هوش مصنوعی؛ فرصتی برای حذف سختی کار
در کنفرانس اخیر شرکت فورچون، رهبران سازمانهای بزرگی همچون لنوو و مککنزی مدعی شدند که استفاده از ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی اگر با کنترل مناسب باشد، میتواند وقت کارکنان را آزاد کند تا روی کارهای «انسانی»تری تمرکز کند.
لارینا یی، از مدیران ارشد و رئیس شورای فناوری مککنزی گفته: «این ابزارها مشقت کار را کم میکنند تا بتوانیم لذت بیشتری از آن ببریم و میتوانند برای هر فردی به بهرهوری غیرممکن منجر شوند.»
انقلاب تکنولوژی
از انتهای سال ۲۰۲۲ که شرکت OpenAI، چتبات چت جیپیتی را در دسترس عموم قرار داد، مدیران و منتقدان فناوری، بر سر آینده درخشانی که هوش مصنوعی نوید میداد و خطراتی که برای کارکنان داشت با هم اختلافنظر داشتند. با وجود اینکه رهبران اقتصادی دنیا میگویند «هوش مصنوعی آمده که جایگزین وظایف شود نه افراد»، ترس از اخراجهای گسترده و جایگزینی افراد همچنان به قوت خود باقی است.
مجمع جهانی اقتصاد پیشبینی کرده که هوش مصنوعی تا سال ۲۰۲۵ جایگزین تقریبا ۸۵ میلیون شغل خواهد شد.
اما در کنفرانس فورچون، مدیران موضع مخالفی اتخاذ کردند. استدلال آنها این بود که هوش مصنوعی منجر به افزایش بیسابقه بهرهوری متخصصان خواهد شد. ویجی گوپال، یکی از مدیران واحد راهحلهای دیجیتالی محیط کار در شرکت لنوو هوش مصنوعی را به عنوان «تنها فرصتی که بشر برای دستیابی به کمال دارد» توصیف کرد.
هوش مصنوعی میتواند وظایفی همچون نوشتن صورتجلسه و خلاصه کردن آن، بهروزرسانی کدهای قدیمی و کمک به برنامهنویسان زبانهای برنامهنویسی مدرن همچون پایتون را برعهده بگیرد. یی معتقد است هوش مصنوعی میتواند حداقل ۲۰درصد از ساعت کاری برنامهنویس را خالی کند و این سوال را مطرح کرد که: «چگونه میتوان استفاده متفاوتی از این زمان کرد؟ این اولین تغییر شگرف تکنولوژی است که مخاطبش واقعا کار تخصصی است.»
آتنا کارپ، یکی از مدیران ارشد شرکت ورکدی هم گفته که هوش مصنوعی میتواند حتی پا را از این فراتر بگذارد و مشکلاتی همچون تبعیض را از سر راه کارکنان بردارد.
او فرآیند استخدام را مثال زد که در آن هوش مصنوعی میتواند با اسکن رزومهها برخی از تبعیضهای ذاتی انسانها را، مانند اولویت دادن به متقاضیانی که هممدرسهای یا همشهری بودهاند، برطرف کند.
حس تبعیض انسانها قابل کنترل نیست، اما تبعیض ماشین را میتوان کنترل کرد.
کارپ میگوید با توجه به نوپایی چرخه اتخاذ هوش مصنوعی، فرصت بزرگی برای محیطهای کاری وجود دارد تا در فرآیندهای داخلی خود بازنگری و قوانین و کنترلهای مناسب را تعبیه کنند. ۸۰درصد از سازمانهای استخدامی که کارپ با آنها همکاری دارد، هنوز اولین محصول مبتنی بر هوش مصنوعیشان را هم ندارند.
برای علی اختر، یکی از بنیانگذاران و مدیرعامل استارتآپ نرمافزاری «لتر ایآی» (Letter AI)، این تکنولوژی از راه رسیده و مستقر شده. او میگوید در مصاحبههای شغلیشان برای جذب مهندس نرمافزار، اینکه برنامهنویس چتبات محبوبی داشته باشد امتیاز ویژهای دارد، چون نشان میدهد آنها از قبل به بهرهبرداری از ابزارهای هوش مصنوعی برای افزایش کارآییشان فکر کردهاند.
نگرانیها درباره خطاهای موجود در فرآوردههای هوش مصنوعی مولد همچنان به قوت خود باقی است، اما اختر این موضوع را با خودروهای خودران مقایسه کرد که در آن، محصولات باید ۱۰ یا ۱۰۰ برابر بهتر از انسان عمل کنند تا قابل قبول باشند و پرسید: «هوش مصنوعی باید چقدر بهتر باشد تا از اشتباهات احتمالیاش چشمپوشی کنیم؟»همچنین افزود که موارد استفاده از هوش مصنوعی با بهبود مدلهای زبان بزرگ از این هم بیشتر خواهد شد.
منبع: Fortune