هالیوود ریپورترمنتشرکرد
آنالیز جامعهشناختی محصولات هالیوود
هالیوود بزرگترین بنگاه فیلمسازی جهان است که سالانه بیش از ۴۰۰ فیلم بیگپروداکشن تولید و اکران میکند. این مجموعه عریض و طویل بزرگترین تامینکننده فیلم در بازارهای جهانی اکران است و سالانه صدها میلیارد دلار از فروش محصولات خود درآمد دارد، به همین دلیل هالیوود همیشه مورد توجه پژوهشگران و رسانهها بوده است.حالا در پژوهشی تازه که از این مجموعه رسانهای انجام شده و هالیوودریپورتر منتشر کرده، نتایج جالبی بهدست آمده و نشان میدهد هالیوود همچنان از کلیشههای خود دست برنمیدارد که درحال بازتولید مناسبات یکسویه و از بالا به پایینی است که بارها مورد انتقاد هنرمندان و کارشناسان اجتماعی و حتی دولتها بوده است.
تبعیض نژادی
برمبنای این تحقیق در حالی که خشونت و نژادپرستی علیه آمریکاییهای آسیاییتبار رو به افزایش است، این تحقیق نشان میدهد هالیوود با تغییر این کلیشههای مضر جامعه موافق نیست. با بررسی این ۱۳۰۰ فیلم پرفروش که از ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۹ اکران شدهاند جایگاه هر شخصیت آسیایی- اقیانوسیهای یا شخصیتی از هاوایی در این فیلمها بررسی شده است. بر مبنای این تحقیق جدید این نتیجه بهدست آمده که سهم آسیایی- اقیانوسیهایها در هالیوود کمتر از ۶ درصد از رلهای دارای دیالوگ و کمتر از ۴ درصد از نقشهای اصلی در فیلمهای هالیوودی است.در مجموع بیش از ۵۱هزار شخصیت با دیالوگ در این دوره ۱۳ساله در این فیلمها حضور داشتند که از میان آنها کمی بیش از سه هزار مورد یا ۹/ ۵ درصد آنها را شخصیتهای آسیایی- اقیانوسیهای تشکیل داده بودند. همچنین در این دوره افزایش معناداری از نظر حضور این شخصیتها در فیلمها مشاهده نشده است. در سال ۲۰۱۹ درصد شخصیتهای آسیایی- اقیانوسیهای دیالوگدار در فیلمهای هالیوودی در مجموع ۴/ ۸ درصد و در سال ۲۰۱۸ برابر ۸/ ۹ درصد بود. این درصد در سال ۲۰۰۸ برابر ۵/ ۷ درصد بود. این درصد در مجموع کمی کمتر از جمعیت ۱/ ۷ درصدی آسیاییها و پاسیفیکیها در جمعیت کل آمریکاست.
این تحقیق نشان داده که تنها ۴۴ شخصیت یا ۴/ ۳ درصد کل شخصیتهای اصلی در فیلمهای هالیوودی را بازیگران آسیایی یا اقیانوسیهای تشکیل دادهاند. این در حالی است که در ۳۳۶ فیلم نقش اصلی را بازیگران مرد سفیدپوست ایفا کردهاند. دواین جانسون، کیانو ریوز و جان چو از جمله بازیگران آسیایی- اقیانوسیهای هستند که بیشترین شخصیتهای اصلی را در این دوره ایفا کردهاند. کنستانس وو و هیلی استنفیلد بازیگران زنی هستند که هر یک با ایفای دو نقش اصلی در میان بازیگران زن نقشهای بیشتری داشتهاند.
از این میان ۵۰۷ فیلم یا ۳۹ درصد از همه ۱۳۰۰ فیلم، هیچ شخصیت آسیایی- اقیانوسیهای نداشتند و ۲/ ۹۴ درصد این فیلمها هیچ بازیگری از هاوایی یا جزایر پاسیفیک نداشتند.در میان خدمه پشت دوربین هم اوضاع بهتر نبوده و در مجموع ۱۴۴۷ کارگردان که این ۱۳۰۰ فیلم را ساختهاند، تنها ۵/ ۳ درصدشان از آسیا یا پاسیفیک بودند. از میان ۵۰ فیلم تنها سه نفر کارگردانان سازنده زن بودند.
تبعیض جنسیتی
در میان این کارگردانها نامهای شاخصی چون ام.نایت شیامالان، تایکا وایتیتی، آنگ لی، جان ام.چو، بونگ جون هو، جیمز ون و جاستین لین مشاهده میشود.
هیچ کارگردان زن آسیایی- اقیانوسیهای سازنده فیلم پرفروشی از این میان نبوده و لاولین تاندن کمککارگردانی «میلیونر زاغهنشین» و جنیفر یو نلسون کارگردانی فیلمهای انیمیشن «کونگفو پاندای ۲» و کمک کارگردانی «کونگفو پاندای ۳» را برعهده داشتهاند. کلوئی ژائو هم با فیلم مشهور «سرزمین آوارگان» متعلق به سال ۲۰۲۰ بود و در این تحقیق جا نمیگرفت.
تنها ۵/ ۲ درصد از ۳ هزار و ۹۵۲ تهیهکننده، آسیایی یا پاسیفیکی بودند و ۷/ ۸۵ درصد تهیهکنندگان را مردان و ۳/ ۱۴ درصد را زنان تشکیل دادهاند.در سطح اجرایی استودیوها نیز چهرههای آسیایی- اقیانوسیهای تنها ۴/ ۶ درصد از استودیوهای اصلی مانند آمازون، لایونزگیت، نتفلیکس، پارامونت، سونیپیکچرز، یونیورسال، والتدیزنی و وارنر برادرز را به خود اختصاص دادهاند. هیچیک از مدیران عامل این استودیوها آسیایی-پاسیفیکی نیستند.از میان این استودیوها فیلمهایی که توسط نتفلیکس ساخته شدهاند، بیشترین بازیگر نقش اصلی یا اصلی مشترک، بیشترین کارگردان و بیشترین تهیهکننده و بازیگر زن را در میان آسیایی- اقیانوسیهایها داشته است.این تحقیق همچنین نشان میدهد که هالیوود همچنان به کلیشههای مضر اجتماعی علیه افراد جوامع آسیایی- اقیانوسیهای چسبیده است و شخصیتهای آسیایی- اقیانوسیهای بیشتر شخصیتهای منفی فیلمها هستند.شخصیتهای زن آسیایی- اقیانوسیهای نیز بیشتر موضوع «ابرجنسیتی» هستند و اغلب برهنه یا نیمهپوشیده تصویر میشوند و نقشهای رمانتیک بسیار کمی با حضور بازیگران آسیایی- اقیانوسیهای ساخته شده و بیشتر این شخصیتها برای کلیشههای کمیک به کار میروند.پژوهشگران این تحقیق در انتها برای گریز از این کلیشهها به هالیوود چنین توصیه کردهاند: استفاده از بازیگران بیشتر آسیایی- اقیانوسیهای، به کار گرفتن فیلمنامهنویسان بیشتر آسیایی- اقیانوسیهای، حرکت به سمت خلق و تصویرکردن شخصیتهای معتبرتر آسیایی- اقیانوسیهای در فیلمها، استفاده بیشتر از تامینکنندگان و معرفیکنندگان آسیایی- اقیانوسیهای، حمایت از سازمانهای غیرانتفاعی و مدارس فیلمسازی آسیایی- اقیانوسیهای، اطمینان از توزیع بیشتر فیلمهای خلقشده توسط آسیایی- اقیانوسیهایها، اجازه اظهارنظر بیشتر به منتقدان و روزنامهنگاران آسیایی- اقیانوسیهای و وارد شدن به میدانهای معنیدارتر و اساسیتر.