امپراتور کار آفرینی(42)

نویسنده: پیتر جونز

مترجم: غلامرضا کیامهر

چند نکته مهم برای سرمایه‌گذاری:

۱ - بازار روبه‌رشد

یک ایده‌ کارآفرینی قوی و پرجاذبه در یک بازار روبه‌رشد که درجه ریسک آن پایین یا در سطح حداقل باشد، می‌تواند صاحبان سرمایه و تامین‌کنندگان منابع مالی را به سوی خود جلب کند. در واقع هنگام اخذ تصمیم برای ورود به یک بازار به سرعت روبه‌رشد باید درجه ریسک و آسیب‌پذیری آن که شامل نحوه عمل رقبای حاضر در بازار هم هست، به دقت مورد بررسی قرار گیرد. ۲ - درجه تخصصی سرمایه‌گذار

آیا شما در زمینه‌ای که قصد سرمایه‌گذاری دارید، از تخصص لازم برخوردارید؟ خود من در سال ۱۹۹۸ هنگام تاسیس شرکت (TELECOMS GROUP) به قدر کافی دارای شناخت از مسائل آن کسب و کار بودم. ما با ورود به حوزه توزیع و پخش یک محصول خاص از تجهیزات مربوط به تلفن‌های موبایل، می‌خواستیم خود را به عنوان شرکتی متخصص و دارای برند در ارتباط با آن محصول به بازار معرفی کنیم و موفق هم شدیم. استراتژی ارزش افزوده که ما با چنان رویکردی برای شرکت خود انتخاب کردیم، عنصر اصلی رشد سریع ما در آن حوزه کسب و کار بود. به عبارت دیگر؛ ما با این کار دست به ساختارشکنی زدیم.

۳ - انتخاب بازار مناسب

از خود بپرسید آیا می‌توانید انگشت روی بازاری بگذارید که بیش از شما کس دیگری به سراغ آن نرفته باشد؟ این کاری بود که من به هنگام تامین شرکت(GENERAL TELECOM) با تمرکز روی شبکه خطوط ریلی کشور انجام دادم و با صرف انرژی زیاد توانستم ۵۰ درصد از آن بازار را به دست آورم.

کار آفرینان بزرگ (Tycoons) همواره خوب نشانه‌گیری می‌کنند و درست به هدف می‌زنند. با این همه کارآفرینان جزئیات هدفی را که نشانه‌گیری کرده‌اند، خوب مورد بررسی قرار می‌دهند، خود من چند سال بعد از ورود به کسب‌وکار ارتباطات برای آن که به رشدی سریع‌تر از رقبایم دست یابم، یک شریک صاحب سرمایه برای خود انتخاب کردم، چون رسیدن به چنان هدفی به منابع مالی بیشتری نیاز داشت. من شناخت کافی از چند و چون و حجم و اندازه‌ بازار آن کسب‌وکار داشتم و مشتریان آن بازار را هم به خوبی می‌شناختم.

به همین سبب، پیدا کردن شریک مالی برای سرمایه‌گذاری مشترک برایم کار دشواری نبود. ما با این اقدام به رشدی که هدف‌گذاری کرده بودیم دست یافتیم و در یک بازی برد-برد سودی افزون بر ۲۰ درصد به دست آوردیم.

۴ - طول عمر بازار

موضوع مهم دیگری که در ارتباط با سرمایه‌گذاری روی یک ایده کارآفرینی باید مورد توجه قرار گیرد، طول عمر بازاری است که برای آن محصول یا خدمات وجود خواهد داشت. ممکن است در حال حاضر بازار رو به رشدی برای محصول ایده مورد نظر وجود داشته باشد؛ اما باید دید که آن روند رو به رشد تا چه مدتی ادامه خواهد یافت و آیا این روند درازمدت خواهد بود. حالت دوم این است که در حال حاضر بازار رو به رشدی برای آن محصول یا خدمات وجود ندارد. در چنین حالتی چنانچه شما قصد سرمایه‌گذاری روی آن ایده را داشته باشید، باید اطمینان حاصل کنید که می‌توانید با به دست آوردن سهم قابل ملاحظه‌ای از بازار که در دست رقبای شما است یک بازار رو به رشد برای محصول یا خدمات پیدا خواهید کرد. آیا راه میان‌بری برای دستیابی به چنین بازاری برای شما وجود دارد؟ سوال دیگری که باید پاسخ آن را برای خود روشن کنید این است که آیا در صورت ورود به این بازار می‌توانید در آینده محصولات یا خدمات اضافی هم به مشتریان خود بفروشید. این موضوعی است که کارآفرینان موفق همواره به آن توجه نشان داده‌اند. آنها می‌دانند که هزینه نگهداری مشتریان موجود به مراتب کمتر از هزینه جلب مشتریان جدید برای محصولات و خدماتشان است.

موضوع مهم دیگری که باید در کانون توجه شما قرار گیرد، این است که آیا در صورت لزوم امکان واگذاری امتیاز (لیسانس) تولید محصول یا خدمات مورد نظر شما به دیگران وجود دارد. روشن شدن این موضوع از آن جهت مهم است که گاهی اوقات عملی ساختن یک ایده کارآفرینی برای دستیابی به سود مورد نظر به صرف سرمایه سنگین نیاز دارد. در چنین شرایطی حرفه و صلاح شما ایجاب می‌کند که امتیاز اجرایی کردن ایده خود را به سازنده‌ای که می‌تواند آن محصول را تحت لیسانس شما تولید کند و در شبکه توزیع قرار دهد واگذار کنید. شما با این اقدام خواهید توانست با سود حاصل از واگذاری حق امتیاز، منابع لازم را برای عملی ساختن سایر ایده‌های خود تامین یا سرمایه‌ کافی برای تولید و توزیع آن محصول در آینده را تهیه کنید، بنابراین شما در مقام یک کارآفرین هوشمند و آینده‌نگر به منظور ورود به یک بازار جدید باید پیشاپیش چند نکته مهم را به شرحی که خواهد آمد مد نظر قرار داده و نسبت به هر کدام اطلاعات لازم را به دست آورید:

۱ - طرح‌های مالی روشن و دقیق- آیا محاسبات دقیقی در خصوص میزان سرمایه‌ مورد نیاز برای شروع یک کسب‌وکار جدید به نحوی که هم تامین‌کننده درآمد برای شما و هم هزینه‌های جاری باشد، انجام داده‌اید؟

۲ - مطالعات بازار- آیا بررسی کرده‌اید که بدانید چه کسانی خریدار محصول یا خدمات تولیدی شما خواهند بود و چه انگیزه‌ای آنها را به خرید محصول یا خدمات شما تشویق خواهد کرد؟

۳ - متدهای رقبا- آیا اطلاعات کافی و دقیق از تهدیداتی که از ناحیه رقبا متوجه کسب و کار شما خواهد شد به دست آورده‌اید؟ حتی اگر در حال حاضر رقیبی برای شما در بازار وجود نداشته باشد، در صورت پیدا شدن سر و کله رقیب شما چه طرح و نقشه‌ای برای خنثی‌سازی تهدیدات آن تهیه کرده‌اید؟

۴ - آیا اقدامات قانونی برای ثبت و حمایت از برند خود انجام داده‌اید؟

۵ - شناخت بازارهای هدف- آیا بازارهای هدف محصول یا خدمات تولیدی خود را به درستی شناسایی کرده‌اید؟

۶ - نیروی انسانی- آیا درباره ترکیب نیروی انسانی مورد نیاز کسب و کار خود و تخصص‌ها و مهارت‌هایی که باید داشته باشند، بررسی‌های لازم را انجام داده‌اید و طرحی برای تیم مدیریتی این کسب و کار تهیه کرده‌اید؟