم دیگر ژنرال جانسون اعتقاد شدید وی به عدم تمرکزگرایی بود که نهایتا منجر به خارج شدن فعالیت‌های شرکت جانسون از حالت متمرکز و تقسیم آنها در شرکت‌های متعدد وابسته شد. این رویه تا امروز نیز ادامه داشته و این شرکت را به یکی از بزرگ‌ترین مجموعه‌های پزشکی با بیش از ۲۵۰ زیرمجموعه تبدیل کرده است.

شرکت جانسون اند جانسون در سال ۱۹۸۲ با یک بحران بسیار جدی روبه‌رو شد. در این سال هفت نفر از ساکنان کلان‌شهر شیکاگو در اثر مصرف قرص بسیار پر فروش «تایلینول» ساخت این شرکت به علت مسمومیت با سیانور کشته شدند. حادثه‌ای که به زودی مشخص شد توطئه‌ای بر علیه شرکت جانسون اند جانسون بوده است و به صورت یک کابوس برای این شرکت در آمد. جانسون اند جانسون مجبور شد به سرعت سی و یک میلیون بسته پخش شده این دارو را به ارزش یکصد میلیون دلار از بازار جمع‌آوری کرده و در مورد عدم مصرف این قرص تا مشخص شدن علت بروز حادثه به مردم هشدار داد.

برخورد سریع جانسون اند جانسون در قبول مسوولیت این اتفاق اثر مثبتی در میان مردم بر جای گذاشت، به طوری که با تغییر بسته‌بندی قرص تایلینول و عرضه نوع جدیدی از بسته‌بندی که امکان باز کردن و دوباره بسته‌بندی کردن آن وجود نداشت، دوباره اعتماد مردم به این دارو جلب و این دارو مجددا به پرفروش‌ترین قرص مسکن حاوی استامینوفن در سطح جهان تبدیل شد.

این شرکت از آن زمان زیرمجموعه‌های بسیاری را خریداری کرده که از جمله آنها می‌توان به آزمایشگاه‌های مک نیل، سیلاگ و داروسازی یانسن در اواخر قرن گذشته و شرکت معروف فایزر در سال‌های اخیر اشاره کرد. انتقال فایزر به جانسون ان جانسون در دسامبر سال ۲۰۰۶ انجام شد.

امروزه جانسون اند جانسون دارای بیش از ۱۱۸ هزار کارمند و زیرمجموعه‌هایی در ۱۷۵ کشور جهان است. این شرکت بزرگ‌ترین تولید کننده وسایل تشخیص پزشکی، داروهای OTC، داروهای ژنریک، فرآورده‌های بهداشتی و فرآورده‌های بیمارستانی در سطح دنیا بوده و در سال گذشته میلادی با داشتن درآمد ۶۱ میلیارد دلاری، سود خالصی بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار را از آن خود کرده است.