امپراتور کار آفرینی(49)

نویسنده: پیتر جونز

مترجم: غلامرضا کیامهر

باید به سرمایه‌گذار ثابت کنید که در راه رسیدن به مقصود سال‌ها تلاش و فداکاری کرده و آماده هستید چنانچه نیاز باشد دست به فداکاری‌های بیشتری بزنید. شما ممکن است خانه مسکونی خود را فروخته و مدت چند سال بدون هر گونه درآمدی، پول آن را صرف انجام مطالعات بازار درباره حاصل ایده خود کرده باشید. شما ممکن است در راه رسیدن به مقصود از پذیرش یک شغل نان و آب‌دار که در جایی به شما پیشنهاد شده چشم پوشیده و هم خود را صرف رسیدن به هدفی کرده‌اید که سال‌ها آرزوی رسیدن به آن را داشته‌اید. پس اگر همه این تلاش‌ها و فداکاری‌ها درباره شما مصداق پیدا می‌کند، آنها را با زبانی رسا برای سرمایه‌گذار فرضی توضیح دهید و از این طریق روح و قلب او را به سود ایده خود به تسخیر درآورده‌اید. با تاکید هر چه تمام‌تر به سرمایه‌گذار بگویید که به هیچ وجه قصد دست کشیدن از ایده خود را ندارید و از همکاری او برای سرمایه‌گذاری روی آن ایده استقبال می‌کنید.

شخصیت عامل مهمی برای تاثیرگذاری روی سرمایه‌گذاران است، چون یک سرمایه‌گذار قبل از هر چیز می‌خواهد اطمینان حاصل کند که با یک آدم با شخصیت طرف است و می‌تواند سرمایه خود را برای کار در اختیار او گذارد. منظورم از بیان چنین مطلبی این نیست که بگویم من در تصمیم‌گیری‌های مربوط به سرمایه‌گذاری فقط روی شخصیت ظاهری افراد حساب باز کرده‌ام. اتفاقا در بسیاری موارد ایده‌هایی بسیار عالی از سوی افرادی که چندان دوست داشتنی نبوده‌اند به من پیشنهاد شده و من سرمایه‌گذاری روی آنها را پذیرفته‌ام، اما باز هم بر این باورم که شخصیت صاحب ایده برای جلب‌نظر سرمایه‌گذار عاملی بسیار تعیین‌کننده است. در حوزه کسب‌و‌کار من هم افرادی بوده و هستند که ممکن است من علاقه‌ای به حشرو نشر خصوصی با آنها نداشته باشم، اما وجود آن افراد برای شرکت من بسیار مفید فایده بوده است. بنابراین علایق شخصی نباید در اموری که به کسب‌و‌کار مربوط می‌شود دخالت داده شود، ضمن آنکه هیچ کارآفرینی نباید انتظار داشته باشد تمامی همکاران او از یک قشر اجتماعی مطلوب او بوده و دارای خلق و خو و شخصیتی مشابه باشند. این هنر یک کارآفرین است که بتواند افراد متفاوت، اما مفید و ثمربخش برای کسب‌و‌کارش را جذب و آنها را مدیریت کند.

یک سرمایه‌گذار خوب

حالا فرض می‌کنیم شما بعد از این در و آن در زدن‌ها و تلاش‌های زیاد توانسته‌اید کسی را پیدا کنید که حاضر است پول لازم را برای شروع کسب‌و‌کاری که در نظر دارید در اختیار شما قرار دهد. بله، بدون شک این موفقیت بزرگی است، اما این تنها یک روی سکه است. روی دیگر سکه این است که ببینید آیا این سرمایه‌گذار برای همکاری با شما فرد مناسبی هست یا اینکه شما با انتخاب او به عنوان سرمایه‌گذار دارید بزرگ‌ترین اشتباه زندگی خود را مرتکب می‌شوید. پس برای پرهیز از ارتکاب چنین اشتباهی، با همه استیصالی که برای تامین سرمایه به آن دچار شده‌اید، باید مدتی را صرف تحقیق درباره فردی کنید که می‌خواهد با سرمایه خود شریک کسب‌و‌کار شما شود. این درست مثل آن است که شما حاضر نباشید سوئیچ خودرو یا کلید در خانه خود را به کسی که شناختی از او ندارید، بدهید.

فراموش نکنید که شما می‌خواهید با خانم یا آقایی شریک شوید که می‌خواهد تا زمان بازگشت سرمایه‌اش مدت چند سال با شما دمخور باشد و شما ناچار هستید به نظرات او هم در کسب‌و‌کار خود توجه نشان دهید. پس بدون کسب شناخت کافی از آن فرد، هیچ قراردادی را با او امضا نکنید. چون در پشت این شتابزدگی ممکن است ریسک‌های بزرگی نهفته باشد. این درست به مثابه آن است که شاید ندیده و نشناخته دست فردی را در کوچه و خیابان بگیرید و به خانه خود بیاورید و اختیار امور خانه خود را به دست او بدهید. آیا می‌دانید چه اتفاقی خواهد افتاد؟

آن فرد بعد از به دست گرفتن اختیار خانه شروع به امر و نهی کردن به شما می‌کند. به شما دستور می‌دهد ظرف‌های آشپزخانه را بشویید. رختخوابش را تمیز و مرتب کنید. صبح‌ها چه ساعتی از خواب بیدار شوید و شب‌ها چه موقع بخوابید. من که شخصا تحمل چنین وضعیتی را ندارم. یادم می‌آید زمانی که برای تاسیس شرکت «Generation Telecom» دنبال سرمایه‌گذار می‌گشتم، به دلیل حوصله و دقتی که در این زمینه به خرج دادم کسی را پیدا کردم که اهل دوز و کلک و امر و نهی کردن نبود و بی‌ آنکه برای من دردسر و مزاحمتی ایجاد کند، سرمایه‌اش را در کسب‌و‌کار من به کار انداخت و سود خوبی هم از آن سرمایه‌گذاری به دست آورد و زمانی هم که من آن شرکت را به کسان دیگری واگذار کردم، او هم سرمایه‌اش را گرفت و به سراغ کار خود رفت. پس شما هم در جست‌و‌جوی سرمایه‌گذاری باشید که برای کسب‌و‌کار شما ارزش افزوده ایجاد کند. روابط خوبی با آدم‌های سرشناس و محترم داشته باشد و شما از ناحیه او احساس آرامش خاطر کنید.

به نظر من یک کارآفرین زمانی موفق خواهد شد که قبل از انتخاب شرکت سرمایه‌گذار، برای خود مصونیت‌های لازم را در برابر خطرات احتمالی ایجاد کند.

مشکل فقط سرمایه نیست

بعضی از کارآفرینان به اشتباه تصور می‌کنند که مشکل اصلی و اساسی آنها برای راه انداختن کسب‌و‌کار فقط تامین سرمایه است و اگر سرمایه موردنیاز تامین شود، دیگر همه کارها روبه‌راه خواهد شد. در حالی که چنین نیست و بعد از تامین سرمایه، مرحله جدی کار تازه شروع خواهد شد. مهم‌ترین کار شما در این مرحله تهیه نقشه راه کسب‌و‌کار است که باید جزئیات آن را با کسی که حاضر به سرمایه‌گذاری در آن شده، در میان گذارید و روابط خوب و سازنده‌ای با او برقرار سازید. فراموش نکنید چنانچه در این مرحله کمترین سوء‌ظن و بدگمانی در هر یک از شما نسبت به طرف دیگر به وجود آید، روابط میان شما به شدت خدشه‌دار شده و بروز چنین وضعیتی می‌تواند به کسب‌و‌کار شما آسیب جدی وارد سازد. بنابراین برای پرهیز از به مخاطره افتادن روابط شما با سرمایه‌گذار باید با او رفتاری کاملا صادقانه و صمیمانه داشته باشید.