چه فیلمهایی به فجر ۴۱ میآیند؟
رقبای احتمالی جشنواره امسال
چندی پیش نیز روحالله سهرابی، مدیر کل اداره نظارت بر عرصه و نمایش سازمان سینمایی، گفته بود اولویت اکران فیلم در سال ۱۴۰۲ با فیلمهای حاضر در چهلویکمین جشنواره فجر خواهد بود. او گفته است: «آن دسته از فیلمهایی که در جشنواره فجر شرکت نکرده باشند یا فرصت چندماهه اکران را از دست داده باشند در اولویتهای بعدی اکران قرار خواهند گرفت.» این اظهارنظر تشویقی/ تنبیهی نیز البته با تفسیرهای متفاوتی مورد توجه قرار گرفت اما به طور کلی حاکی از اهمیت این دوره از جشنواره برای برگزارکنندگان بود.
در چنین شرایطی، دبیرخانه جشنواره چهلویکم اعلام کرد: «قرار بود پنجشنبه ۱۵ دیماه اسامی فیلمهای بخش رقابتی سودای سیمرغ جشنواره اعلام شود، اما این امر به تعویق افتاد.» دلیل این تعویق شرایط عمومی کشور با توجه به ناآرامیهای اخیر عنوان شد و هنوز که تنها کمی بیشتر از ۲۰ روز تا آغاز جشنواره زمان باقی است، معلوم نیست زمان دقیق اعلام اسامی فیلمها چه روزی است و چه کسانی مسوولیت این انتخاب را بر عهده دارند. البته تا امروز گمانهزنیهای بسیاری درباره فیلمهای احتمالی حاضر در جشنواره منتشر شده است. برخی از سینماگران نیز به دلایلی، ازجمله آمادهنشدن فیلمهایشان، اعلام کردهاند در جشنواره امسال فجر حاضر نخواهند بود. به نظر میرسد سهم قابلتوجهی از فیلمهای امسال از ساختههای فارابی و سازمان اوج باشد.
فیلمهای احتمالی فجر ۴۱
به هر شکل در بهمنماه سال جاری چهلویکمین جشنواره فیلم فجر برگزار خواهد شد و به همین بهانه با صرف نظر از تمایل یا عدمتمایل یا حتی امکان حضور فیلمها در این رویداد آثار متعددی میتوانند در این رویداد حضور داشته باشند. در بین مطرحترین فیلمهایی که چندمین تجربه کارگردان به حساب میآیند و میتوانند در بخش سودای سیمرغ حضور داشته باشند، میتوان به «غریب» ساخته محمدحسین لطیفی، «رکسانا» ساخته پرویز شهبازی، «قیف» ساخته محسن امیریوسفی، «پالایشگاه» ساخته مهرداد خوشبخت، «مومن» ساخته هادی مقدمدوست، «روی زمینه قرمز» ساخته آرش انیسی، «سرهنگ ثریا» ساخته لیلی عاج و «اتاقک گلی» ساخته محمدعلی عسگری اشاره کرد.
علاوه بر این فیلمها، مصطفی شایسته که ساخت فیلمهای سینمایی «من همسرش هستم» و «خبر خاصی نیست» را در کارنامه خود دارد، بهتازگی در مقام کارگردان به سراغ فیلم کمدی «قلهک» رفته است. این فیلم سومین تجربه کارگردانی شایسته به حساب میآید و میتواند یکی از آثار کمدی جشنواره چهلویکم باشد. محمود کلاری که بیشتر به عنوان فیلمبردار شناخته میشود در جدیدترین تجربه کارگردانی خود بهسراغ ساخت فیلم سینمایی «آینه» رفته است.
هرچند که این فیلمبردار در عرصه کارگردانی با ساخت دو فیلم «ابر و آفتاب» و «رقص با رویا» نتوانسته به اندازه فیلمبرداری موفق باشد، اما برای هر سینمادوستی دیدن فیلمی از فیلمبردار «از کرخه تا راین»، «سربازهای جمعه»، «جدایی نادر از سیمین»، «خانهای روی آب» و «بوتیک» میتواند جذاب و کنجکاویبرانگیز باشد. «یادگار جنوب» به کارگردانی پدرام پورامیری و حسین امیریدوماری و تهیهکنندگی مجتبی رشوند چندی پیش در مرحله پیشتولید بود و مشخص نیست که فیلمبرداری آن آغاز شده و برای جشنواره امسال آماده میشود یا خیر. فیلم سینمایی «جاندار» اثر قبلی این دو کارگردان است.
فیلمهای سینمایی «توتو» به کارگردانی محمدابراهیم عزیزی و تهیهکنندگی مصطفی کیایی، «دست ناپیدا» به کارگردانی انسیه شاهحسینی و تهیهکنندگی سیدسعید سیدزاده، «کت چرمی» به کارگردانی حسن میرزامحمدی و تهیهکنندگی کامران حجازی، «آنها مرا دوست داشتند» به کارگردانی محمدرضا رحمانی و تهیهکنندگی ایرج رحمانی، «زنگ آخر» به کارگردانی شهرام عبدلی و تهیهکنندگی اشکان حاجحسنی، «پروانهها فقط یک روز زندگی میکنند» به کارگردانی و تهیهکنندگی محمدرضا وطندوست، «خاطرات بندباز» به کارگردانی حامد رجبی و تهیهکنندگی سمیرا برادری و «اسفند» به کارگردانی دانش اقباشاوی و تهیهکنندگی محمدرضا تختکشیان از دیگر آثاری هستند که احتمال حضورشان در چهلویکمین جشنواره فیلم فجر وجود دارد.