پردرآمدترین شرکت ارتباطات تلفن همراه جهان

کوشان غلامی

وودافون (Vodafone) یک کمپانی بین‌المللی ارتباطی می‌باشد که در نیوبری انگلستان واقع شده است. این شرکت بزرگ‌ترین کمپانی ارتباطات سیار از لحاظ درآمد بوده و تا پایان ژوئن ۲۰۱۰ با داشتن ۳۴۷ میلیون مشترک، دومین شرکت پرطرفدار مخابراتی پس از «چاینا موبایل» بوده است. وودافون در بیش از ۳۱ کشور فعالیت می‌کند و در ۴۴ کشور دیگر نیز شرکای تجاری دارد. این شرکت ۴۵ درصد سهام «ورایزون وایرلس» که بزرگ‌ترین کمپانی ارتباطات سیار ایالات متحده است را در اختیار دارد. نام وودافون از عبارت Voice Data Fone گرفته شده که برای نشان دادن «بازتاب ارائه خدمات صوتی و تصویری روی تلفن همراه» انتخاب شده است.

بازار اصلی سهام این شرکت در بورس لندن است و در لیست ۱۰۰ شرکت سرمایه‌دار انگلستان (FTSE ۱۰۰) نیز قرار دارد. ارزش جاری سرمایه بازار وودافون حدود ۸۰ میلیارد پوند بوده که آن را به سومین شرکت سهامی‌بزرگ انگلستان تبدیل کرده است. این شرکت در لیست نزدک (NASDAQ) نیز وجود دارد.

در سال ۱۹۸۰ «سر ارنست هریسون»، رییس شرکت راکال‌الکترونیکس، بزرگترین تولیدکننده رادیوهای با تکنولوژی نظامی، ضمن توافقی با «لرد وینستاک» از شرکت جنرال الکتریک از آنها اجازه استفاده تعدادی از تکنولوژی‌های رادیویی نظامی‌GE را گرفت. «گری ونت» سرپرست قسمت رادیوهای نظامی‌راکال، با هدف تبدیل شرکت به یک کمپانی رادیویی تجاری، در آن سال از تجهیزات کارخانه جنرال‌الکتریک در ویرجینیای آمریکا، بازدید کرد.

در سال ۱۹۸۲ مجموعه جدید راکال با نام «شرکت رادیویی استراتژیک راکال» با مدیریت ونت توانست امتیاز یکی از دو شبکه تلفن همراه انگلستان را دریافت کند. این زیرمجموعه که ۸۰ درصد آن را راکال در اختیار داشت، ۱۵ درصد متعلق به میلیکام و ۵ درصد دیگر از آن شرکت‌هامبروس تکنولوژی بود، شبکه «راکال وودافون» را راه‌اندازی کرد.

شرکت وودافون در سال ۱۹۸۵ از شرکت اصلی جدا شد و نام شرکت رادیویی استراتژیک نیز به «گروه راکال تلکام» تغییر یافت. در دسامبر ۱۹۸۶ شرکت راکال بخشی از سهام وودافون را به مبلغ ۱۱۰ میلیون پوند خریداری کرد و تا سال ۱۹۸۸ مالک حدود ۲۰ درصد از سهام آن بود، ولی در سپتامبر ۱۹۹۱ گروه وودافون مجددا‌ از راکال جدا شد و به عنوان یک شرکت مستقل به کار خود ادامه داد.

در ژوئیه سال ۱۹۹۶ وودافون که بخشی از شرکت تاکلند را در اختیار داشت، مابقی آن را خریداری کرد و در نوامبر همان سال با مبلغ ۷۷ میلیون دلار، شرکت «پیپلز فونز» که با داشتن ۱۸۱ نمایندگی، مشتریان زیادی داشت از آن خود کرد. همچنین ۸۰ درصد شرکت آستک را نیز خرید.وودافون در سال ۱۹۹۷ لوگوی معروف خود را معرفی کرد. این لوگو که از یک علامت نقل قول درون یک دایره تشکیل شده، برای ترغیب مشتریان به مکالمه طراحی شده است.در ۲۹ ژوئن ۱۹۹۹ خرید شرکت «ایرتاچ» توسط وودافون به پایان رسید و نام آن به «وودافون ایرتاچ» تغییر یافت. در سپتامبر آن سال وودافون با ادغام شرکت تجهیزات بیسیم خود در آمریکا با شرکت بل آتلانتیک متعلق به ورایزون وایرلس موافقت کرد که این قرارداد در ۴ آوریل ۲۰۰۰ منعقد گردید.نام این شرکت در ۲۸ ژوئیه ۲۰۰۰ مجددا‌ به گروه وودافون بازگشت و در آوریل سال بعد، اولین ارتباط نسل سوم ارتباطی این شرکت در شبکه ۳G وودافون در انگلستان برقرار گردید.گسترش این شرکت در سال ۲۰۰۱ نیز با ورود به ایرلند و خریداری شرکت ایرسل و تغییرنام آن به «وودافون ایرلند» ادامه یافت و همچنین اولین معرفی کننده تلفن‌های همراه دوربین‌دار در ژاپن، یعنی جی-فون که سومین اپراتور بزرگ این کشور بود را از آن خود کرد.در ۱۷ دسامبر ۲۰۰۱ وودافون ضمن قرارداد با TDC شبکه موبایل دانمارک، به معرفی مفهوم «شبکه‌های مشترک» پرداخت. این مفهوم جدید شامل معرفی سرویس‌های بین‌المللی وودافون به بازار محلی، بدون نیاز به سرمایه‌گذاری توسط این شرکت بود. این روش به وودافون کمک می‌کرد تا در کشورهایی که هنوز وارد نشده نیز به توسعه نام و خدمات شرکت خود بپردازد.در سال‌های اخیر نیز این شرکت به گسترش فعالیت‌های خود در کشورهایی از جمله اسپانیا، صربستان، مقدونیه، جزایر فارو، روسیه، ارمنستان، ترکمنستان، اوکراین، ازبکستان، لوکزامبورگ، غنا، لیبی، امارات، قطر، ترکیه و بلژیک پرداخته است و همکاری خود با ورایزون آمریکا را نیز مستحکم تر کرده است.وودافون اکنون حدود ۷۹ هزار کارمند در سراسر جهان داشته و در سال جاری میلادی با داشتن درآمدی بالغ بر ۴۴ میلیارد پوند، بیش از ۸ میلیارد پوند سود به دست آورده است.