صدمین میلیاردر دنیا از سامسونگ می‌آید

الهام جوادی

لی کان هی رییس و مدیرعامل گروه بزرگ سامسونگ، با ثروت ۲/۷ میلیارد دلار صدمین میلیاردر جهان است. او پسر موسس گروه سامسونگ، لی‌بیونگ چول است و ثروت اولیه خود را از پدرش به ارث برده، ولی برای میلیاردر شدن تلاش فراوانی کرده است، گرچه او سومین فرزند پسر موسس بود، اما پدرش نسبت به دو فرزند اولش اعتماد نداشت. او می‌خواست کسب و کار را به دست لی کان هی بسپارد، اما این کار به زمان نیاز داشت و تا دهه ۱۹۸۰ به طول انجامید تا تنش‌های پدید آمده کمتر شود.

لی بیونگ چول (۱۹۱۰-۱۹۸۷) موسس گروه سامسونگ بود. او فرزند یک خانواده زمین دار ثروتمند بود و از ثروتی که برایش به ارث گذاشته شده بود یک آسیاب برنج خرید. این کار آنچنان موفقیت آمیز نبود و بیونگ چول تصمیم گرفت کسب‌وکاری را با کامیون‌های بارکش در داگو شروع کند. او به دانشگاه واسدا در توکیو رفت، ولی تحصیلات خود را رها کرد. بعد از یک دهه سامسونگ آسیاب‌های آرد و محصولات شیرینی پزی تولید می‌کرد و بعد از آن با رشدی بسیار سریع با مشارکت عده بیشتری اداره گردید و به یکی از ۱۰ شرکت بزرگ کره تبدیل شد. او شرکت سامسونگ را در سال ۱۹۳۸ تاسیس کرد.

از سال ۱۹۵۸ سامسونگ رو به ترقی، شروع به گسترش به صنایع دیگر از قبیل کشتی سازی، تولید مواد شیمیایی، رسانه، امور مالی و حسابداری کرد. در سال ۱۹۶۹ شرکت سامسونگ الکترونیک در گروه سامسونگ متولد شد و کار اصلی آن تولید لوازم الکترونیکی از قبیل تلویزیون، ماشین‌حساب، یخچال، کولر و ماشین لباسشویی بود. سامسونگ در زبان کره‌ای به معنای «سه ستاره» می‌باشد. این شرکت در دهه ۱۹۷۰با سرمایه‌‌گذاری در صنایع سنگین، صنایع شیمیایی و پتروشیمی و ساخت کشتی، راه صنعتی شدن را در پیش گرفت. دهه ۱۹۷۰ دهه توسعه شرکت سامسونگ بود و شرکت‌های صنایع سنگین، پتروشیمی، کشتی سازی و صنایع دقیق سامسونگ تاسیس و اولین صادرات صنایع الکترونیک از سوی سامسونگ الکترونیک صورت گرفت. محصولات این شرکت در دهه ۱۹۸۰ توانست به بازارهای جهانی راه یابد.

لی کان هی در ۹ ژانویه سال ۱۹۴۲ در داگو در کره جنوبی متولد شد. او به دانشگاه واسدا در توکیو رفت و در سال ۱۹۶۵ از این دانشگاه مدرک اقتصاد گرفت. کان هی سپس به دانشگاه جورج واشنگتن در آمریکا رفت تا در رشته MBA به تحصیل بپردازد، اما او این دانشگاه را بدون دریافت مدرک تحصیلی در این رشته به اتمام رساند. او در سال ۲۰۰۰ از دانشگاه ملی سئول مدرک دکترای افتخاری در اقتصاد و در سال ۲۰۰۵ نیز از دپارتمان فلسفه مدرک دکترای افتخاری دریافت کرده است. وی در سال ۱۹۶۶ به عضویت کمیته بین‌المللی المپیک درآمد و در سال ۲۰۰۵ نیز به عنوان رییس افتخاری کمیته ملی المپیک کره انتخاب شد. لی در سال ۱۹۷۸ میلادی نایب رییس شرکت سامسونگ شد و در سال ۱۹۸۷ پس از فوت پدرش رهبری سامسونگ را به دست گرفت. لی کان هی در آوریل سال ۲۰۰۸ از مقام خود استعفا داد. دلیل این‌کار اتهامات و شایعاتی مبنی بر فرار مالیاتی بود که برای وی مشکلاتی را به همراه داشت، البته لی در مارس ۲۰۱۰ پس از ترک ۳۲ ماهه فعالیت‌اش دوباره به راس اداره این شرکت بازگشت تا همچنان سکاندار گروه بزرگ سامسونگ باشد.

لی در سال ۱۹۹۶ به ریاست انجمن کشتی کره برگزیده شد. او در سال ۱۹۹۸ مدیرعامل سامسونگ الکترونیکز، یکی از زیرمجموعه‌های بزرگ گروه سامسونگ و رییس کل گروه سامسونگ شد.

لی کان هی در مصاحبه‌ای بیان کرده بود که مفتخر است که سامسونگ خلاق‌ترین و باهوش‌ترین افراد کره جنوبی را جذب کرده است. وی سپس افزود که این شرکت هدف جدید دارد و آن جذب افراد با استعداد از سرتاسر جهان است تا تضمین کند سامسونگ همچنان در صدر شرکت‌های برتر دنیا باقی بماند. لی کان هی قادر است به سه زبان کره‌ای، انگلیسی و ژاپنی صحبت کند. او با‌هانگ‌راهویی، یکی از زنان ثروتمند کره جنوبی و مدیر اجرایی بنیاد «هوآم» ازدواج کرد و ثمره این ازدواج سه فرزند دختر و یک پسر است. پسر او اکنون معاون رییس شرکت سامسونگ الکترونیک و بزرگ‌ترین دخترش معاون رییس شرکت صنایع «چیل» است. جنازه دختر کوچک هی، «لی یون هیونگ» که دانش‌آموخته دانشگاه «زنان اوها» و نیویورک بود، در ۱۸ نوامبر سال ۲۰۰۵ میلادی در آپارتمانی در منهتن پیدا شد و به گفته کارشناسان، هیونگ اقدام به خودکشی کرده است.

دیگر برادر و خواهرهای هی و فرزندانشان نیز مسوولیت‌های اجرایی در گروه‌های تجاری اصلی کره جنوبی را عهده‌دار هستند.