اعتراف استون به اشتباهش در ساخت «اسکندر»

در این نشست خبری چند اتفاق جالب افتاد که دور از چشم خبرنگاران نماند. یک نمونه واکنش‌های خاص استون به هنگام حضور در نشست بود. او همچنین اینکه قبل از هر چیز خواست صحبتی کوتاه با «گادفری چیشایر» منتقد مطرح آمریکایی حاضر در نشست داشته باشد. اما نکته جالب‌تر این بود که استون که پیش از این در نقل قول رسانه‌ای شده‌ای، فیلم‌های ایرانی و هندی را خسته‌کننده توصیف کرده بود در اظهارنظری متفاوت گفت: من یادم نمی‌آید به‌طور خاص فیلم‌های ایرانی و هندی را گفته باشم و از امیر اسفندیاری هم خواستم، موضوع را روشن کند. من از دانشجویان خواستم در فیلم‌هایشان کشمکش ایجاد کنند و این یک توصیه بود. حتما «بیلی وایلدر» را می‌شناسید، او به فیلم‌های من انتقاد دارد و این نوع نظرات کلا شخصی است.

او اضافه کرد: در طول سال‌های کار خودم ۱۲-۱۰ فیلم ایرانی دیده‌ام و همیشه فیلم‌های ایرانی را تحسین کرده ام. تا الان هم ۱۰ فیلم دیده‌ام و الان با آرامش در هتل هم فیلم تماشا می‌کنم تا با فراغ بال هم با فیلم‌های ایرانی و هم با فیلم‌های آسیایی بیشتر آشنا شوم. او همچنین در اظهار نظری جالب توجه گفت: چند سال قبل قصه‌ای جعلی درباره قصد من از فیلم‌سازی درباره‌ محمود احمدی‌نژاد مطرح شد که آن را تکذیب می‌کنم. این کارگردان سپس در سخنانی درباره اولین سفر خود به ایران گفت: این سفر با مهمان‌نوازی و واکنش گرم و دوستانه مردم و شما همراه بود. من با لبخندهای زیادی مواجه می‌شوم و این مشوقی برای من بود که اهمیت فیلم را یادآور شد.

درباره سفر به ایران

استون همچنین در پاسخ به دلایل سفرش به ایران گفت: به‌خاطر تاریخ ایران و ۲۵۰۰ سال موجودیت روی نقشه کره زمین و امپراتوری کوروش و داریوش هخامنشی که برایم بسیار جذاب بود دوست داشتم به ایران سفر کنم. پسرم «شان» هم که چند سال پیش آمده بود تعریف کرد که اوقات خوبی را در ایران داشته و الان همسرم نیز همراهم هست؛ درحالی‌که پیش از این فرصت سفر به ایران برایم فراهم نشده بود.

جعفر پناهی را نمی‌شناسم

این سینماگر آمریکایی در پاسخ به دبورا یانگ منتقد هالیوود ریپورتر درباره وضعیت جعفر پناهی و ممنوع الخروجی او برای حضور در جشنواره کن گفت: این شخص را خیلی نمی‌شناسم، ولی برای یک فیلم‌ساز فکر می‌کنم مهم این باشد که فیلم بسازد و در ایران، چین و..‌.. از این اتفاق‌ها می‌افتد. من تا جای ممکن، طرفدار آزادی بیان هستم؛ ولی چون مسائل سیاسی را نمی‌دانم اعلام نظری ندارم که میزبانان من هم آزرده خاطر نشوند.

پشیمانی از همکاری در فیلم ضدایرانی

استون درباره فیلم ضد ایرانی «اسکندر» که ساخته و اینکه آیا برای سفر به ایران از سوی جوامع صهیونیستی با تهدید روبه‌رو شده است، گفت: نسخه‌ای که من همه جا تبلیغ می‌کنم آن است که در سال ۲۰۱۴ منتشر شد؛ ولی در نسخه اولیه با برادران وارنر برای فیلم به مشکل خوردم و اشتباه کردم که با آنها همکاری کردم.  او افزود: اما نکته‌ای در ایران به سوءتفاهم تبدیل شده و آن اینکه داریوش به‌دلیل مشکل جسمی، جنگ را ترک می‌کند و بعد «اسکندر» پیروز می‌شود؛ اما او به جسد امپراتوری پارس احترام می‌گذارد. اسکندر معتقد بوده یک امپراتوری چند‌ملیتی تشکیل دهد مثل سازمان ملل متحد امروز، هرچند در پروسه جنگش با داریوش هم برخی ایرانیان سبب شکست امپراتوری پارس شده بودند. استون با اشاره به اینکه زمان اکران فیلم «اسکندر» خیلی بد بود و درست زمانی بود که جورج بوش تصمیم گرفت به عراق حمله کند، گفت: تنها انتقادی که درباره حضور من در ایران مطرح شد از سوی برخی رسانه‌های افراطی اسرائیلی بود که همان‌ها هم ماجرای نادرست مصاحبه و ساخت فیلم از احمدی‌نژاد را پخش کردند.

درباره آزادی و امنیت ملی کشورها

وی در پاسخ به اینکه اظهارنظرش درباره آزادی بیان هنری و به‌ویژه درباره کشوری که الان در آن حضور دارد بیشتر توضیح دهد، به یک فیلم خود که در آمریکا با مشکل روبه‌رو شد، اشاره کرد و گفت: بلایی که سر فیلم «دبلیو» من آمد نیز همین بود و به سختی گیشه داشت. موضوع «اسنودن» هم همین‌طور بود کسی علاقه‌ای به ساخت آن نشان نداد؛ اما درباره ایران اطلاع کافی ندارم، درباره «اسنودن» هم پول را از فرانسه گرفتم.‌ امنیت ملی برای همه کشورها مهم است و ممکن است گام‌های سختی برای پاسداری از آن بردارند. نکته این است که فیلم‌ساز با ظرافت، مسائل را مطرح کند و ظرافت تنها راه دور زدن نظام سانسور است. در آمریکا هیچ پخش‌کننده‌ای فیلم مرا قبول نکرد و درحالی‌که باید پریمر آن در کن اتفاق می‌افتاد؛ چون تهیه کننده فیلم فرانسوی بود، پخش‌کننده‌ای که داشتم می‌خواست اول در آمریکا نمایش دهد که فیلم با فروش کمی روبه‌رو شد؛ اما در اروپا وضع بهتری داشت‌.

استون همچنین اضافه کرد: درباره فیلم من در آمریکا، ۳۵ درصد فکر می‌کردند که «اسنودن» برای فاش کردن اطلاعات، خیانت کرده است، درحالی‌که در فرانسه این‌طور نبود و نمی‌دانم این چه دنیایی است که در آن زندگی می‌کنیم با این حال بر این هم تاکید می‌کنم که امنیت ملی برای هر کشوری مهم است و ایران و روسیه هم استثنا نیستند.  او خطاب به خبرنگار فرانس پرس که سوال قبلی را پرسیده بود، ادامه داد: مادرِ من فرانسوی است و به همین دلیل اظهارنظری برای فرانسه دارم. شب گذشته در هتل شوکه شدم وقتی در تلویزیون ایران آقای مکرون رئیس جمهور فرانسه را دوشادوش آقای ترامپ دیدم که درباره لزوم بازنگری «برجام» صحبت می‌کردند و من را با تاسف یاد خاطره‌ای از رئیس‌جمهور مقتدر «شیراک» انداخت که برای حمله به عراق به جورج بوش «نه» گفت. اما آقای مکرون، جوانکی است که نه از تاریخ شناختی دارد و نه از سنت  بزرگ و عظیم فرانسه اطلاعات کافی دارد برایم باور نکردنی بود. او مثل «سارکوزی» در زمره افرادی قرار دارد که برای قدرتمندتر جلوه دادن فرانسه راه ایستادن کنار آمریکا را انتخاب کرده است و این یادآور دوران استعمار قدیم فرانسه است. باید به او گفت آن دوران تمام شده و آقای مکرون باید اینها را یاد بگیرد.

نقش عربستان در خاورمیانه

الیور استون همچنین در بخش پایانی این نشست در پاسخ به سوالات دیگری درباره تحرکات خاورمیانه و همچنین جنگ ایران و عراق اظهار کرد: به نظرم عربستان سعودی از برهم‌زنندگان اصلی در خاورمیانه است و چقدر خلاقانه مشغول تخریب در منطقه است. در جنگ ایران و عراق، آمریکا از عراق حمایت کرد؛ هرچند گفته شد که تسلیحات را آلمان به عراق داده است؛ اما همه اینها مسائل پشت پرده است و از نظر من جنگ ایران و عراق یک نمونه تمام‌عیار از یک جنگ نیابتی بود. به همین دلیل می‌گویم که بحث اصلی خیلی بزرگ‌تر از این چیزهاست.