کارنامه کرونایی سیما در نوروز

 تغییر صددرصدی کنداکتور شبکه‌ها

مرتضی میرباقری معاون سیما درباره برنامه‌ریزی برای تنظیم کنداکتور سیما در روزهای کرونایی گفت: ما چهار گام برای تولید و پخش برنامه‌ها در دوران شیوع کرونا برای شبکه‌های مختلف تعریف کردیم. گام اول مربوط به اسفندماه بود که جداول پخش برنامه‌ها صددرصد تغییر کرد. در این دوران هدف، اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی به مردم درباره بیماری کرونا و ارائه اطلاعات لازم به منظور مراقبت و پیشگیری از آن بود. در گام دوم که مصادف با ایام نوروز بود، هدف و رسالت ما غلبه بر نگرانی‌های مردم درخصوص این بیماری و ایجاد فضای سرگرمی و شادی با پخش برنامه‌ها و سریال‌های نوروزی بود.

معاون سیمای رسانه ملی همچنین از شروع گام سوم از امروز تا ۶ اردیبهشت با حلول ماه مبارک رمضان خبر داد و گفت: در گام سوم که هم اکنون در آن قرار داریم با یک ارتقا نسبت به برنامه‌های اسفند در خدمت مردم عزیز و صبور کشورمان هستیم و فیلم‌ها و سریال‌های جدید در نوبت پخش شبکه‌ها، پیش‌بینی کرده‌ایم. میرباقری درباره گام چهارم تلویزیون گفت: شبکه‌های تلویزیونی همچون سال‌های گذشته، برای ماه رمضان سریال‌ها و فیلم‌های سینمایی ویژه‌ای تدارک دیده‌اند و هم اکنون در حال بررسی و انتخاب ۴ سریال از بین ۷ سریال ویژه پخش ماه مبارک رمضان هستیم و این نوید را به مردم عزیز می‌دهیم که برای ماه رمضان امسال سریال‌های جذابی در نظر گرفته شده که تقدیم بینندگان رسانه ملی خواهد شد.

 کارنامه تلویزیون

مرتضی میرباقری معاون سیما با اعلام نتایج نظرسنجی مرکز تحقیقات صداوسیما که در نیمه‌های نوروز امسال انجام شده، درخصوص میزان مخاطبان برنامه‌های نوروزی گفت: ما در نوروز امسال حدود ۳/ ۹۰ درصد بیننده داشتیم که در یک دهه اخیر یک رکورد برای تلویزیون محسوب می‌شود.وی ادامه داد: می‌توانیم بگوییم برنامه‌های نوروز، پیروزی نوروزی تلویزیون بر کرونا بود به‌طوری که از ۸ صبح تا ۸ شب، هشت فیلم سینمایی از شبکه‌های مختلف تلویزیون پخش می‌شد و از ساعت ۸ شب تا ۱۲ شب هم چهار سریال را تقدیم مردم عزیزمان کردیم و برنامه‌های ترکیبی مثل «دورهمی» یا «فرمول یک» و مسابقه‌های «عصرجدید»، «ایران»، «پنج ستاره»، «کودک شو» و... هم سعی در فراهم کردن اوقات شاد برای بینندگان عزیز داشتند.وی اظهار کرد: ما حدود ۱۳۰ فیلم سینمایی که همه مربوط به دو، سه سال اخیر است در ایام نوروز پخش کردیم، ۲۰ فیلم سینمایی انیمیشن و چهار سریال داشتیم که در مجموع ۶۰ قسمت سریال پخش شد و ۲۰ مسابقه با پخش ۲۰۰ قسمت، تقدیم هموطنان و بینندگان عزیز شده است.

 حاشیه‌های همیشگی

مثل تمام مناسبت‌های دیگر، این‌بار هم تلویزیون در ایام نوروز، بدون حاشیه نبود. نخستین حاشیه پررنگ تلویزیون به ماجرای پرسش‌های یکی از بازیگران مدعو در برنامه علی ضیا بازمی‌گشت. امیرحسین رستمی، شب عید میهمان ویژه برنامه تحویل سال «فرمول یک» شد و از عملکرد دولت و مسوولان انتقاد کرد. او بعد از مرور تمام حوادث وحشتناک یک سال اخیر، به ماجرای شیوع ویروس کرونا رسید و گفت که از ۲۴ ژانویه می‌دانسته کرونا به ایران آمده، اما وزارت بهداشت تا روز ۳ اسفند این مساله را پنهان کرده و بعد گفت: «چه اصراری بود که پرواز‌های ماهان کنسل نشود. وقتی می‌دانستیم مرکز بیماری ووهان چین است.» او از وضعیت فیلتر تلگرام هم گلایه کرد. بعد از این حرف‌ها برنامه با پخش آگهی بازرگانی قطع شد و وقتی علی ضیا به آنتن برگشت گفت از آنجا که حرف‌های رستمی مغایر فضای امیدبخش برنامه بود از او خواستیم در موقعیت دیگری به برنامه بیاید. صحبت‌های رستمی با واکنش‌های فراوانی روبه‌رو شد و وزیر بهداشت در نامه‌ای به دادستان کل کشور از او به خاطر انتشار مطالب خلاف واقع در رسانه‌ها شکایت کرد. نهایتا رستمی از وزیر بهداشت عذر خواست.

اما این همه ماجرا نبود، حضور بنیامین بهادری در برنامه «دورهمی» نیز با حواشی زیادی روبه‌رو شد. بنیامین بعد از پخش مصاحبه‌اش از شبکه نسیم، در صفحه اینستاگرامش از سانسور صحبت‌هایش گلایه کرد. او پست اعتراضی مهران مدیری درباره سانسورهای «دورهمی» را بازنشر داد و روی آن نوشت: «این درد مشترک» و آن را با هشتگ سانسور منتشر کرد. اما حاشیه اصلی گفت‌وگوی بنیامین با مدیری، چیز دیگری بود. بنیامین در این برنامه، ترانه «بوی عیدی» فرهاد را با تغییرات بسیاری اجرا کرد و این دستکاری، با اعتراض ترانه‌سرا و آهنگساز آن همراه شد. شهیار قنبری، ترانه‌سرای این آهنگ در صفحه اینستاگرامش نوشت: «شعر من اسباب بازی نیست. آقای بنیامین بهادری به شکل گستاخانه و بی‌شرمانه‌ای در متن ترانه دست می‌برد و هر چه دم دستش است را ول می‌کند در متن ترانه و...» بعد از او اسفندیار منفردزاده آهنگساز این اثر هم به شدت از بنیامین بهادری انتقاد کرد و او را «سارق» نامید و نوشت: «کار شما دستبرد و سرقت است. «سلیقه» مفهومی نسبی است، اما اعتماد به نفس در بی‌سلیقه بودن، به‌طور مطلق شرم‌آور است.»

این تنها حاشیه دورهمی نبود. یکی از مهم‌ترین اتفاق‌هایی که در «دورهمی» امسال به چشم آمد، کوتاه شدن پلاتو‌های مدیری بود. بعد از حذف بخش‌های پرسش و پاسخ مدیری با شرکت‌کنندگان در استودیو، کوتاه شدن پلاتو‌ها هم باعث شد که برنامه بیش از حد کوتاه شود. البته شنیده می‌شد که بخشی از گفت‌وگوی برخی میهمان‌ها هم سانسور شده است و این مساله اعتراض‌های زیادی را هم به همراه داشت. مهران مدیری، روز ششم فروردین در اعتراض به سانسور برنامه دورهمی پستی منتشر کرد و در آن نوشت: «تیغ... تیغی که سال‌هاست با من است... و هر روز تیزتر... یا تو با درد من بیامیزی یا من از تو دوا بیاموزم.» البته اعتراضش به سانسور برنامه به همین جا ختم نشد. در بخش پایانی برنامه «دورهمی» در روز ۱۲ فروردین مستقیم به سانسور برنامه‌هایش اشاره کرد و گفت: «بعضا دوستانی از من می‌پرسند که چرا در برنامه‌هات کمتر از گذشته حرف می‌زنی، می‌گویم من به همان اندازه گذشته حرف می‌زنم، ولی سانسور می‌شود. می‌گویند که خب حرف‌هایی بزن که پخش شود؛ چشم الان انجام می‌دهم.» حذف بخش‌هایی از فیلم‌های سینمایی ایرانی و همچنین سریال پایتخت، در روز‌های اول نوروز با واکنش‌های زیادی همراه شد. بعد از پخش فیلم سینمایی «قصرشیرین» به کارگردانی رضا میرکریمی، اعلام شد که موسیقی متن این فیلم بدون هماهنگی با کارگردان تغییر کرده و یکی از سکانس‌های آن هم حذف شده است. میرکریمی در مصاحبه‌ای از مخاطبانش خواست نسخه اصلی فیلم را در شبکه نمایش خانگی ببینند و گفت: «کار ناشایستی با موسیقی فیلم شد و دو قطعه از موسیقی فیلم حذف و به جای آن موسیقی که خودشان صلاح می‌دانستند روی آن گذاشتند. اولین بار نیست که در تلویزیون این اتفاق برای فیلم‌های من می‌افتد و با توجه به اینکه دیگر از این روند ناامید شده‌ام و به نظرم اعتراض به تلویزیون فایده ندارد، چون شرایط آن روز به روز بدتر می‌شود، ترجیح می‌دهم از مردم و تماشاگران فیلم عذرخواهی کنم.» البته پخش با سانسور فیلم‌های «هامون»، «سرخپوست» و «پینوکیو و عامو سردار» هم با واکنش‌های زیادی همراه بود.

اما این موضوع درباره سریال پایتخت کمی متفاوت بود. از جمله مهم‌ترین حواشی سریال پایتخت در فصل جدید، شوخی با عملکرد مسوولان و برخی مسائل اعتقادی بود. اتفاقی که پیش‌تر در هیچ سریال دیگری نظیرش را ندیده بودیم. این مساله با اعتراض برخی رسانه‌ها و اشخاص حقیقی روبه‌رو شد. البته نکته اصلی ماجرا اینجاست که تلویزیون از یک جایی به بعد مداخله کرد و میزان ممیزی سریال را افزایش داد. به‌طوری که هر شب بعد از پخش هر قسمت از سریال، محسن تنابنده و احمد مهران‌فر نسبت به دستکاری سریال معترض می‌شدند. حتی یکی از شب‌ها مهران‌فر بخشی از دیالوگ‌ها را منتشر کرد تا مخاطبان متوجه شوند تلویزیون چه چیز‌هایی را سانسور کرده است.