تاثیری در اقتصاد هنر ندارد

فرهنگ وهنر- حراج کریستی برای هنرمندان تجسمی اتفاق مهمی است. هنرمندان ایرانی چند سالی است که در این رویداد فرهنگی فعال تر از گذشته حضور دارند. در روزهای گذشته خبر رسید تعدادی از آثار ایرانی به دلیل مشخص نبودن مجموعه‌دار آنها‌، از فهرست فروش حراجی کریستی کنار گذاشته شد. با این حال برخی از هنرمندانی که آثارشان در این دوره حضور دارد، معتقدند این اتفاق تاثیری بر بازار هنر ندارد؛ چرا که بحران اقتصاد جهانی از پیش تاثیر خود را گذاشته است. در همین رابطه جورجیانا آدام، خبرنگار فایننشیال تایمز همزمان با اعلام رسمی قیمت پایه آثار هنری حراج کریستی در گزارشی نوشت: مجموعه‌ای از آثار ایرانیان که قرار بود در حراج کریستی به فروش برسد از برنامه فروش کنار گذاشته شد. کنار گذاشتن این مجموعه به دلیل نامشخص بودن نام فروشندگان است؛ به گونه‌ای که شاید صاحبان اثر حتی از فروش این آثار اطلاعی نداشته‌اند. روابط عمومی کریستی در همین رابطه اعلام کرد: این آثار را مجموعه‌داران ایرانی مقیم آمریکا که بین سال‌های ۱۳۲۹ تا ۱۳۴۹ صاحب نگارخانه در تهران بودند، به این حراجی عرضه کرده‌اند. این مجموعه شامل آثار هنرمندانی همچون حسین زنده‌رودی، پرویز تناولی، فرامرز پیلارام، صادق تبریزی و ناصر اویسی است که قیمت آنها در حدود ۳۰ تا ۱۲۰ هزار دلار برای هر اثر تخمین زده شده بود.

به گزارش مهر، صادق تبریزی، به عنوان نقاشی که اثرش بدون اطلاع وی وارد این حراج شد و بعد از متوجه شدن مسوولان کریستی، از فهرست فروش بیرون آورده شد، در مورد تاثیر این اقدام در فروش آثار هنرمندان ایرانی عنوان کرد: مطمئنا چنین کارهایی تاثیر دارد؛ چون شاهد بودیم از ۳۶ اثر ایرانی که در حراج بونامز شرکت داد شده بود تنها هفت اثر خریداری شد و ویلیام لری هم که رییس بخش خاورمیانه حراج کریستی بود، از سمت خود اخراج شد.

اما پویا آریانپور، از نقاشان جوانی که اثر وی در این دوره حراج کریستی شرکت دارد، خیلی با این مساله موافق نیست و اعتقاد دارد پیش از این، بحران اقتصاد جهانی روی خرید و فروش آثار هنری تاثیر گذاشته بود: من فکر نمی‌کنم خروج برخی از آثار ایرانی و مشخص نبودن مجموعه‌دار آنها حادثه‌ای باشد که خرید و فروش آثار ایرانی را یکدفعه تحت ثاتیر قرار داده باشد. وی گفت: اصولا بحران اقتصاد جهانی و سیستم بانکی چند سالی است که مشکلاتی را به وجود آورده‌اند و همین مساله روی نظام تجارت دنیا از جمله خرید و فروش آثار ایرانی نیز تاثیر گذاشته است. برای همین نه تنها آثار ایرانیان بلکه در تمام حراج‌ها، آثار هنرمندانی که شرکت داده می‌شود، از نظر تعداد و قیمت در مقایسه با سال‌های پیشین نزول داشته است.

کامبیز صبری، مجسمه‌سازی که اثر وی نیز در این دوره حراج کریستی حضور دارد، با تایید مطلب فوق ابراز کرد: تاثیر بحران اقتصاد جهانی بر خرید و فروش آثار بسیار مشهود است. وقتی در تمام دنیا خرید و فروش همه کالاها کم شده است، بعید نیست در مورد آثار هنری این اتفاق بیفتد. از طرف دیگر همیشه در تمام حراج‌ها شبهه در مورد کارهایی که ارائه می‌شود، هست و برای همین خروج تعدادی از آثار از فهرست خرید، مساله‌ای نیست که بتواند در دراز مدت روی خریدها تاثیر بگذارد. وی اما آشنا بودن هنرمندان و مجموعه‌داران آثار هنری را در روند رونق معرفی آثار ایرانیان موثر دانست: درست است که کارهای ایرانیان در چند سال اخیر با استقبال زیادی از نظر میزان فروش و رکورددارشدن قیمت‌ها در حراج‌ها مواجه شده است، اما مجموعه‌داران و هنرمندانی که در این حراجی‌ها شرکت می‌کنند باید اصول و قواعد بازی را درست بازی کنند تا این روند همچنان ادامه پیدا کند. همچنین محمدحسن حامدی، مدیر مسوول نشریه تندیس و کارشناس هنرهای تجسمی خروج آثار هنری از فهرست حراج کریستی را اتفاقی داخلی ارزیابی کرد که نمی‌تواند روی خرید و فروش آثار ایرانیان اثر بگذارد: اولا چنین اقدامی دقت حراجی کریستی را نسبت به اعتبار کارها نشان می‌دهد و از سوی دیگر ممکن است در هر نمایشگاه یا حراج دیگری نیز این اتفاق بیفتد. خیلی از مواقع چنین حوادثی بخشی از جریان بازار است و حتی می‌تواند به گرمی بازار و داد و ستد بیشتر هم کمک کند.

حراج کریستی ۲۶ اکتبر مصادف با ۴ آبان در هتل الجمیرای دبی آغاز به کار می‌کند که در این دوره ۴۱ هنرمند ایرانی حضور دارند. تابلویی از محمد احصایی با قیمت پایه ۳۵۰ تا ۵۰۰هزار دلار گران‌ترین اثر حراج کریستی دبی است.