ثروتی بی‌انتها چون آمازون

الهام جوادی

جفری بزوس، غول فروشگاه‌های اینترنتی دنیا، بنیانگذار، رییس و مدیر عامل شرکت آمازون، amazon.com، است. این میلیاردر جوان با ثروت ۸/۶ میلیارد دلاری شصت و هشتمین ثروتمند دنیا است. بزوس متولد ۱۲ ژانویه سال ۱۹۶۴ در آلبوکرک در نیومکزیکو است. مادر بزوس در هنگام تولد او بسیار جوان بود. ازدواج او با پدر بزوس تنها کمی بیش از یک سال ادامه پیدا کرد و زمانی که بزوس ۵ ساله بود، مجددا با فردی به نام میگوئل بزوس ازدواج کرد. این خانواده پس از ازدواج به هوستن در تگزاس نقل مکان کردند. جفری در همان سنین علاقه شدیدی به علوم مختلف نشان می‌داد و گاراژ والدین خود را به آزمایشگاهی برای پروژه‌های علمی خود تبدیل کرده بود. کمی بعد خانواده بزوس به میامی در فلوریدا، جایی که جفری به دبیرستان میامی پالمتو رفت، نقل‌مکان کردند. جفری در دوران دبیرستان به کامپیوتر علاقه‌مند شد. جفری بزوس برای تحصیل در رشته فیزیک به دانشگاه پرینستون رفت؛ اما خیلی زود به رشته‌ای که همیشه عاشق آن بود تغییر مسیر داد و با افتخار زیاد از رشته علوم کامپیوتر و مهندسی برق فارغ‌التحصیل شد.

بزوس پس از فارغ‌التحصیلی برای کار در حوزه علوم کامپیوتر به وال استریت رفت. او سپس به منظور ایجاد شبکه‌ای برای تجارت بین‌المللی برای شرکتی به نام فیتل مشغول به کار شد، سپس به شرکت بنکرز تراست رفت. بزوس به توسعه سیستم‌های کامپیوتری این شرکت کمک کرد و در سال ۱۹۹۰ جوان‌ترین نایب‌رییس این شرکت شد. جفری بزوس کمی بعد و طی سال‌های ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۴ در شرکت شاو در زمینه علوم کامپیوتر مشغول به کار شد. این شرکت در زمینه به‌کارگیری علوم کامپیوتر در بازار سهام تخصص داشت و بزوس به این شرکت در ایجاد صندوق پوشش سرمایه بسیار پیچیده و فنی در وال استریت کمک کرد. بزوس همزمان با کار در شرکت شاو با همسرش مکنزی آشنا شد. جفری بزوس در سال ۲۰۰۴ با مشاهده افزایش نرخ فوق‌العاده در استفاده از اینترنت، متوجه فرصتی برای ورود به حوزه جدیدی از تجارت شد. او از این فرصت غافل نشد و به‌سرعت شروع به سنجش گزینه‌های موجود کرد. کتاب‌ها محصولاتی بودند که برای آنها هیچ کاتالوگ سفارش از طریق پست الکترونیک وجود نداشت. به‌همین دلیل بزوس به کنوانسیون فروشندگان کتاب آمریکا پیوست تا همه چیز را درباره تجارت کتاب بیاموزد. او متوجه شد تمام آنچه که برای این کار لازم داشت، فضایی در اینترنت بود که خریداران کتاب بتوانند در لیست کتاب‌های موجود جست‌وجو کرده و کتاب‌های مورد نظر خود را مستقیما سفارش دهند. کارفرمایان بزوس این ایده او را پس زدند و او به تنهایی وارد این کسب‌وکار شد.

بزوس به همراه همسرش به سیاتل نقل مکان کرد؛ سیاتل جایی بود که آنها به عمده فروش کتاب «اینگرام» که بزوس برای پروژه اش نیاز داشت، دسترسی داشتند. آنها نام شرکت را با الهام از درازای رود به ظاهر بی‌انتهای آمازون، برای نشان دادن بی‌شمار بودن شعبه‌های این شرکت انتخاب کردند. بزوس و همسرش کسب‌وکار خود را در یک خانه دو خوابه و در گاراژ خانه خود شروع کردند و در سال ۱۹۹۴ شرکت آمازون را راه‌اندازی کردند. بزوس در زمان راه‌اندازی آزمایشی سایت خود از ۳۰۰ نفر خواست تا آن را امتحان کنند. کد برنامه‌نویسی‌ای که او نوشته بود برای بسیاری از کامپیوترهای مختلف کار می‌کرد. بزوس نهایتا در ۱۶ جولای ۱۹۹۵ وب سایت خود را برای کل جهان فعال کرد. آمازون با تبلیغات دهان به دهان و بدون هیچ تبلیغات رسمی، تنها طی ۳۰ روز توانست کتاب‌هایی به تمام ۵۰ ایالت آمریکا و همچنین ۴۵ کشور در دنیا بفروشد و تا سپتامبر ۱۹۹۵ این فروشگاه اینترنتی به فروش ۲۰۰۰۰ دلار در هفته دست یافت. بزوس و تیمش همچنان به بهبود سایت و معرفی قابلیت‌های جدید برای آن ادامه داده‌اند.

بزوس در آغاز کار به سرمایه‌گذاران شرکت گفته بود که ۷۰ درصد احتمال دارد که سرمایه‌شان را از دست بدهند؛ اما والدین او باز‌هم مبلغ ۳۰۰ هزار دلار به او کمک کردند و به عنوان مالکان تنها ۶ درصد از شرکت میلیاردر شدند. آمازون بعدها به حوزه‌های دیگری چون فروش آلبوم‌های موسیقی، ویدئو، اسباب‌بازی، قطعات الکترونیک، لباس و غیره نیز وارد شد.

کار بزوس در آمازون نهایتا باعث شد که او تبدیل به یکی از کارآفرینان بسیار مشهور در صنعت دات-کام شود. او به خاطر توجه به جزئیات فرآیند کسب‌وکار شهرت دارد. بزوس مدیری است که می‌خواهد درباره همه چیز از لحظه بسته شدن قرار داد تا تحویل محصول اطلاع داشته باشد. جف بزوس و همسرش در حال حاضر در شمال سیاتل زندگی می‌کنند و ۴ فرزند دارند. آنها بیشتر وقت خود را به فعالیت‌های خیرخواهانه اختصاص داده‌اند.