اکران محدود فیلم‌های توقیفی در جشنواره مجازی

بهروز غریب‌پور رئیس شورای سیاست‌گذاری این جشنواره درباره نحوه داوری آثار شرکت‌کننده گفت: بیش از ۹۰ درصد ابزار داوری ما به‌صورت مجازی خواهد بود. ما مشغول تمرین برای ایجاد یک فضای وسیع‌تر برای برگزاری یک رویداد نوین هستیم که روزبه‌روز سعی می‌کنیم این پلت‌فرم را تصحیح کنیم. قطعا جشنواره «هنر زنده است» به همین شیوه آنلاین برگزار می‌شود. بنابراین هیچ موازی کاری در برابر جشنواره‌های دیگر نخواهد بود.

رئیس شورای سیاست‌گذاری جشنواره «هنر زنده است» با اشاره به نحوه نمایش فیلم‌های بخش سینمایی رویداد برای ۱۱۰ نفر از منتقدان و اهالی رسانه که سازوکار تماشای آنها در روزهای آینده اعلام می‌شود، گفت: ما اصلا در برابر قوانین موجود کشور ایستادگی نمی‌کنیم. فقط آمده‌ایم بگوییم که این شیوه اعمال قدرت غلط است. این همان حرفی است که ما تلاش می‌کنیم در این رویداد به اثبات برسانیم، چراکه وقتی درها بسته می‌شود همین عامل موجب مشهور شدن یک اثر هنری می‌شود که قبلا توقیف شده‌ است. بنابراین ما آمده‌ایم که به دوستان بگوییم شیوه اعمال شده در این سال‌ها غلط بوده که می‌توان جور دیگری به آن نگاه کرد. در این زمینه هم تلاش‌هایی درحال انجام است که امیدوارم به نتیجه مطلوب برسد.

کمال تبریزی دبیر بخش فیلم جشنواره آنلاین «هنر زنده است» نیز در این نشست گفت: امیدوارم شرایطی فراهم شود که جوانان هنرمندی که نمی‌توانستند در جشنواره‌های دیگر شرکت کنند امکان حضور در یک رویداد مهم را داشته باشند. البته این به معنای حضور نداشتن بزرگ‌ترها و هنرمندان نامی عرصه سینما نیست. آنچه برای ما در برگزاری جشنواره مهم است برگزاری جلسات نقد و بررسی و اکران نمایش فیلم‌هایی است که تاکنون به هر دلیلی اکران عمومی نشده‌اند و این اتفاق خیلی خوبی است. به هر حال عدم اکران بسیاری از فیلم‌هایی که تاکنون به نمایش درآمده، برآمده از یک سوءتفاهم بوده که این جشنواره امکان اکران آنها را فراهم کرده است.

وی درباره نحوه اکران آنلاین و حضوری فیلم‌های شرکت‌کننده در جشنواره بیان کرد: موضوع نحوه نمایش آنلاین فیلم‌ها یکی از بزرگ‌ترین معضلات و مشکلاتی است که با آن در تمام دنیا روبه‌رو هستیم اما برای اینکه کم‌ترین مشکلی در جهت اکران آنلاین فیلم‌ها در بخش حقوقی نداشته باشیم نهایت تلاش خود را انجام داده‌ایم که آسیبی به صاحبان آثار سینمایی در همه بخش‌ها وارد نشود. البته بخشی از فیلم‌ها نیز به‌صورت فیزیکی و حضوری برای اهالی رسانه و تعدادی از منتقدان به نمایش در می‌آید که برای اجرای فیزیکی این بخش ناگزیر بودیم چرا که چاره‌ای غیر از این نداشتیم.

تبریزی در پاسخ به پرسشی مبنی بر نمایش فیلم‌های به نمایش درنیامده آثار سینمایی سال‌های گذشته گفت: پیش از این یک پروانه‌ای صادر می‌شد که به آن پروانه فرهنگی هنری می‌گفتند. پروانه‌ای که امکان اکران عمومی نداشت اما برای اکران بسیار محدود مجوز می‌گرفت جوری که شبیه اکران هنر و تجربه فعلی بود. ما با اجازه اکران این فیلم‌ها در جشنواره «هنر زنده است» ابتدا با صاحبان آثار به توافق می‌رسیم، بعد از اعلام موافقت ما برای این فیلم‌ها پروانه نمایش موقت در طول برگزاری جشنواره می‌گیریم. قطعا در بخش نمایش فیلم‌های توقیفی در پلت‌فرم‌ها محدودیت داریم. اما اکران این فیلم‌ها به‌صورت فیزیکی فقط برای ۱۱۰ نفر خواهد بود.

  جایی برای دیده شدن آنها که دیده نشده‌اند

رضا کیانیان عضو شورای سیاست‌گذاری جشنواره «هنر زنده است» هم در این جلسه خبری توضیح داد: جشنواره‌ای که در آن قرار داریم برای من دربرگیرنده انگیزه‌هایی بود؛ اینکه به کسانی اجازه ورود را داده که هیچ وقت اجازه شرکت در رویدادی را نداشته و نتوانستند دیده شوند. از این طیف عظیم داوطلب شرکت برای حضور در جشنواره بحث مهم دیجیتال آرت است که در این سال‌ها واقعا جایی برای عرضه نداشتند. اینها دلایلی بود که به من انگیزه حضور داد، یعنی جایی برای دیده شدن افرادی که تاکنون دیده نشده‌اند.

فردین خلعتبری آهنگساز و دبیر بخش موسیقی جشنواره نیز در این نشست گفت: امیدواریم این جمعی که امروز کنار هم نشسته‌ایم با یکدیگر فاصله نداشته باشیم. چراکه قطعا اگر مطبوعات نباشند این جشنواره مسیر درستی نمی‌رود. ما متاسفانه منتقد موسیقی بسیار کم داریم. امیدوارم اهالی رسانه به‌ویژه در بخش موسیقی با نقد خودشان همراه ما باشند. این جشنواره فرصتی است که جوانان پراستعداد به‌صورت هدفمند به‌دنبال کشف استعدادهای خود باشند. جشنواره «هنر زنده است» رویدادی است که معتقد به موسیقی غیرمجاز نیست. ما بر این باوریم که به سمتی برویم که همه نوع موسیقی فرصتی برای عرض اندام داشته باشند. از سوی دیگر عرصه موسیقی حرفه‌ای در کشور ما رقابتی ندارد، کما اینکه در حوزه تئاتر و سینما آدم‌های حرفه‌ای وارد رقابت شده و در کنار یکدیگر به ارزیابی کارهای خودشان می‌پردازند. این شرایط در موسیقی نبوده و روحیه‌ای رقابتی در این عرصه نمایان نمی‌شود. به همین منظور برای اینکه از موزیسین‌های حرفه‌ای جوان محروم نباشیم یک بخش غیررقابتی هم داریم که ظرف جشنواره بزرگ‌تر دیده شود.

وی افزود: تمام تلاش ما این بوده که جشنواره «هنر زنده است» نوآوری داشته باشد و به‌صورت موازی با سایر رویدادهای موسیقایی حرکت نکند. آنچه برای ما مهم بود اجرای یک رویداد موثر در حوزه موسیقی است. چراکه اکنون جشنواره‌ها و رویدادهایی در حوزه موسیقی وجود دارد که به بهترین شکل ممکن و گسترده برگزار می‌شود، بنابراین برای ما حضور در یک عرصه متفاوت اجرایی بوده است.