حاشیه‌های کم‌تماشاگرترین اسکار تاریخ

 Untitled-1 copy

رکوردشکنی در رکود تماشاگر

نخستین حاشیه‌ها ابتدا پیرامون کاهش بسیار قابل توجه تماشاگران این رویداد شکل گرفت. مراسم اهدای جوایز اسکار ۲۰۲۱ که یکشنبه شب به‌صورت زنده از یونیون استیشن و دالبی تئاتر لس‌آنجلس پخش شد، از نظر کاهش تماشاگران مستقیم از شبکه ای‌بی‌سی رکورد شکست.

بر مبنای آمار ارائه شده 85/ 9 میلیون تماشاگر این برنامه را مستقیم تماشا کردند که این آمار 3/ 58 درصد کمتر از آمار سال پیش است.

در عین حال این برنامه که سومین برنامه بدون مجری آکادمی بود نرخ 9/ 1 را میان مخاطبان ۱۸ تا ۴۹ ساله ثبت کرد. بینندگان این رده سنی نیز در مقایسه با سال پیش 2/ 64 درصد کاهش یافته‌اند.

مراسم سال ۲۰۱۹ در این رده سنی با نرخ 7/ 7 برابر 6/ 29 میلیون نفر را در این رده جذب کرده بود که ۱۲ درصد بالاتر از سال ۲۰۱۸ بود.

در هر حال میزان مخاطبان مراسم اسکار نیز به دلیل تعطیلی سینماها مثل دیگر موارد متاثر از شیوع کرونا کاهش یافته و همین کاهش در میان تماشاگران گلدن گلوب ۲۰۲۱ نیز مشاهده شد. مراسم گرمی نیز پایین‌ترین آمار تماشاگران گرمی را ثبت کرد و حدود ۵۳ درصد کاهش یافت. چه کرونا در این میان نقش داشته باشد چه نه، باید گفت آمار تماشای مراسم اهدای جوایز، به‌طور کلی کاهش یافته است. آمارها نشان می‌دهد بعد از سال 2000 که مراسم اسکار با 5/ 46 میلیون نفر بیشترین تماشاگران را داشته، مسیری نزولی را در این شاخص طی کرده است.

در نمودار این گزارش سیر کاهش تعداد تماشاگران مراسم اسکار را مشاهده می‌کنید.

  سانسور چینی اسکار

اما نکته بسیار عجیب سانسور خبر دریافت اسکار توسط کارگردان چینی در کشور چین بود. درحالی‌که بسیاری از رسانه‌های جهان موفقیت قابل‌توجه این فیلم‌ساز آسیایی را به‌عنوان تیتر اصلی خود بازتاب دادند، رسانه‌های چینی به‌طور کلی خبر اسکار او را سانسور کردند.

«کلوئی ژائو» کارگردان فیلم «سرزمین آواره‌ها» در جوایز اسکار ۲۰۲۱ با کسب جایزه بهترین فیلم و کارگردانی به‌عنوان اولین زن چینی و دومین زن در جوایز اسکار تاریخ ساز شد اما رسانه‌های رسمی کشور چین، موتورهای جست‌وجوی اینترنتی و فضای مجازی در کشور زادگاهش با استفاده از ابزار سانسور طوری وانمود کردند که گویی این اتفاق رخ نداده است. 

این نخستین بار در تاریخ ۹۳ ساله جوایز سینمایی اسکار بود که جایزه بهترین کارگردانی این رویداد به یک فیلم‌ساز زن آسیایی و غیرسفیدپوست می‌رسد، اتفاقی که در چین با موجی از پیام‌های تبریک همراه شد اما تنها چند ساعت بعد تمامی این پیام‌ها از فضای مجازی حذف شدند. 

جست‌وجوی نام «کلوئی ژائو» در دو موتور جست‌وجوی اصلی چین یعنی «Baidu» و «Sogou» تنها نتایجی درباره فیلم‌ها و جوایز قبلی این سینماگر را نشان می‌دهد و اطلاعاتی درباره موفقیت او در جوایز آکادمی اسکار را نشان نمی‌دهد. 

 همچنین شبکه اصلی تلویزیون چین، خبرگزاری رسمی شینهوا و روزنامه رسمی حزب کمونیست چین درمورد موفقیت تاریخی فیلم ساخته «کلوئی ژائو» سکوت اختیار کردند. دو خبرنگار رسانه دولتی چین به وال‌استریت‌ژورنال اطلاع دادند که به آنها از سوی وزارت تبلیغات چین دستور داده شده گزارشی درباره موفقیت «کلوئی ژائو» مخابره نکنند. 

وزارت امورخارجه چین در جریان نشست خبری هفتگی خود نیز از اظهارنظر درباره علت حذف مطالب در فضای مجازی خودداری و اعلام کرد این یک موضوع دیپلماتیک نیست. 

موفقیت‌های فیلم «سرزمین آواره‌ها» که به زندگی هیپی‌های مدرن در آمریکا می‌پردازد «کلوئی ژائو» سینماگر ۳۹ ساله را به یک افتخار ملی در کشور زادگاهش چین تبدیل کرده بود اما انتشار مجدد انتقاداتی که او در سال ۲۰۱۳ نسبت به کشورش مطرح کرده بود، حواشی زیادی برای این کارگردان ایجاد کرده است. «ژائو» حدود یک دهه پیش در مصاحبه‌ای که به او نسبت داده شده عنوان کرده چین جایی است که در همه جای آن دروغ وجود دارد، او همچنین گفته، اکنون کشورش آمریکاست. 

پیش از این برخی از چینی‌های ملی‌گرا و افراطی در فضای مجازی با واکنش به این صحبت‌ها، «کلوئی ژائو» را یک خائن توصیف کرده بودند و اکران این فیلم در سینماهای چین نیز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.