نگاهی به مزایای جمعسپاری سازمانی
ترکیب همدلی و تکنولوژی برای تقویت عملکرد تیمی
نویسنده: Jeremy Morgan
مترجم: فریبا ولیزاده
یکی از مهمترین نگرشهایی که از مطالعه فرهنگ سازمانی شکل گرفته است، بنیانی اساسا غیر قابل انکار دارد. در تلاش برای حل چالشهایی که اغلب کسبوکارها با آنها روبهرو هستند، جلب نظر گروهی از کارکنان به عنوان راهحلی خلاقانه و عملی در قیاس با محدود کردن موضوع به استراتژیهای کوچک یا تقویت رهبری تیمی شناخته میشود. این نگرش که سازماندهی ایدهها و نوآوریهای جدید در حوزه کسبوکار باید فرهنگ گوش فرا دادن و گرایش به تفکرات نخبه سالارانه را تقویت کند، به افزایش گرایش سازمانها به مقوله جمعسپاری ختم شده است؛ اصولی که بر ارتباطات با کارکنان، مشارکت و ایدهپردازی آنان تمرکز دارد.
نویسنده: Jeremy Morgan
مترجم: فریبا ولیزاده
یکی از مهمترین نگرشهایی که از مطالعه فرهنگ سازمانی شکل گرفته است، بنیانی اساسا غیر قابل انکار دارد. در تلاش برای حل چالشهایی که اغلب کسبوکارها با آنها روبهرو هستند، جلب نظر گروهی از کارکنان به عنوان راهحلی خلاقانه و عملی در قیاس با محدود کردن موضوع به استراتژیهای کوچک یا تقویت رهبری تیمی شناخته میشود.این نگرش که سازماندهی ایدهها و نوآوریهای جدید در حوزه کسبوکار باید فرهنگ گوش فرا دادن و گرایش به تفکرات نخبه سالارانه را تقویت کند، به افزایش گرایش سازمانها به مقوله جمعسپاری ختم شده است؛ اصولی که بر ارتباطات با کارکنان، مشارکت و ایدهپردازی آنان تمرکز دارد. رهبران سازمانهایی نظیر روشه، فیسبوک، مرک، Bank of the West و IBM و حتی شرکتهای بیشماری از سیلیکون ولی از جمعسپاری سازمانی برای گشودن مسیری به سوی بهرهبرداری از دانش سازمانی و ترویج همدلی به واسطه تکنولوژیهای روز استفاده میکنند.
مزایای جمعسپاری درون سازمانی کاملا روشن است. نخست، تضمین اینکه درک شرکت از محرکهای اصلی تغییر و اولویتهای استراتژیک بالقوه به درستی انجام میشود و بهجای فرضیات انتزاعی، تیمی از استراتژیستها در واقعیتهای روزمره سازمان ریشه دارد. دوم اینکه، کارکنان بهطور ذاتی نسبت به ایدههای پیشنهادی خود و مالکیت آنها باور مثبتی دارند. این ایدهها زاییده فرهنگ سازمان هستند و کمتر احتمال دارد که تحت تاثیر سهلانگاریهای کارکنان قرار بگیرند.هر آنچه بهعنوان هنجار پذیرفته شده، بسترساز رشد فلسفهای جدید است که نشان از تغییرات اجتماعی گسترده دارد. با ظهور تغییرات سریع در فناوریهایی که منجر به ایجاد اختلال و بازتولید مدلهای تجاری میشوند، افراد در تمامی سطوح سازمانی از تبدیل شدن به قربانیان تغییرات بیوقفه هراس بیشتری پیدا میکنند. دعوت از جمعیت گسترده کارکنان برای گفتوگو در خصوص موضوعات آینده، زمینهساز فرهنگ مشارکتی و به اشتراکگذاری مبتنی بر فناوری است که سطوح خاصی از کنترل را به همراه دارد. فراهم کردن امکان شکلگیری و تاثیرگذاری این افراد بر سیاستها و استراتژیها موجب افزایش اعتماد به نفس و مثبتاندیشی میشود.
کارکرد جمعسپاری سازمانی
هیچ راهحل خلاقانهای وجود ندارد، اما میتوان به برخی از اصول کلیدی اشاره کرد که احتمال موفقیت هر گونه تلاشی در زمینه پیادهسازی جمعسپاری سازمانی را افزایش میدهند. به دست آوردن پاسخهای روشن و عملی راه را برای طرح پرسشهای مناسب باز میکند. اگر پاسخها کلی و باز باشند جمعآوری بازخورد هیچ سودی نخواهد داشت. اگر سوالات بسیار کلی باشند - مثلا چگونه میتوانیم شرایط محل کار را بهبود بخشیم؟ - مسلما با پاسخهای مشابه این روبهرو خواهید شد: «ایستگاههای سرو آب میوه یا ماساژ درمانی!» اگر سوالات به جزئیات بپردازند - مثلا چه نوع نوری برای اتاق کنفرانس بهتر است؟ - در این صورت فرصت استفاده از خلاقیتها را محدود خواهید کرد. با این حال، اگر از افراد پرسیده شود: «چطور میتوانیم فضایی ایجاد کنیم که به ما امکان دهد ایدههای موثرتری ارائه کنیم؟» در این صورت به احتمال زیاد جرقههای خلاقانهای از گفتوگوهای شکل گرفته، بر میخیزد. گفتوگو به بحثهایی ختم میشود که موانع فیزیکی موجود بر سر راه طراحی دفتر کار را از میان برمیدارند و منجر به سرمایهگذاری در رویدادهایی میشود که ملاقات افراد مختلف از جغرافیای گسترده جهان را فراهم و در نهایت مشکلات را حل میکند.
اما در سوی دیگر ماجرا، فناوری نقش قابل توجهی بر عهده دارد. پلتفرمهای جمعسپاری نظیر Jive Software و UserVoice امکان گرد هم آوردن گروههای مختلفی از کارکنان را فراهم میکنند و ایدهپردازی و اولویتبندی ایدههای جدید و نوآورانه را از توسعه کالا تا بهبود تجربه مشتری امکانپذیر میسازند. پاسخدهندگان میتوانند به پیشنهادات سایرین رای داده و نظرات شخصی خود را به ثبت برسانند. با تسهیل گفتوگوهای هدفمند در مناطق جغرافیایی مختلف و در میان وظایف سازمانی گوناگون، جمعسپاری روش جدیدی از گوش سپردن به ایدههای افراد را امکانپذیر کرده است و سازمانها را در پرورش خرد سازمانی برای دستیابی به گروهی از کارکنان متعهد و با انگیزه آماده میسازد. مشاهده قدرت تفکر، دقت و انرژیهای مثبت ناشی از جمعسپاری شگفتانگیز است. کارکنان شما بهطور ذاتی خواهان مشارکت در موفقیتهای سازمان هستند، به شرطی که درهای مشارکت به روی آنها باز باشند.
کلید موفقیت
سوالات مناسب طرح کنید: در توسعه یک چارچوب و مجموعهای از سوالات، ایجاد درکی درست از روندهای فعلی و چالشهای پیش روی تیمهای کاری در سازمان نکتهای مهم است. اجرای تکنیک توفان مغزی در کارگاههای طراحی استراتژی با مدیران ارشد یکی از نخستین گامها در شناسایی شکافها و فرصتهایی است که میتواند الهام بخش یک رویداد جمعسپاری بکر باشد.رهبران را درگیر ترویج رویداد جمعسپاری کنید: رهبران تیمها باید نقش تاثیرگذار خود را با مطرح شدن چالش جمعسپاری ایفا کنند؛ یعنی تسهیل برگزاری نشست با کارکنان برای به اشتراکگذاری بهترین تجارب و تشویق به انجام بحثهای کاربردی در حین اجرای رویداد. طراحی و پیادهسازی ارتباطات آنلاین و آفلاین و تاکید بر فوریت رویداد جمعسپاری در ایجاد علاقه و هیجان در میان کارکنان ضروری است.مشارکت در رویداد و تمرین گوش فرا دادن به ایدهها: یک رویداد جمعسپاری از بهترین روشها برای ارتقای کمپین و آمادهسازی کارکنان است. از رویدادهای جمعسپاری بهمنظور معرفی پورتال آنلاین ثبت ایدهها و نوآوریها، تاکید بر اطلاعات کلیدی و ارائه راهنماییها و ابزارهایی برای ایدهپردازی استفاده کنید. تهیه گزارشهای روزانه برای مدیران و رهبران میتواند آنان را در تقویت مشارکت و فراهم کردن راهنماییهای کارآمد در طول برگزاری رویداد یاری کند.
تحلیل، دستهبندی و به اشتراکگذاری نتایج
جلسات کار با تیم پروژه اصلی را برای بررسی و بحث در مورد نتایج با هدف توسعه یک برنامه عملیاتی سطح بالا برگزار کنید. دادههای موجود را به کمک کارمندان اجرایی به اشتراک بگذارید. بسیاری از رهبران همواره نگران عدم کنترلی هستند که در سایه مباحثات گسترده در نتیجه اجرای رویدادهای جمعسپاری شکل میگیرد، اما چند عامل در حذف این نگرانیها کارآمد هستند. میتوانید به قدرت خرد جمعی در اصلاح همکاران غیر قابل اعتماد، اطمینان داشته باشید. کسب اطمینان از ثبت ایدههای نوآورانه با هویت مشخص از جمله روشهایی است که با حذف گمنامی، مسوولیتپذیری هر چه بیشتر در میان کارکنان را افزایش داده و از مشارکتکنندگان ناخشنود حمایت میکند.همانطور که در بخش ابتدایی مقاله اشاره شد، رهبران باید درک بهتری از نیازهای کارکنان خود داشته باشند و به کمک دادههای جامعهشناختی و اطلاعات حاصل از جمعسپاری سیاستها، فرآیندها و رفتارها را بهبود بخشند. سازمانهایی که متعهد به اجرای جمعسپاری هستند و از ایدههای کارکنان خود بهرهبرداری میکنند نوآورتر بوده و در قیاس با همتایان خود رفتارهای مشارکتی خواهند داشت.
ارسال نظر