تحسین فیلم روستایی در ونیز

روستایی در ونیز

آلبرتو باربارا، دبیر جشنواره فیلم ونیز که سال گذشته از فاطمه معتمدآریا برای کمک به کشف استعدادهای تازه در فیلمسازی برای حضور در این جشنواره دعوت کرده بود، هیچ فیلمی از ایران را برای حضور در هفتاد و ششمین دوره این رویداد انتخاب نکرد اما در مقابل فیلم سینمایی «متری شیش و نیم» سعید روستایی را برای بخش افق‌های این رویداد که یک بخش جنبی رقابتی برای توجه به استعدادها و نگاه‌های نو در سینما است، پذیرفت. این اتفاق خوبی برای سعید روستایی است که اثرش فرصت نمایش در جشنواره‌های برلین و کن را نیز نداشت و بعید نیست از او در این رویداد به عنوان یک استعداد با اهدای یکی از جوایز بخش افق‌ها تقدیر شود و این حضور بی‌ثمر نباشد. روستایی در این بخش با کارگردان‌هایی از کشورهای اسپانیا، آلمان، ایتالیا، فرانسه، آفریقای جنوبی، افغانستان، ایرلند، گرجستان، روسیه، آمریکا، چین، هند و لهستان به رقابت می‌پردازد. رقیب افغانستانی روستایی در این جشنواره صحرا کریمی فیلمساز جوانی است که با فیلم تقدیر شده «حوا، مریم، عایشه» به بخش افق‌های ونیز آمده است. پخش‌کننده این فیلم، فعال معروف ایرانی در بازارهای سینمایی شهلا کتایونی است. به‌نظر می‌رسد این فیلمساز جوان افغانستانی نیز از شانس‌های اصلی ونیز امسال باشد. با این حال روستایی همچنان از امیدهای تقدیر در این جشنواره است. فیلم نخست این کارگردان اگرچه در همه جشنواره‌ها و رویدادهای سینمایی ایران بر صدر نشست اما به گزارش بسیاری از رسانه‌ها در هیچ جشنواره سینمایی خارجی حتی برای حضور در جشنواره هم پذیرفته نشد. با این حال به‌نظر می‌رسد که استقبال از فیلم دوم او قابل توجه بوده است.

استقبال از فیلم

متری شیش و نیم چهار بار در جشنواره ونیز روی پرده رفت. این فیلم شامگاه دوشنبه دو نمایش ویژه خریداران و اهالی رسانه‌ در سالن ۱۵۰۰ نفری دارسنا ونیز داشت و جز نمایش رسمی روز سه‌شنبه، روز چهارشنبه هم بار دیگر برای آخرین بار در این جشنواره در سالن پانابینال، بزرگ‌ترین سالن جشنواره ونیز با ظرفیت ۱۷۶۰ نفر برای مخاطبان اکران شد. پس از پایان کار عکاسان، گروه تولید «متری شیش و نیم» با لباس رسمی روی فرش قرمز لیدو رفتند و وارد سالن ۱۵۰۰ نفری دارسنا شدند.ویدئوهای متعددی که دیروز در رسانه‌های مختلف منتشر شد، از سه دقیقه تشویق ایستاده تماشاگران بعد از نمایش فیلم خبر می‌دهند؛ اتفاقی که البته در جشنواره‌های بزرگ و معتبر دنیا مرسوم است و معمولا رکوردهای ۱۲ و ۱۰ دقیقه‌ای نیز داشته است. پس از نمایش فیلم نوبت به بخش پرسش و پاسخ رسید که در این مرحله روستایی، معادی، محمدزاده و اصلانی درباره تجربه‌های خود از حضور در پروژه متری شیش و نیم گفتند.

درباره متری شیش و نیم

سعید روستایی درباره علت ساخت «متری شیش‌ونیم» گفت: «کشور ما به‌خاطر منطقه جغرافیایی که دارد در موقعیت حساسی قرار گرفته است. ما همسایگانی داریم که بیشترین مقدار مواد مخدر در جهان را تولید می‌کنند و اعتیاد کاملا شکل جدیدی به خودش گرفته و این فیلم براساس یک قصه شکل نگرفت، بلکه براساس یک دغدغه اجتماعی شکل گرفت.» پیمان معادی هم درباره سختی‌های بازی در نقش صمد گفت: «ما ۵ماه فیلمبرداری می‌کردیم و خیلی لوکیشن سختی داشتیم. بعضی روزها در کنار هفتصد، هشتصد معتاد واقعی کارتن‌خواب بودیم که اینها بیماری‌هایی داشتند و ما باید در نزدیکی اینها کار می‌کردیم. سخت‌ترین بخش کاری من این بود که نقشی را بازی می‌کردم که حساسیت‌های خیلی ویژه‌ای داشت و برای اولین‌بار ما سعی کردیم با ارائه تصویر یک پلیس واقعی، خط قرمزها را رد کنیم. این کار خیلی سخت بود و با مشکلات زیادی روبه‌رو می‌شدیم و اصلاحیه‌های زیادی در این بخش داشتیم. این سخت‌ترین ویژگی نقشی بود که من بازی می‌کردم.»

نوید محمدزاده هم در ادامه در پاسخ به همین سوال گفت: «همان‌طور که در فیلم دیدیم، نقش من خودش را کشته بود و وقتی لبه استخر او را می‌بینیم، مثل یک بچه توی آب خوابیده است. وقتی می‌رود جلو و زنده‌اش می‌کنند، یک امیدی به زندگی پیدا می‌کند. در ادامه، مثل شیری که در قفس دارد همه تلاشش را انجام می‌دهد و وقتی می‌بیند واقعا نمی‌تواند کاری بکند، هرچه به انتها می‌رسیم انگار پیر شده، انگار آرام شده و در پایان در جایی او را می‌بینیم که باید به لحاظ فیزیکال مرگ آن آدم باشد و مابینش تلاش و زندگی باشد.» فرهاد اصلانی، دیگر بازیگر این فیلم هم در پاسخ به سوالی درباره نقشش گفت: «فکر می‌کنم قسمت آسان بازی در این کار، به من افتاد. چون به‌نظر می‌رسد این روزها قضاوت کردن به‌ویژه در ایران، کار آسانی شده و سختی کار بیشتر روی دوش دوستان من بود.» هفتاد و ششمین جشنواره فیلم ونیز از بیست و هشتم آگوست تا هفتم سپتامبر مصادف با ششم تا شانزدهم شهریور در ایتالیا برگزار می‌شود و امسال «لوکرشیا مارتل» کارگردان زن آرژانتینی به عنوان رئیس هیات داوران بخش رقابتی حضور خواهد داشت. «پدرو آلمادوار» کارگردان مطرح اسپانیایی و «جولی اندروز» بازیگر انگلیسی برنده اسکار نیز با دریافت شیر طلای افتخاری ونیز به پاس یک عمر دستاورد سینمایی از تقدیرشدگان ونیز امسال هستند.