نویسنده: کارل استایب

مترجم: سیدحسین علوی لنگرودی

منبع: کتاب Work Happy now

یکی از تکنیک‌هایی که تا حد زیادی شادی من در محیط کار را افزایش می‌دهد، ستایش‌های روزانه است. یکی از عادت‌های بدی که من داشتم، این بود که روزانه به فهرستی از چیزهای مورد تنفرم فکر می‌کردم و پس از بررسی و یادآوری آنها اعصابم خرد می‌شد. من در آن دوران به نوعی «خود شکنجه گری پیوسته و خود خواسته» تن در داده بودم تا اینکه یک روز تصمیم گرفتم تا به جای فهرست کردن نکات منفی به چیزهایی که باعث انبساط خاطر و خوشحالی‌ام می‌شد، بپردازم و به همین دلیل تصمیم گرفتم تا هر روز در راه بازگشت به خانه حداقل سه چیز که در آن روز باعث خرسندی ام شده بود را یادداشت کنم و از آنها انرژی بگیرم.

بعضی روزها این فهرست شامل ۳۰ تا ۴۰ مورد می‌شد و همین مساله آن روز را برایم رویایی می‌ساخت و احساس آرامش و شادی عجیبی در من شکل می‌گرفت. شما باید بدانید که میزان تمرکز و توجه به اطرافتان می‌تواند تعیین کننده میزان شادی‌تان باشد: اگر شما فقط روی مشکلات و کمبودها تمرکز کنید و از همه چیز شکایت کنید، آن گاه احساسات منفی بر شما غلبه خواهند کرد اما اگر بر خوبی‌ها و داشته‌ها تمرکز کنید، شادی را در همه جا پراکنده خواهید کرد.

برای شاد کردن دیگران تلاش کنید

وجود اطرافیان شاد در محیط کار باعث شادی شما می‌شود. چندی پیش، مقاله‌ای در مجله تایمز می‌خواندم که درباره اهمیت دوستان شاد بود. در آن مقاله آمده بود که هر چه شما به افراد شاد نزدیک‌تر باشید، درصد بالاتری از شادی و انرژی مثبت ناشی از آن، نصیب تان می‌شود.با این همه، این احتمال وجود دارد که همیشه افراد شاد در اطرافمان نباشند چون که شادترین همکاران نیز روزهایی بد و سخت دارند و متکی بودن به آنها برای شاد کردن خود کافی نیست. بنابراین ما همیشه باید بکوشیم تا با تشویق دیگران به شاد بودن بر شادی خودمان بیفزاییم. یکی از واقعیت‌های مربوط به فرآیند شاد کردن دیگران عبارت است از اینکه تلاش برای شاد کردن دیگران، حتی اگر موجب شادی آنها نشود، اثری مثبت و شادی بخش بر خود شما دارد. تحقیقات علمی دانشمندان نشان داده هنگامی که شما در حال خنداندن و روحیه دادن به دیگران هستید، ماده‌ای به نام «ایندورفینز» وارد جریان خونتان می‌شود که ماده شیمیایی است که در ما احساس خوشی و سرزندگی پدید می‌آورد. پس خیلی خوب است که همگان بیشتر مشوق و تولیدکننده شادی باشند تا مصرف کننده و گیرنده شادی.

هزاران راه برای شادتر کردن دیگران وجود دارد: تعریف و تمجید از آنها، هدیه‌های کوچک و نه‌چندان گران‌قیمت دادن، داستان تعریف کردن، لطیفه تعریف کردن، انجام کار گروهی، پیشنهاد روش‌هایی برای مقابله با استرس به‌ویژه در پروژه‌های سخت، گوش فرا دادن به مشکلات دیگران، معرفی و پیشنهاد وب‌سایت‌های مفید برای حل مشکلات دیگران و... این فهرست را می‌توان تا بی نهایت ادامه داد و این یک واقعیت است که هر چه شما برای شادتر کردن دیگران بیشتر تلاش کنید، شادی بیشتری نصیب خودتان خواهد شد.

شاید جست‌وجو برای ستایش، آنقدرها هم بد نباشد و اما باید همراه با واقع بینی و دانستن این نکته باشد که ستایش و تمجید دیگران از ما برای همیشه و همه جا نیست. مهم این است که شما به شادی در محیط کار از چه زاویه‌ای بنگرید و چگونه از لابه‌لای مسائلی همچون هدف‌گذاری یا جریان کار، آن را بیرون بکشید. در مجموع اگر واقع‌بین باشیم خواهیم دانست که یک محیط کاری صد‌در‌صد شاد و بدون هیچ مشکلی وجود ندارد.

alavitarjomeh@gmail.com