مراسم تشییع پیکر جمشید عندلیبی برگزار شد
وداع ناباورانه با نینواز پیشکسوت
این خواننده موسیقی ایرانی افزود: امیدوارم شرایط به گونهای رقم بخورد که شاهد روزهای روشن و شکوفایی در موسیقی باشیم تا هنرمندان دیگر انزوا نداشته باشند. ما اکنون در شرایطی هستیم که جوانان ما با موسیقی جدی فاصله گرفتهاند و این درد بزرگی است که نشان از اهمیت حضور هنرمندان پیشکسوت و ارزنده موسیقی ایران در صحنههای اجرا دارد.
نوربخش ادامه داد: جمشید عندلیبی در اوج خانهنشین شد و این یک درد بزرگ است. هنرمندانی چون جمشید عندلیبی باید روی صحنه باشند و اینکه چرا نیستند پرسشی است که باید به آن جواب بدهیم. هنرمندانی چون مرحوم عندلیبی در اوج تجربه و پختگی هستند و این یک هشدار جدی است که کاری کنیم تا چنین هنرمندانی در دوران شکوفایی حضور در صحنههای اجرا را تجربه کنند.
خانهنشینی هنرمندان متعالی
داریوش پیرنیاکان، نوازنده پیشکسوت عرصه تارنوازی و رئیس شورای عالی خانه موسیقی، هم در این مراسم گفت: حتی در خیالم هم فکر نمیکردم روزی بخواهم در فقدان جمشید عندلیبی حرف بزنم. من و جمشید بیش از بیست سال کنار هم بودیم. او در کنار هنرمندانی چون مرحوم شجریان و بسیاری دیگر فعالیتهای ارزندهای را در موسیقی انجام داد. فعالیتهایی که بسیاری از آنها در این چند روز از جلوی چشمانم عبور میکند. وی افزود: جمشید عندلیبی از جمله هنرمندانی بود که قلب بسیار آرام و صافی داشت و شاید به دلیل همین صافی و زلالی بود که از طرف برخیها بلاهای زیادی متحمل شد.
او هیچ وقت به خودش نپرداخت و شاید برخی از اطرافیان او اجازه ندادند تا او به خودش بپردازد. جمشید عندلیبی از جمله هنرمندانی بود که در زمان پختگی خانهنشین شد. این نوازنده و مدرس موسیقی در ادامه صحبتهای خود با انتقاد از شرایط فعلی تولید و عرضه آثار موسیقایی گفت: متاسفانه موسیقی امروز بیشتر شبیه یک شو شده است. اتفاقا همین شرایط است که موجب خانهنشینی هنرمندان می شود. شرایطی که در آن خبری از موسیقی اندیشهمحور نیست و هنرمندان متعالی خانهنشین شدند؛ مسیری که نمیدانم تا چه زمانی میخواهد ادامه داشته باشد. اصلا چرا باید هنرمندی چون جمشید عندلیبی در این سن و سال سکته کند؟
پیرنیاکان درباره ویژگیهای هنری مرحوم عندلیبی هم گفت: در مدت بیستسالی که با جمشید کار میکردم اغلب اجراهای زنده در قالب آلبوم هم پیش روی مخاطبان قرار گرفت. فرآیندی که موزیسینها میدانند در این شرایط نینواز نباید حتی یک مقدار کوچک کوک را به شکل دیگری اجرا کند و این برای سازی چون نی کار بسیار سختی است. فرآیندی که جمشید عندلیبی به درستترین شکل ممکن آن را بلد بود. پس از صحبتهای پیرنیاکان، شاهو عندلیبی نوازنده نی و محمد هاشم احمد خواننده، قطعاتی را در سوگ مرحوم عندلیبی اجرا کردند.
نهنگی در دریای موسیقی
محمدجلیل عندلیبی، آهنگساز پیشکسوت موسیقی ایرانی، نیز در این مراسم گفت: جمشید عندلیبی متعلق به ایران و کردستان است. جمشید از نگاه من نهنگی در دریای موسیقی بود که امروز در فقدان مرگ او کنار هم ایستادهایم. وی افزود: سال ۱۳۵۴ که دانشجوی موسیقی دانشکده هنرهای زیبا بودم جمشید در سنندج آکاردئون مینواخت. من در تهران از استاد محمدعلی کیانینژاد یک نی گرفتم و آن را به جمشید هدیه دادم و گفتم این ساز را بزنی بهتر است. باور کنید او ۶ ماه تلاش کرد تا بتواند بالاخره صدای نی را در آورد و این برای من نشانهای از اراده پولادینی بود که فقط آن را در جمشید دیدم. محمدجلیل عندلیبی توضیح داد: جمشید عندلیبی پاییز نیزار را به بهار نیزار تبدیل کرد. او می گفت ساز نی جادو دارد و به همین دلیل بود که به واسطه هنرنماییاش بهترین آثار را خلق کرد.
پس از صحبتهای عندلیبی و در بخش پایانی مراسم، متنی از طرف دختران مرحوم جمشید عندلیبی که در خارج از ایران حضور دارند، برای مخاطبان خوانده شد. همچنین مراسم یادبود زندهیاد جمشید عندلیبی امروز شنبه ساعت ۱۴ تا ۱۵:۳۰ در مسجد نور تهران واقع در میدان فاطمی برگزار خواهد شد.