پس از ناکامی در اسکار، سینماگران به فستیوالهای اروپایی امیدوارند
چشمانداز سینمای ایران در جشنوارههای پیشرو
امسال پیشبینی میشد فیلم «قهرمان» ساخته اصغر فرهادی جزو پنج نامزد نهایی اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان باشد، اما نتوانست به فهرست نهایی این جایزه راه یابد. پس از ناامیدی سینماگران در اسکار و ناکامی در برلین، اکنون چشم امید دستاندرکاران و علاقهمندان به سینمای ایران به دو جشنواره مهم اروپایی یعنی کن و ونیز دوخته شده است.
هفتاد و پنجمین جشنواره فیلم کن از ۲۷ اردیبهشت تا ۷ خرداد سال آینده و هفتاد و نهمین جشنواره فیلم ونیز هم از ۹ تا ۱۹ شهریور ۱۴۰۱ برگزار خواهند شد.
آخرین فرصت برای ثبتنام فیلم در بخش رسمی جشنواره کن روز ۲۰ اسفند و برای تحویل نسخه فیلم روز ۲۷ اسفند خواهد بود. بخش دوهفته یا پانزده روز کارگردانها روز ۲۰ اسفند را برای دریافت فیلمهای کوتاه و میانمدت و روز ۵ فروردین را برای ثبتنام فیلمهای بلند و ۱۹ فروردین را برای دریافت نسخه بازبینی فیلمهای بلند تعیین کرده است. برای بخش هفته منتقدان کن هم ۲۰ اسفند آخرین فرصت ارائه فیلمهای بلند و کوتاه خواهد بود. بخش اسید یا همان مجمع پخش فیلمهای مستقل که در کنار سه بخش دیگر کن برپا میشود، روز ۲۶ اسفند را آخرین فرجه برای دریافت فیلم اعلام کرده است. جشنواره فیلم ونیز هم تا روز ۲۷ خرداد برای دریافت فیلم به پخشکنندهها و تهیه کنندهها فرصت داده است.
رقابت با بزرگان
جشنواره فیلم کن چند ماهی است که بازبینی فیلمهای جدید را آغاز کرده و امسال نیز رقابت شدیدی برای صاحبان آثار برای حضور در معتبرترین رویداد سینمایی جهان وجود دارد.
به گزارش «ایسنا»، سینماگران ایرانی فیلمهای جدید خود را به کن ارائه کرده یا در فاصله یک ماهه ارائه خواهند کرد. طبق شنیدهها جعفر پناهی و محمد رسولاف فیلمهای بلندی داشته و نادر ساعیور هم فیلم جدیدش را به عنوان محصول آلمان به کن ارسال کرده است. از دیگر سینماگران ایرانی، سعید روستایی با «برادران لیلا»، رضا میرکریمی با «نگهبان شب»، وحید جلیلوند با «شب داخلی دیوار»، مانی حقیقی با «تفریق»، اصغر یوسفینژاد با «عروسک»، هومن سیدی با «جنگ جهانی سوم»، امیر حسین ثقفی با «کوچه ژاپنیها»، آرین وزیر دفتری با «بیرویا»، سیاوش اسعدی با «غریزه»، امید شمس با «ملاقات خصوصی» و... هم امید به حضور در این دو جشنواره دارند.
کارگردانهای سرشناس، بسیاری آثار خود را روانه جشنواره کن و ونیز کردهاند که به طور معمول بخش غالب این فیلمها در انتخابهای نهایی این دو جشنواره حضور دارند. روبن اوستلوند کارگردان سوئدی که فیلم قبلی او «مربع» جایزه نخل طلای کن ۲۰۱۷ را دریافت کرده بود، فیلم جدیدش با عنوان «مثلث محنت» را آماده کرده که درباره مانکنهای دنیای مد است.
پارک چانووک سینماگر برجسته کرهای، فیلم جدیدش با عنوان «تصمیم به ترک کردن» را به کن فرستاده و البته هیروکازو کورهادا، فیلمساز برنده نخل طلای کن هم فیلم کرهای زبان «دلال» را آماده دارد. لی جونگ جائه بازیگر اصلی سریال «بازی مرکب» هم اولین فیلم سینمایی خود با عنوان «شکار» را ساخته که باید شاهد نمایش آن در کن یا ونیز باشیم. دیوید کروننبرگ کانادایی فیلم «جنایات آینده» و ترنس مالیک «راه باد» را آماده نمایش دارند. نوری بیلگه جیلان فیلمساز ترکیهای که هر شش فیلم اخیرش در کن بودهاند، فیلم جدیدی با عنوان «علفهای هرز» را برای کن آماده دارد.
شرکت وایلد بانچ فرانسه بسته فیلمهای جدید خود را اعلام کرده که باید شانس بسیاری برای حضور این فیلمها در کن و ونیز قائل شد. داریو آرژنتو با «عینک تیره»، جیمی راپورال ترزور با «اراذل»، ربکا زلوتوسکی با «بچههای مردمان دیگر»، کوئنتین دوپیو با «باورنکردنی اما واقعی» ، آرنو دسپلشن (با هفت فیلم در بخش مسابقه کن!) با فیلم جدید «برادر و خواهر» با بازی گلشیفته فراهانی، لئا میسویوس با «پنج شیطان» ، عادل العربی و بلال فلاح با «طغیان» با بازی ویل اسمیت، آلیس دیوپ برنده جایزه بهترین مستند برلین با اولین ساخته بلندش «سن عمر» و سرانجام علی عباسی فیلمساز ایرانی مقیم سوئد با فیلم «عنکبوت مقدس» که باز هم فیلمی دیگر است درباره قاتل عنکبوتی و این بار یک تولید بزرگ با شماری بازیگران ایرانی که در اردن ساخته شده و همگان بر حضور قطعی او در بخش مسابقه کن تاکید دارند ، آلخاندرو گونزالز ایناریتو با «باردو» با فیلمبرداری داریوش خنجی، آندری زویاگنیتسف با «چه اتفاقی میافتد»، جیمزگری که از ۶ فیلم بلندش ۴ فیلم در کن و ۲ فیلم در ونیز بودهاند، با فیلم جدیدش «زمان آرماگدون»، ریوسوکه هاماگوچی با فیلمی جدید با عنوان «دوره کار آموزی ما» ، باز لورمن با «الویس»، دارن آرونوفسکی با «نهنگ»، امیلی عاطف کارگردان زن ایرانی تبار با فیلم آلمانی «بیش از همیشه» ، سارا پولی با «زنان حرف میزنند»، میلاد اعلامی کارگردان ایرانی مقیم سوئد با «حریف» که موضوعی مرتبط با ایران دارد، لوکرسیا مارتل سینماگر معروف آرژانتینی با «شوکو بار» ، میا هانسن لو با «یک صبح خوب»، بریانته مندوزا کارگردان سرشناس فیلیپینی با «آپاگ»، دومنیک مول با «شب دوازدهم»، تاریک صالح با «پسری از بهشت»، سوداده کادان سینماگر سوریهای با «نزوه»، مریم توزانی سینماگر مراکشی با «کفتان آبی»، فلورین زلر با «پسر»، مونیا مدور با «هوریه»، جاناتان گلیزر با «منطقه توجه»، فاتح آکین با فیلم جدیدش «راین گلد» و دهها سینماگر سرشناس دیگر در رقابت برای حضور در کن و ونیز حضور دارند.
همچنین استیون اسپیلبرگ، فیلم جدید خود «فیبلمنها» را که بر اساس کودکی خودش است آماده دارد که دیوید لینچ هم در آن نقشآفرینی کرده است، هر چند یونیورسال پخشکننده فیلم، تاریخ نمایش آن را ۲۳ نوامبر سال آینده اعلام کرده که این نکته امکان حضور جشنوارهای فیلم را کمتر میکند. ژان لوکگدار فیلم جدیدی را آماده کرده که هنوز عنوان آن اعلام نشده و شنیدههایی مبنی بر فیلم بدون عنوان جیا ژانکه، مهمترین سینماگر چین هم شنیده میشود.