نشست خبری جشنواره ۴۱ فیلم فجر برگزار شد
سیمرغ مردمی پر؟
دبیرجشنواره: حق بدهید که امسال شرایط متفاوت است
مهمترین چهرهها یکی علی نصیریان بود و دیگری رضا کیانیان. البته هر دو اعلام کردهاند دلایلی غیر از تحریم برای حضور نداشتن دارند. نصیریان شرایط نامساعد روحی و جسمی را مطرح کرده و کیانیان افت کیفی سطح جشنواره را در سالهای اخیر. بههرحال، جشنواره امسال، جاهای خالی قابلتوجهی دارد اما حالا این موضوع به کناری رفته، تا موضوع دیگری از انبان لبالب حواشی، سر بیرون بیاورد؛ از حذف رسمی سیمرغ مردمی تا امنیت اکران فیلمها و عدم اعلام فیلمهای بخش بینالملل. سیمرغ مردمی یا همان جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران یکی از مهمترین و جذابترین جوایز جشنواره فیلم فجر است که با رأی مخاطبان فیلمها از ۲۵ دوره قبل برگزار میشود اما فقط در ۲۴ دوره جایزه اهدا شده چرا که سال گذشته سیمرغ مردمی از فهرست جوایز حذف شد.
ماجرای جایزه تماشاگران
روز گذشته دبیر جشنواره فیلم فجر در نشست خبری ویژه این جشنواره، درباره وضعیت سیمرغ مردمی جشنواره پس از حاشیههای سال قبل از احتمال حذف این بخش از مسابقه خبر داد. سیمرغ مردمی سالها به عنوان یکی از مهم ترین جوایز فجر شناخته میشد و برخی از فیلمسازان نیز اعتبار آن را از دیگر سیمرغهای جشنواره بالاتر و برتر میدانستند. اما در سالهای اخیر حاشیههای بسیاری پیرامون سیمرغ مردمی ایجاد شد. شائبه دستکاری در آرای مردمی، مهمترین حاشیه در این باره بود. صاحبان فیلمهای محبوب جشنواره که به جمع نهایی نامزدهای سیمرغ مردمی میرسیدند، از روال غیرشفاف رایگیری، نتایج آرا و داوری در این بخش گلایهمند بودند. حتی برخی فیلمها با اصرار بر دستکاری در آرای مردمی، قید رقابت در دیگر بخشهای رقابتی جشنواره را میزدند.
سال گذشته به دلیل حاشیهها و اعتراضهای بسیار شدید درباره داوری سیمرغ مردمی، دبیر وقت جشنواره از حذف این سیمرغ خبر داد و علت این تصمیم را صیانت از آرای مردمی اعلام کرد. تهیهکننده فیلم «ملاقات خصوصی» که شانس اصلی سیمرغ مردمی بودند، در اعتراض به همین تصمیم، از کل جشنواره انصراف داد و نوشت: «نظر به عدمتوجه به آرای مردمی در جشنواره فجر و حذف آن و از طرفی با عنایت به اینکه بهزعم این حقیر این تصمیم اثر وضعی بر سینمای ایران دارد، ضمن سپاس از حضرت عالی و همکارانتان، به این وسیله اعلام میدارم فیلم «ملاقات خصوصی» به کارگردانی آقای امید شمس و تهیهکنندگی اینجانب را از داوری جشنواره خارج نمایید و در هیچ یک از بخشها داوری نشود.»
از سوی دیگر دبیر جشنواره چهلویکم ضمن اشاره به درخواست فیلمسازان برای زمان بیشتر جهت آماده کردن آثار خود گفت: ما موضوع دوستان را درک کردیم وگرنه یک ماه قبل میتوانستیم ۲۰ اثر را انتخاب کنیم و درگیر کیفیت نشویم. ولی امسال ۶ فیلم با پروداکشن بزرگ داریم. به همین دلیل صبر کردیم و با توجه به ترافیک استودیوها همراهی کردیم. بااینحال یکسری آثار از نیمههای جشنواره به ناوگان اکران اضافه میشوند. بنابراین اینها شرایط را برای برقراری عدالت در بخش آرای مردمی فراهم نمیکند. تا الان که اینجا هستیم نمیتوانیم ۲۴ اثر را در سبد بخش رایگیری مردمی قرار دهیم، ولی باز هم امشب جلسه داریم تا درباره سیمرغ مردمی تصمیمگیری کنیم.
تا لحظه تنظیم این گزارش معلوم نیست سیمرغ مردمی در جشنواره حضور دارد یا نه! اما اگر نباشد شوک بزرگی به جشنواره است و اگر نباشد، باید منتظر ماند و دید حاشیههای بعدی مربوط به فیلمهای رقیب و آرای مردمی به کجا خواهد کشید. اما این همه ماجرا نیست.
شیوه رای گیری
در دورههای قبلی جشنواره فیلم فجر، حساسیت بر نوبت اکران فیلمها در سینماهای مردمی به اندازهای بود که برای فیلمهایی که موفق به دریافت سانس فوقالعاده به دلیل استقبال مخاطبان میشدند، در سانسهای ویژه رأیگیری مردمی صورت نمیگرفت تا همه فیلمها از شانس برابر و تعداد سانس یکسان برای ثبت آرای مردمی برخوردار باشند. حالا در جدول اکران منتشرشده برای سینماهای مردمی جشنواره چهلویکم فیلمهای شاخصی مانند «غریب»، «وابل» و «سینمامتروپل» تا روز ۱۹ بهمنماه، یعنی سه روز مانده به برگزاری اختتامیه، هیچ اکرانی ندارند. این برنامهریزی میتواند مطابق با فرآیند تولید این آثار و زمانبندی ارائه نسخه نهایی آنها به دبیرخانه باشد؛ اما به نظر میرسد فرآیند ثبت آرای مردمی این آثار نیاز به شفافسازی و توضیح دارد.خانه سینما تا پیش از دوره چهلم، مسوولیت جمعآوری و ثبت آرای مردمی جشنواره را بر عهده داشت، ولی سال گذشته این مسوولیت به سامانه برخط فروش بلیتهای جشنواره واگذار شد که با شکست مواجه شد.
حواشی بخش بینالملل
طبق روال، فردا جشنواره به مرحله اجرا میرسد، اما تا لحظه برگزاری نشست خبری فهرست فیلمهای بخش بینالمللی اعلام نشده است. دبیر جشنواره درباره تاخیر در اعلام فیلمهای بخش بینالملل، توضیح مشخصی نداد اما درباره احتمال قاچاق فیلمها و برنامهاش برای حفاظت از آثار جشنواره گفت: در حوزه آیتی تمهیداتی در نظر گرفته شده است ولی بالاخره کشور در معرض حمله سایبری است. بااینحال فیلمها KDM دارند و رمز و ساعت مشخصی برای اکران دارند. ان شاءالله اتفاقی نمیافتد و شرمنده نخواهیم شد. امینی گفت: رسانههای آن سوی آب مسائل این چند وقت اخیر را با دوز بیشتری پیگیری کردند و جنگ رسانهای آنها در صدد آسیب زدن به بخش بینالملل بود. ما تلاش کردیم با شرایط آرام و مناسبی پذیرای بخش بینالملل باشیم و جزئیات بیشتر در روزهای آینده اعلام خواهد شد.او تاکید کرد: به ما حق بدهید که امسال شرایط متفاوت است. این سیاست بنده حقیر است که اطلاعرسانی امسال به این شیوه بود تا در سکوت کارها را پیش ببریم.