مترجم: محمدجعفر نظری

بخش دوم و پایانی

به خاطر ساختار هزینه‌ای مختلف مخازن ابری مزایای آنها ممکن است در ابتدا برای مدیران قابل درک نباشد و همانند مخازن سنتی پنداشته شود، اما یک مقایسه جامع باید چند عنصر را در مدیریت هزینه‌ها در نظر بگیرد که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: ۱. سرمایه‌گذاری اولیه: با استفاده از ذخیره‌سازی ابری شما از هزینه‌هایی که به صورت سنتی برای خرید سیستم‌های ذخیره‌سازی سنتی تحمیل می‌شد نجات می‌یابید. ۲. کارآیی: برخلاف ذخیره‌سازی سنتی ذخیره‌سازی ابری از صددرصد ظرفیت خود استفاده می‌کند و شما تنها به میزانی هزینه می‌کنید که واقعا آن ظرفیت را برای ذخیره‌سازی داده‌ها مورد استفاده قرار داده‌ باشید. ۳. هزینه‌های مرکز داده‌ها: وسایل ذخیره‌سازی فیزیکی از برق استفاده می‌کنند. نیازمند خنک‌سازی هستند و در مرکز داده‌های شما جا اشغال می‌کنند. ابرهای عمومی و ترکیبی این هزینه‌ها را به سازمان تحمیل نمی‌کنند. زیرا سازمان سخت‌افزارهای آنها را نگه‌داری نمی‌کند. ۴. هزینه سربار عملیاتی: ابرهای عمومی و ترکیبی هزینه‌های سربار مدیریت ذخیره‌سازی را به سازمان تحمیل نمی‌کنند و در واقع ارائه‌دهنده خدمات ذخیره‌سازی ابری است که این هزینه‌ها را متحمل می‌شود.

مزایای هزینه‌ای ابرهای خصوصی

از دیدگاه فناوری اطلاعات یک ابر خصوصی (private cloud) یک خدمت نیست. از آنجا که ظرفیت ذخیره‌سازی در این ابرها باید خریداری و مدیریت شود، ساختار هزینه‌ای آنها مشابه یک محیط غیر ابری است. اما ابر خصوصی که به صورت مرکزی مدیریت می‌شود، صرفه ‌به مقیاس و کارآیی عملیاتی بیشتری نسبت به ساختارهای عملیاتی پراکنده (که دارای نقاط مختلفی برای مدیریت هستند) دارد. ابرهای خصوصی همچنین سطح کنترل بیشتری بر ذخیره‌سازی داده‌های کسب‌وکار شامل قابلیت استفاده از فناوری‌های مختلف ذخیره‌سازی و ریسک پایین‌تر از نظر امنیت داده‌ها اعمال می‌کنند.

در یک ابر خصوصی، یک سازمان هم دارای مرکز داده‌‌ محلی است و هم دارای مرکز داده‌ ابری و مسوولیت هزینه‌ پهنای باند شبکه‌ بین آنها را هم برعهده دارد. این فرصتی برای فن بهینه‌سازی WAN است که میزان مصرف پهنای بند را کاهش و هزینه را نیز به همان نسبت کاهش دهد.

کاهش هزینه‌های ذخیره‌سازی: یک زیرساخت مبتنی بر ابر می‌تواند حتی در محیط‌های غیر ابری هم هزینه‌های شما را کاهش دهد. انعطاف‌پذیری عملیاتی و سیاست‌های هوشمندی که برای حداکثر سازی مزایای ابر داده‌ها لازم است در فناوری‌ها و سیستم‌های سنتی ذخیره‌سازی داده‌ها هم کاربرد دارد.

ایجاد ارتباط به صورت خودکار بین داده‌ها: توانایی جابه‌جایی خودکار فایل‌ها و تغییر آنها به صورت اثربخش محدود به فناوری ذخیره‌سازی ابری نیست؛ ذخیره‌سازی ابری آخرین فناوری است که می‌توان آن را به صورت اثربخش برای برطرف‌کردن نیازهای خاص ذخیره‌سازی و پرهیز از تکرار داده‌ها استفاده کرد. برای نمونه، فناوری‌های ذخیره‌سازی که عملکرد خوبی را به ارمغان می‌آورند معمولا هزینه‌ زیادی را به نسبت حجم داده‌ها بر سازمان تحمیل می‌کنند. در این حالت، ایجاد ارتباط با یک مخزن داده‌ای می‌تواند به شما تضمین بدهد که تنها فایل‌هایی روی بالاترین لایه‌ عملکردی قرار می‌گیرند که دارای اولویت هستند و در این‌صورت هزینه‌ صرف شده برای ظرفیت بهترین لایه‌ عملکردی داده‌ها برای شما کمتر می‌شود.

افزایش بهره‌برداری از داده‌ها

یک زیرساخت مبتنی بر ابر همچنین فرصتی را برای بهبود شدید کارآیی عملیاتی فراهم می‌کند. بسیاری از محیط‌های ذخیره‌سازی داده‌ها در سازمان‌های امروزه سطح بهره‌وری کلی کمی دارند؛ هرچند که داده‌های آنها همچنان در حال افزایش است. هزینه‌ سربار عملیاتی این امر و فراوانی قطعی‌ها در این حالت باعث‌ شده است که سازمان‌ها ظرفیت ذخیره‌سازی خود را بیش از حد افزایش دهند و هزینه‌های زیادی متحمل شوند.

یک فضای ابری می‌تواند با تنظیم افزایش ظرفیت در زمان مورد نیاز به صورت خودکار این هزینه‌ها را کاهش و به شما اجازه دهد که از ظرفیت کنونی خود به بهترین شیوه استفاده و نیاز کمتری به خرید ظرفیت اضافه پیدا کنید.

کاهش زمان پشتیبان گیری و هزینه‌ آن

علاوه بر کاهش هزینه‌های ظرفیت، یک زیرساخت ذخیره‌سازی مبتنی بر ابر می‌تواند فرآیندهای پشتیبان را نیز بهینه کنند و زمان پشتیبان‌گیری را به شدت کاهش دهد. سطح‌بندی ذخیره‌سازی به صورتی اثربخش و کارآ انواع مختلف داده‌های قدیم و جدید را بین سیستم‌های فیزیکی مختلف توزیع می‌کند. این امر فرآیند پشتیبان‌گیری را برای هر کدام از سطوح به صورت ویژه و بر مبنای ویژگی‌های فایل‌ها فراهم می‌کند. برای نمونه، یک سیاست طبقه‌بندی را در نظر بگیرید که فایل‌هایی که در ۳۰ روز گذشته تغییری نکرده‌اند را به یک سطح جدا انتقال می‌دهند. شما می‌توانید هر هفته از داده‌های فعال خود پشتیبان‌گیری کنید. این پشتیبان‌گیری با استفاده از طبقه‌بندی انجام‌شده برای فایل‌های غیرفعال به دفعات کمتری (مثلا هر ماه یک‌ بار) تکرار می‌شود. این خود عاملی برای کاهش هزینه‌های مربوط به نگهداری داده‌ها است.

افزون بر این، با استفاده از ذخیره‌سازی ابری چندگانگی سیستم‌های فیزیکی فایل‌ها را می‌توان به صورت مستقل مورد پشتیبانی قرار داد. در این صورت نه تنها هر سیستم فیزیکی فایل شامل داده‌های کمتری است و زمان کمتری برای پشتیبانی آن صرف می‌شود، بلکه می‌توان از چندین سیستم فیزیکی فایل به صورت هم‌زمان پشتیبان گرفت و به این‌ صورت زمان پشتیبان‌گیری را باز هم کاهش داد.

کاهش هزینه‌های عملیاتی

یک زیرساخت ذخیره‌سازی مبتنی بر فناوری ابری احتمال قطعی‌های ناشی از حرکت داده‌ها را با ایجاد انعطاف‌پذیری عملیاتی برای انجام بسیاری از کارهای مدیریت ذخیره‌سازی در عین صرف زمان کمتر و با هزینه‌ سربار کمتر کاهش می‌دهد. در محیط‌های سنتی ذخیره‌سازی داده‌ها انتقال فایل‌ها یک عملیات مختل‌کننده‌ روال عادی کار مرکز داده‌ها است و نیازمند طرح‌ریزی، زمان‌بندی سیستم و پیکره‌بندی جدید کلاینت‌ها است. در حالی ‌که در ذخیره‌سازی ابری با تجزیه‌ دسترسی منطقی به فایل‌ها در مکان فیزیکی آنها، نگه‌داری و دسترسی به فایل‌ها بدون وابستگی به مکان فعلی آنها ممکن می‌شود. این امر آزادی عملی به شما می‌دهد که بتوانید فایل‌ها را به هر جا و در هر زمانی که نیاز است انتقال و در عین حال هزینه‌ سربار این کار را به شدت کاهش دهید.