همیشه خود را از قبل برای جلسات آماده کنید

مترجم : کوشان غلامی

بخش چهارم

ساختار کسب‌وکار در سوئیس

سوئیس یک ساختار کاملا غیرمتمرکز دارد که از بخش‌های مختلف نیمه مستقل تشکیل شده است. بسیاری از مجادلات در این کشور از طریق روال‌های منطقی منظم به رفراندوم گذاشته می‌شود تا خود مردم درباره آن تصمیم‌گیری کنند. در ساختار کسب و کار سوئیس نیز وضعیتی مشابه وجود دارد. کسب‌وکار سوئیس نه تنها تحت تاثیر چند کارخانه اصلی بزرگ نیست، بلکه این کشور دچار ازدیاد سازمان‌های کوچک و متوسط نیز شده است. سازمان‌های بزرگ سوئیسی تمایل دارند به عنوان یک هلدینگ عمل کنند. به این ترتیب آن‌ها مایلند بخش‌های مختلف خود را تبدیل به شرکت‌های کوچک کرده و به صورت زیرمجموعه هلدینگ درآورند. این سیستم، منجر به تفویض اعتبار صنعت از جهات مختلف به واحدهای تولیدی نیمه مستقل خواهد شد. چون سوئیسی‌ها تمایل به داشتن نظم و سیستم دارند، مزیت این رویکرد این است که شرکت‌ها قدرت زیادی در قسمت تولیدی بازار پیدا می‌کنند. با این حال انتقادی که به سوئیسی‌ها وارد می‌شود این است که آنها در حوزه‌های استراتژی و توسعه کسب و کار دارای نقاط ضعف هستند. (که این ضعف نتیجه مستقیم تصمیم‌گیری غیرمتمرکز است.)

جالب اینجاست که سوئیسی‌ها به اندازه سایر کشورهای اروپایی (مانند آلمان و فرانسه) دارای افکار سلسله مراتبی نیستند. این می‌تواند یک نتیجه دیگر از باورهای سیاسی عمیق در رابطه با غیرمتمرکزسازی و تفویض قدرت باشد.

جلسات در سوئیس

جلسات در این کشور با اشکال و اندازه‌های متفاوت برگزار می‌شود، ولی هرچه جلسه بزرگ‌تر باشد رسمیت آن نیز بیشتر است. جلسات رسمی ‌معمولا بسیار ساختار یافته و منظم برگزار می‌شوند و اصولا یک هدف مشخص را به صورت خطی از ابتدا تا انتها دنبال می‌کنند. در این جلسات به ندرت انحرافاتی در مسیر و رویکرد از پیش تعیین شده مشاهده می‌شود.

از کسانی که در جلسه حضور می‌یابند انتظار می‌رود خود را از قبل برای جلسه آماده کرده و تمامی‌اطلاعاتی که برای مذاکرات خود لازم دارند را با جزئیات کامل به همراه داشته باشند. وقت شناسی از اهمیت بالایی برخوردار است و هیچکس نباید زمان افراد دیگر را تلف کند. بدون اینکه بخواهیم به صورت کلیشه ای به سوئیسی‌ها نگاه کنیم، همیشه در این کشور نیاز به دانستن مسائل و موضوعات مربوط به زمان وجود داشته است و لذا سوئیس را کشوری «تحت سلطه زمان» می‌نامند.

از آنجایی که شرکت‌های سوئیسی تمایل به تخصص‌گرایی و تقسیم‌بندی دپارتمان‌ها از لحاظ تخصیص وظایف دارند، در جلسات معمولا افراد مختلفی از بخش‌های مختلف حضور دارند که هر یک دانش تخصصی حوزه خود را به همراه می‌آورند. از این افراد انتظار می‌رود که با جزئیات کامل و فقط در حیطه اختیارات دپارتمان تخصصی خود صحبت کنند و در حوزه‌های دیگر وارد نشوند.

با وجود اینکه تصمیمات به صورت گروهی گرفته می‌شوند، از شرکت کنندگان در جلسات انتظار می‌رود که ازنقطه نظرات خود به خوبی دفاع کرده و دلایل خود را با جزئیات و اطلاعات مربوطه ارائه کنند. البته این مذاکرات یک جانبه نباید با رویکرد تهاجمی ‌و دستوری اشتباه گرفته شود.

کار گروهی در سوئیس

در سوئیس نیز همانند سایر کشورها، مردم انجام کار به صورت گروهی را ترجیح می‌دهند و از مزایای آن آگاه هستند، همچنین آنها معایب نادیده گرفتن این رویکرد را به خوبی درک کرده‌اند. در سوئیس افراد دوست دارند که به آنها اجازه آزادی عمل داده شود، تا بتوانند به راحتی و بدون نظارت مستقیم کار مشخصی که به آنها محول شده را انجام دهند. «اگر من توانایی فنی و دانش انجام این کار را دارم، می‌توانم وظایفی را که به من سپرده شده به خوبی و با استاندارد لازم انجام دهم.»

بدین ترتیب و با وجود چنین ایدئولوژی در بین مردم سوئیس که دوست دارند کارها را طبق نظر خود و بدون دخالت سایرین انجام دهند، ایده رهبری با مهارت‌های شخصی و هدایت همه افراد گروه با یک سبک برای رسیدن به یک هدف مشخص در یک مسیر خاص، کمی‌ دشوار می‌نماید. در عین حال، این رویکرد به کار گروهی به نظر بسیار کارآ می‌آید، زیرا می‌توان به تمامی‌افراد اعتماد کرد و مطمئن بود که همگی سعی می‌کنند از حداکثر توان فنی و دانش خود در انجام کار بهره گیرند.